Apollon koulu 100 vuotta
Malminkartanossa sijaitseva Apollon koulu vietti näyttävästi 100-vuotisjuhliaan lauantaina 16.11.
Juhlat alkoivat kello 10 aamulla yläkoulun ja lukion oppilaiden juhlalla. Juhlapuhujana oli koulun entinen oppilas, kansanedustaja, purjehduksen kolminkertainen maailmanmestari Sari Multala.
Merkkipäivä jatkui iltapäivällä pääjuhlalla, jonne osallistui entisiä Apollon oppilaita ja opettajia sekä yhteistyökumppaneita. Juhlapäivä huipentui Vanhalla ylioppilastalolla järjestettyyn entisten opettajien, oppilaiden ja Apollon ystävien illanviettoon.
Aamun juhlan juonsivat oppilaat. Juhlapuheen lisäksi ohjelmassa oli erilaisia videoesityksiä sekä vuosikymmenpotpuri. Entisten oppilaiden videotervehdyksistä välittyi viesti, että Apollosta on mahdollista ponnistaa monenlaisiin työtehtäviin.
Huippuohjelma
Kansanedustaja Sari Multala kehotti puheessaan oppilaita pohtimaan omia vahvuuksiaan ja miten niiden kautta voi luoda omaa polkua. Unelmien eteen on kuitenkin tehtävä töitä, jotta ne toteutuisivat.
Multala kävi aikanaan alakoulun Pelimannin ala-asteen musiikkiluokalla Kannelmäessä ja siirtyi sitten musiikkipainotteiseen yläkouluun Apolloon, Malminkartanoon.
Tervehdysten jälkeen esitettiin musiikinopettaja Nacera Ketroussin sovittama, noin puolen tunnin huipputasoinen potpuri, joka koostui eri vuosikymmenten hiteistä. Musiikista ja laulusta vastasivat oppilaat ja opettajat yhdessä. Esitysten taso oli todella huikea!
Opettajat ja oppilaat olivat tehneet erikseen myös videoita, jotka toivat oman kevennyksensä juhlaan.
Täpötäyden salin yleisölle oli järjestetty myös yhteinen kahoot-tietovisa, johon kaikki saivat osallistua kännyköidensä kautta. Kysymykset käsittelivät tietysti Apollon 100-vuotista historiaa.
Yllätysesiintyjä räjäytti pankin
Välitauolla oli juhlasalissa ja aulassa tarjolla erilaisia herkkuja. Kesken ruokailun salin esiintymislavalle pamahti kolme outoa kaveria… Sitten joku porukasta tajusi… Teflon Brothers! Ei kulunut kuin hetki, kun viesti kulki läpi koulun: ”Apollon omat pojat on täällä!”
Sillä sekunnilla, kun Pyhimys, Heikki Kuula ja Voli aloittivat räppäämisen, olivat myös kaikki oppilaat takaisin salissa. Kolmikko heitti parhaimpia biisejään ja otti lopulta kaikki halukkaat myös lavalle mukaan laulamaan. Fiilis oli katossa.
Pyhimys kiitteli yleisöään ja kertoi, että bändille oli huippujuttu olla taas omassa koulussa.
– Me ollaan menestyneimmät apollolaiset, Pyhimys hehkutti.
Kun keikka oli heitetty ja pojat meinasivat poistua paikalta, niin Sari Multala nousi lavalle ja totesi sarkastisesti Pyhimykselle: – Mulla on muuten kolme maailmanmestaruutta, että kuka siis onkaan se menestynein apollolainen…
Oppilaiden juhla päätettiin Sarin, Teflon Brothersien ja koko salin yhteisselfieen!
Juhla oli kaikin puolin makee juttu ja jää varmasti oppilaiden mieliin loppuelämäksi!
Apollo on ja pysyy
Rehtori Hilla Etelämäki on tyytyväinen, että oppilaat saivat itse suunnitella ja tehdä yhdessä oman juhlansa.
– Olisimme voineet mennä vanhan kaavan mukaan, mutta nyt tilaisuudesta tuli modernimpi, rennompi ja oppilaiden itsensä näköinen.
Hilla Etelämäki on toiminut Apollon rehtorina neljä vuotta. Hän on ylpeä koulustaan ja sen oppilaista.
– Olemme yläkouluna pieni lähiökoulu, mutta lukioon meille tulee opiskelijoita eri puolilta pääkaupunkiseutua. Kaikille lukiolaisille Apollo ei ole ensisijainen toive, mutta monet tykästyvät pienen lukiomme välittävään ilmapiiriin.
Yhteishenki on hyvä ja oppilaat puhaltavat yhteen hiileen, mikä näkyy esityksissä.
– Meille arvosanoja suurempi meriitti on luovuus ja siksi haluamme nostaa sitä myös esille. Lukion puolella meillä on Design-linja ja yläkoulussa sekä kuvataide- että musiikkipainotukset.
Viime aikoina on käyty keskustelua Apollon koulurakennuksen kunnosta. Onko rakennus tullut tiensä päähän?
– Edessä on muuttaminen väistötiloihin, kunhan sopivat tilat löytyvät, Etelämäki sanoo. Neuvottelut väistötiloista on aloitettu.
– Suurin osa yläkoululaisistamme on tältä alueelta, joten on myös toivottavaa, että he saisivat jatkossakin käydä koulua lähellä kotia.
Hilla Etelämäki toivoo, että väistötiloihin päästäisiin ensi syksynä. Hän painottaa, että vaikka koulu joutuu muuttamaan, niin Apollo ja sen lukio eivät häviä minnekään.
– Malminkartanossa pitää olla koulu, joka palvelee alueen asukkaita. Olemmehan olleet täällä jo syksystä 1985 lähtien.
Etelämäki on toiminut ennen Apolloon tuloaan pedagogisena rehtorina Helsingin kristillisessä koulussa sekä peruskoulun rehtorina Helsingin Uudessa yhteiskoulussa. Rehtorin työn ohessa Etelämäki tekee yläkoulun ja lukion matematiikan oppimateriaaleja.
Sari Multalan omaehtoinen tie tähtiin
Kansanedustaja Sari Multalan (s. 1978) ansioluettelosta ei tunnu puuttuvan oikein mitään. Parhaiten hänet tunnettaan kilpapurjehduksesta, jossa hän on voittanut kolme maailmanmestaruutta.
Politiikkaa seuraavat tuntevat hänet myös kansanedustajana, Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana sekä monivuotisesta valtuustourasta naapurikunnassa. Vantaan puolella Sari on pidetty ja tunnettu poliitikko.
Harvempi sen sijaan tietää, että Pohjois-Haagassa lapsuutensa kasvanut tyttö kävi Kannelmäessä Pelimannin koulun ala-asteen musiikkiluokalla ja siirtyi sitten yläasteelle Apollon musiikkipainotteiseen yhteiskouluun Malminkartanoon.
– Olin samalla luokalla koko peruskoulun, sillä me kaikki siirryimme Pelimannista Apolloon, Sari kertoo.
– Muistelen lämmöllä hyvää ja tiivistä yhteishenkeä.
Sarin soitin oli piano. Musiikki on hänelle yhä tärkeää, vaikka enää ei tulekaan soitettua. Purjehdusharrastus vei jo nuorena mukanaan. Apollosta Sari jatkoi Mäkelänrinteen urheilulukioon.
– Päätin lukiossa, että haen Helsingin kauppakorkeaan ja että jos pääsen kauppakorkeaan, pyrin myös purjehduksessa mahdollisimman pitkälle.
Sarin nousujohteinen ura tekee hänestä kiistatta Apollon tunnetuimman oppilaan ja roolimallin, josta niin oppilaat kuin opettajat voivat olla varauksetta ylpeitä.
Urheilun ja opiskelun yhdistäminen oli rankka yhdistelmä, mutta Sari halusi asettaa tavoitteet korkealle.
– Halusin puheessani tuoda esiin sen, että meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja että jokainen kykenee niiden avulla luomaan oman polkunsa onnistumiseen tässä maailmassa, Sari sanoo.
Kannelmäki ja Malminkartano olivat hänen koulunkäyntiaikanaan suht uusia lähiöitä ja niissä oli tiettyjä ongelmia, mutta haasteet eivät ole kadonneet. Sarin saate nykyisille apollolaisille on sama kuin hänelle itselleenkin.
– Kaiken eteen pitää tietysti tehdä töitä ja harjoitella, mutta elämä on ihmisen parasta aikaa, nauraa Multala Matti Nykästä siteeratessaan.
– Kannustan jokaista oppilasta pohtimaan, missä juuri hän on hyvä. Elämä ei ole koulua varten, mutta koulua käydään elämää varten. Maailma on oppilaille avoinna, ovia pitää vain rohkeasti ja uteliaasti avata sekä unelmoida.
Teksti ja kuvat Jauri Varvikko
Apollon Yhteiskoulu on Helsingin Malminkartanossa toimiva yksityinen oppilaitos. Apollon Yhteiskoulu tarjoaa yleissivistävää opetusta yläkoulussa ja lukiossa. Peruskoulu on musiikki- ja kuvataidepainotteinen. Syksyllä 2019 lukiossa aloitettin Design-linjan, jossa on 20 innokasta opiskelijaa. Oppilaita koulussa on noin 450, joista 250 yläasteella ja loput lukiossa.
Apollo toimii Kaarelan ja Konalan alueiden lähikouluna, mutta lukion puolelle hakeutuu oppilaita ympäri pääkaupunkiseutua, erityisesti Länsi-Vantaalta.
Koulun perusti vuonna 1919 Helsingin uuden yhteiskoulun opettaja Lisa Hagman nimellä Yksityisluokat Helsingissä, sillä Helsingissä ei riittänyt oppilaspaikkoja kaikille oppikouluun pyrkiville. Toimittuaan eri osoitteissa koulu osti vuonna 1922 Kruununhaasta Kirkkokatu 6:n tontin, jolle valmistui 1925 uusi koulutalo. Hagman ajautui 1930-luvun alussa taloudellisiin vaikeuksiin ja joutui laistamaan kouluhallituksen määräyksistä, jolloin valtioneuvosto peruutti koulun valtionavut ja oikeuden päästää oppilaita yliopistoon. Hagmanin oli pakko jättää konkurssihakemus. Opettajat ja oppilaiden vanhemmat perustivat pian Helsingin V yhteiskoulun kannatusyhdistyksen, ja uudelleen nimellä Helsingin V yhteiskoulu saman vuoden syksyllä aloittanut oppilaitos sai nopeasti privilegionsa takaisin. Vanha koulutalo oli päätynyt konkurssissa valtion omistukseen, mutta koulu jatkoi siinä vuokralla, kunnes uusi rakennus valmistui 1936 Etu-Töölöön Apollonkatu 11:een.
Vuonna 1958 koulun nimi muutettiin Apollon yhteiskouluksi. Peruskouluun siirryttessä 1977 koulu sai vain nk. suppenevan tehtävän eikä lainkaan omaa koulupiiriä. Tämän johdosta johtokunta päätti siirtää koulun Malminkartanoon, josta sille osoitettiin oma piiri 1981. Koulu muutti vuonna 1985 Malminkartanoon kolmanteen omaan koulurakennukseensa. Rakennuksen omistus siirtyi 1991 Helsingin kaupungille ja yhteiskoulu jäi siihen edelleen vuokralaiseksi.
Malminkartanon rakennus on saman ikäinen Kannelmäestä juuri puretun Pelimannintien ala-asteen kanssa ja siellä on samoja ongelmia ilmanvaihdon ja rakenteiden kanssa. On vielä ennenaikaista sanoa, mitä koulurakennukselle käy, mutta koululle etsitään tällä hetkellä alueelta väistötiloja. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty Ammatinedistämislaitoksen tiloja pohjois-Malminkartanosta, mutta asia on auki.