Kysyvälle vastataan – Helsinki-Info palvelee 11 kielellä

Helsinki-info on jalkautunut opastamaan asukkaita livenä. Kannelmäessä voi tavata kaupungin palveluneuvojia tiistaisin klo 14-17. Vas. Kanneltalon kulttuurituottaja Tiina Laukkanen ja Helsinki-infon palveluneuvoja Ari Kallinen.
Palveluneuvoja Ari Kallinen ottaa vastaan kyselyitä asukkailta Pitäjänmäen kirjastossa. Hän on vasta aloittanut jalkautuneen neuvonnan. Koronasta johtuen paikalla ei ole väkeä, mutta Ari on toiveikas, että sitä vielä ilmaantuu. Iltapäivällä sama työ jatkuu Kanneltalossa.
Helsinki-info tarjoaa yleisneuvontaa Helsingin kaupungin palveluihin ja maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Asukkaat voivat kysyä lähes mitä tahansa kaupunkiin liittyvää. Jos palveluneuvojat eivät itse tiedä tai osaa opastaa, pyrkivät he välittämään tiedustelijat oikeaan osoitteeseen.
Helsinki-infon asiakaspalvelijat palvelevat asukkaita päivittäin kiinteissä palvelupisteissä IHH:ssa (International House Helsinki) Lintulahdenkuja 2 D:ssä ja keskustakirjasto Oodissa, joissa asukkaiden käytössä on useita tietokoneita ja ilmainen WLAN-yhteys.
International House Helsingin palvelupisteissä asiointi voi koronasta johtuen vaatia tällä hetkellä ajanvarauksen, joten kannattaa tarkistaa tilanne internetistä: www.ihhhelsinki.fi
Jalkautuva neuvonta
Tähän asti neuvontaa on tehty pääasiassa puhelimitse, sähköisesti ja em. pisteissä. Nyt kaupunki on päättänyt jalkauttaa neuvonnan ympäri kaupunkia.
Syyskuun alusta lähtien kaupungin palveluneuvojat ovat kiertäneet opastamassa asukkaita kaupungin eri julkisissa tiloissa. Paikkoja on yhteensä kahdeksan ja jalkautettua palvelua tarjotaan neljänä päivänä viikossa.
Maanantaisin palveluneuvojat tapaavat ihmisiä Meri-Rastilassa ja Kontulassa. Tiistaiaamuna päivystetään klo 9-12 Pitäjänmäen kirjastossa ja iltapäivällä klo 14-17 Kanneltalossa. Keskiviikkona ovat vuorossa Puotinharju ja Kalasatama ja torstaina Pihlajamäki ja Malmi.
– Tulkaa tapaamaan ja kysykää. Autamme kaikissa kaupungin palveluihin ja maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä, palveluneuvoja Ari Kallinen sanoo.
Arilla on parinaan maahanmuuttajataustainen Airine.
Mitä kysytään?
Onko joitain toistuvia aiheita?
– Asukkaat kyselevät mitä moninaisimmista asioista. Etenkin viranomaisten kanssa asioimiseen tarvitaan konkreettista tukea. Maahanmuuttajien kysymykset liittyvät paljolti kouluun ja opintoihin, asuntoasioiden selvittelyyn ja Kela-papereiden täyttöön, Ari kertoo.
Palveluneuvojilla ei tietysti ole aikaa lähteä täyttämään hakemuksia, mutta he delegoivat asiakkaita eteenpäin muihin kaupungin instansseihin.
– Ohjaamme, kerromme, autamme, Airine summaa.
Onko kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien toimintatavoissa eroja?
– Maahanmuuttajat haluavat ehdottomasti enemmän face to face -palvelua, tapaamisia kasvokkain, Airine sanoo.
Kaupungilla on sähköinen palvelujärjestelmä ja chat, mutta kieliongelmista johtuen se ei ole maahanmuuttajien suosiossa. Sähköiseen järjestelmään tulee noin 100 palautetta päivässä. Puheluita tulee noin 50-60 päivässä. Soittajista suurin osa on kantasuomalaisia.
Jalkautuvat palveluneuvojat palvelevat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Helsinki-infolla on tarvittaessa mahdollisuus tarjota palveluita myös muilla kielillä. Helsinki-infossa on 13 työntekijää, joista pari hanketyöntekijää ja he palvelevat 11 eri kielellä. InfoFinland.fi sivulta löytyy tietoa Suomesta yhteensä 12 kielellä.
Muita askarruttavia asioita ovat kansalaisuuteen, terveyteen, oleskelulupiin ja asumiseen liittyvät kysymykset.
Korona vaikuttaa
Korona on selvästi vaikuttanut jalkautuvan neuvonnan lanseeraukseen. Ihmisiä on tavallista vähemmän liikkeellä. Monet välttelevät julkisia toimipaikkoja.
– Ihmiset eivät oikein uskalla tulla kyselemään, Ari sanoo.
Jalkautumisen tavoitteena on tehdä siitä pysyvää toimintaa. Neuvontapaikat voivat vielä muuttua kysynnän mukaan.
– Työt jatkuvat, sillä tarvitsemme enemmän kotoutumista tukevia hankkeita, Airine sanoo.
– Jos emme jotain tapaamishetkellä tiedä, niin selvitämme ja soitamme asiakkaalle takaisin, Ari sanoo.
Onko neuvonnasta ollut hyötyä?
– Kyllä, olemme auttaneet ja yhdistäneet kyselijöitä viranomaisten kanssa päivittäin. Apu on johtanut opiskelupaikkoihin, asuntojen ja työpaikkojen saamiseen, Ari ja Airine kertovat.
– Joskus kadulla tulee vastaan ihmisiä, joita on tullut autettua. Lämmittää kovasti, kun saa kuulla, että heillä on kaikki kunnossa, Airine kertoo.
Helsinki-Info www.hel.fi/kanslia/neuvonta-fi.
Puh. 09 3101 1111 – ma-to klo 9-16 ja pe klo 10-15.
Chat: neuvonta.hel.fi – ma-to klo 9-16 ja pe klo 10-15
Palvelupiste IHH, Lintulahdenkuja 2D, 2 krs. International House Helsinki (tarkista palveluajat netistä), Keskustakirjasto Oodi, ma-to klo 9-18 ja pe klo 10-18
Kanneltalon aulassa ständi
Kanneltalon aulaan on pystytetty oikein komea Helsinki-info ständi. Koronasäännöksien takia palvelu tapahtuu maskit kasvoilla.
Tapaan jälleen samat mukavat palveluneuvojat, Arin ja Airinen. Nyt näyttää myös hiljaiselta.
– Kyllä tuossa juuri kävi yksi ihminen, neuvojat kertovat.
– Tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Yritämme tietysti tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä, mutta sana toiminnastamme ei ole vielä kiirinyt riittävän pitkälle, Ari sanoo.
Paikalla on myös Kanneltalon kulttuurituottaja Tiina Laukkanen.
– Toivottavasti ihmiset uskaltautuisivat tulemaan enemmän paikalle. Yritämme koronasta huolimatta pitää paikat ja tietokoneet auki, turvavälit huomioiden.
Keskustelussa ilmenee, että Ari onkin Kannelmäen poikia…
– Juu, tuli vietettyä teinivuodet täällä. Kävin siinä sivussa EKY:n, Ari hymyilee.
Tiina, mitä Helsinki-info antaa Kanneltalolle?
– Näemme sen osana monipuolista toimintaamme. Alueelle tulee jatkuvasti uusia asukkaita, jotka tarvitsevat tukea. Mielestäni on hienoa, että kaupungin eri instanssit tukevat toisiaan. Esimerkiksi kulttuuritalojen toiminta on monipuolistunut ja tuotamme palveluita monella alueella.
Kanneltalo toimiikin Kaarelan alueella koko kansan olohuoneena, joten Helsinki-info palvelee kirjaston sisäänkäynnin vieressä mainiona lisänä.
– Tänne on helppo tulla. Tuotamme matalan kynnyksen toimintaa ja info istuu siihen konseptiin hyvin, Tiina sanoo.
Näillä näkymin alueen asukkaat voivat käydä tapaamassa jalkautuneita neuvojia Kanneltalossa joka tiistai klo 14-17 aina joulukuulle asti.
Teksti ja kuva Jauri Varvikko