Mies, mene jalkaterapiaan

Nahan ja kovettumien rapsuttelu ei tunnu yhtään epämiellyttävältä, vaan kuollut kudos poistetaan ammattilaisen otteella, kerros kerrokselta.

Jalkojen kylvetystä, kynsien viilausta ja lakkausta? Ei, vaan ammattilaisen suorittamaa miehekästä jalanvuolentaa kirurginveitsellä.

Olen kärsinyt halkeilevista kantapäistä koko ikäni. Saunareissujen aikana olen sitten raspannut kuollutta solukkoa ja toivonut, että halkeamat katoaisivat jonnekin. Eivät ole kadonneet… kunnes nyt!

Menen Haagan Jalkaterapiaan hieman varautuneena. Eikö jalkojen hoito ole naisten juttuja? Mies hoitaa kroppaansa kokonaisvaltaisesti, sama kosteusvoide sopii niin ala- kuin yläpäähän. Varpaankynnet leikataan, kun sukkiin tulee reikiä.

Jalkaterapeutti Sanna Viitasaari ei jaa näkemystäni.

– Jalkaterapiassa hoidetaan kaikkia jalkavaivoja ja niillä ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Jalkaterapeutit hoitavat alaraajojen erilaisia kiputiloja lonkasta varpaisiin asti. Hoidettavat vaivat voivat olla kuntoutettavia nilkan ja jalkaterän alueen kiputiloja, lihaskireyksiä, asentomuutoksia ja iho-ja kynsimuutoksia.

Jalkaterapeutti ei ole kosmetologi, vaan korkeakoulututkinnon suorittanut terveydenhoitoalan ammattilainen. Hän edistää ja ylläpitää eri-ikäisten ihmisten liikkumis- ja toimintakykyä sekä hyvinvointia.

– Jalkaterapeuttina selvitän alaraajaongelmien syitä yhdessä asiakkaan kanssa, Sanna sanoo.

Jalkasieni yleinen vaiva

Asiakkaan tullessa ensimmäistä kertaa vastaanotolle aina täytetään esitietolomake. Sanna tekee toimittajan jaloille ensin yleistarkastuksen. Mikä on jalkojen kunto, onko sairauksia? Tarkastetaan kynnet ja varpaanvälit. Löytyykö silsaa tai kynsisientä?

Jalkasilsa on jalkasieni, joka on ihossa useimmin varpaanväleissä hautumasta alkanut kutiseva ja kirvelevä sieni-infektio. Kynsisieni on kynnessä oleva sieni-infektio.

– Sienen voi saada mistä tahansa yleisestä tilasta missä kulkee paljon ihmisiä ilman kenkiä. Esimerkiksi liikunta- ja pesutiloista tai hotellihuoneista.

Lääkkeitä on useita. Sieni aktivoituu, kun immunologinen puolustus on heikko ja se voi tarttua uudestaan vaikka vanhoista kengistä. Jalkasienipotilaan sukat pitää siksi pestä riittävän kuumassa ja kengät desinfioida.

Jalkaterapeutti auttaa hoidossa, esim. ohentaa kynsisienipotilaan kynttä, jotta lääke puree paremmin.

Monenlaista hoitoa

Jalkaterapeuttien asiakaskunta on pääosin vanhempaa ikäluokkaa, mutta muuten he voivat olla minkä ikäisiä tahansa. Jalkaterapiassa poistetaan mm. syyliä, kovettunutta kudosta, annetaan jalkapohjahierontaa sekä rasvataan kuivia jalkoja. Jos asiakas haluaa, jalkoja voidaan myös kylvettää.

– Terapiassa annetun hoidon lisäksi annan ohjeita kuntoutukseen, omahoitoon ja ohjaan asiakkaan tarvittaessa lääkärin tai apuvälineklinikan pakeille.

Toimittajan jalat ovat kuivat, kynnet epätasaiset, varpaissa, päkiöissä ja kantapäissä on kovettumia, paksuuntunutta ihoa ja halkeamia. Muuten jalat ovat terveet.

Älä käytä raspia!

– Emme raspaa jalkoja, joten ihoa ei ole tarvis pehmittää etukäteen. Painehankaus on huono vaihtoehto jalkojen hoidolle, koska ihon pinnalle syntyy kitkaa, mikä aktivoi solukkoa ja lisää ihon kasvua, Sanna opastaa.

Jalkaterapeutti ryhtyy toimeen… Ensin jalat puhdistetaan kosteuttavalla desinfiointiaineella.

– Jalkoja pitää rasvata päivittäin, jotta niihin ei syntyisi kovettumia. Voiteeksi kannattaa valita kosteustasapainoltaan ihanteellinen jalkavoide, sillä muuten voide ei imeydy ihon läpi. Oikealla voiteella iho pysyy kimmoisana.

Sitten veitsi käteen… Nahan ja kovettumien rapsuttelu ei tunnu yhtään epämiellyttävältä, vaan Sanna poistaa kuollutta kudosta ammattilaisen otteella, kerros kerrokselta. Pelko ’liian syvältä’ leikkaamisesta on täysin turha.

Sitten kynnet leikataan ja hiotaan… Sanna tasoittaa hiomakoneella epätasaisesti kasvaneen etuvarpaan kynnen.

Kokonaisvaltaiset jalkavaivat

Jalkavaivoja on monia ja niihin on myös useita syitä. Jotta vaivoilta vältyttäisiin, kannattaa käyttää jaloille ystävällisiä jalkineita. Myös ihmisten luontainen askellus ja muutokset painossa vaikuttavat.

– Kun ihminen vanhenee, nivelsiteet löystyvät, jolloin askellus ja asento muuttuvat. Tällä on suora vaikutus jalkoihin ja voi syntyä mm. vaivaisenluita. Huono askellus taas saattaa johtaa selkä- ja lonkkavaivoihin tai toiste päin.

Päkiäalueen ongelmia pyritään ratkomaan mm. jumppaamalla ja kuntoa kohottamalla. Kun ihmisen kunto nousee, paranevat ryhti ja askellus.

Myös apuvälineistä on hyötyä. Kääntyneitä varpaita voidaan ohjata oikeaan suuntaan silikoniortooseilla, varpaiden silikonituilla. Jalkapohjaa voidaan tukea erilaisilla erityisvalmisteisilla pohjallisilla.

Lopuksi toimittajan jalat rasvataan ja niitä hierotaan.

– Omahoito on tärkeää, sillä kun jalkapohjiin tulee kulutusta, nahka paksuuntuu. Kannattaa välttää vesipohjaisia rasvoja, sillä ne eivät imeydy hyvin. Hyvä rasvapitoisuus on 30-60% välillä, riippuen jalkojen kuivuusasteesta, Sanna opastaa lopuksi.

Allekirjoittanut on erittäin tyytyväinen. Jalkapohjat ovat sileät ja pehmeät kuin lapsella. Halkeamat ovat kadonneet. Vaikutus on myös kestävä. Vaikka toimittaja nyt sattuisikin kohtelemaan jalkojaan jälleen huonosti lähikuukausina, niin ei muuta kuin uutta hoitokertaa tilaamaan. Elämä tuntuu mukavalta.

Teksti ja kuvat Jauri Varvikko

Haagan hieronnan ja jalkaterapian vetäjät. Vas. jalkaterapeutti Sanna Viitasaari, osteopaatti Heli Krogell ja hieroja Anette Mäki.

Kehon ja mielen voimaa

Haagan Jalkaterapia on osa hieroja, yrittäjä Anette Mäen Hyvinvointitila Kehon ja mielen voima -konseptia. Jalkaterapian lisäksi tiloissa saa neljän koulutetun hierojan ja osteopaatin hoitoja.

Keväällä tiloissa aloitti osteopaatti Heli Krogell. Osteopatia on manuaalisen terapian muoto, jossa hoidetaan nivelten, lihasten ja hermoston kiputiloja ja toimintahäiriöitä kudoksia käsittelemällä ja manipuloimalla. Osteopaatin hoidot sopivat mm. selän, niska- ja hartiaseudun ja lonkan kiputiloihin, lihasjännityksen ja jäykkyyden sekä tulehdussairausten hoitamiseen.

– Osteopaatit hoitavat kaikkia kehon kudoksia ja niveliä hermoston kautta, Heli kertoo. – Ihmisen anatomian ja kokonaisuuksien hallinta ovat oleellinen osa osteopatiaa. Eri kudoksia vapauttamalla voidaan vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin.

Helin asiakkaina käy paljon urheilijoita. Osteopaattisella hoidolla voidaan vaikuttaa mm. työ- ja urheiluperäisiin rasitusvammoihin. Siitä on todettu olevan apua päänsärkyyn ja migreeniin. Hoidon on todettu vähentävän myös kipulääkityksen tarvetta.

Osteopaatit ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Koulutus tapahtuu ammattikorkeakoulussa ja kestää neljä vuotta.

Sairastuminen vei ammatin

Anette perusti Haagan Hieronnan vajaa neljä vuotta sitten valmistuttuaan hierojaksi. Kaksi vuotta sitten hänelle tuli yhtäkkiä rankkoja oireita ja sairaalareissu, joita seurasi ikäviä uutisia.

– Sain MS-tautidiagnoosin ja jouduin luopumaan hierojan ammatista, Anette kertoo vakavana.
Diagnoosi ei ole kuitenkaan vetänyt Anettea matalaksi, vaan hän jatkaa yhä yrittämistä ja pyrkii kehittämään liiketoimintaansa.

– Periksi ei anneta! Olen nyt tällainen joka paikan höylä, Anette nauraa.

Haagan Hieronnassa ja Jalkaterapiassa on otettu koronatilanne tarkasti huomioon. Asiakkaita otetaan vastaan yksitellen, turvallisuusriskit huomioiden ja hygieniasta huolehtien. Kaikki välineet desinfioidaan käyntikertojen välissä.

Haagan Hieronta, Osteopatia ja Jalkaterapia
Tinatie 5 c, 00440 Helsinki, P. 045 220 9888
info@haaganjalkaterapia.com
info@haaganhieronta.com
www.haaganjalkaterapia.fi, www.haaganhieronta.com

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *