Kannelmäen Taloyhtiöklubin toiminta käynnistyi innostuneesti

Taloyhtiöklubi-idea syntyi Helsingissä Lauttasaaressa, vuoden vaihteessa 2018-2019. Tuolloin Kimmo Karvinen (nyt Taloyhtiöklubi-hankkeen projektipäällikkö) toimi alueella yhden taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana ja ryhtyi selvittämään kontakteja naapuritalojen hallituksiin yhteistyön käynnistämiseksi. Tarve liittyi hänen oman taloyhtiön hallituksessa käsiteltävänä olleisiin isompiin teemoihin (mm. maalämpö ja lisärakentaminen), joista haluttiin vaihtaa ajatuksia naapureiden kanssa.
Kannelmäkeen on perustettu Taloyhtiöklubi tiivistämään taloyhtiöiden välistä yhteistyötä. Tähän taloyhtiöiden hallitusten epäviralliseen yhteistyöfoorumiin on kutsuttu mukaan edustajat alueen kaikista asunto-osakeyhtiöistä.
Taloyhtiöklubi-toiminta Kannelmäessä on osa Helsingin kaupungin pilottihanketta, jota rahoittaa ympäristöministeriö. Kärkiteemana on energiatehokkuuden edistäminen, minkä lisäksi toiminta tähtää monipuolisesti kiinteistöjen ja alueen kehittämiseen.
Kannelmäen Taloyhtiöklubin ensimmäiseen etäkokoukseen osallistui yhteensä 28 henkilöä noin 20 taloyhtiöstä. Lyhyt varoitusaika huomioiden osallistujamäärä oli lupaava, sillä paikalla oli edustettuna kolmannes alueen taloyhtiöistä.
– Kun Taloyhtiöklubi käynnistyy uudella alueella, ensimmäiseen kokoukseen ei koskaan ehditä saamaan mukaan kaikkia taloyhtiöitä. Hallitusten tavoittelussa menee aikaa, mutta mukaan ehtii hyvin myös myöhemmin. Klubin etäkokoukset tallennetaan ja näin myöhemmin mukaan tulevat hallitukset pääsevät katsomaan myös aikaisemmat kokoukset, kertoo Taloyhtiöklubi-hankkeen projektipäällikkö Kimmo Karvinen.
Kannelmäen Taloyhtiöklubin ensimmäisessä kokouksessa oli edustettuna hyvin eri kokoisia taloyhtiöitä: 240 huoneistoa käsittävästä kerrostaloyhtiöstä kuuden asunnon paritaloyhtiöön.
– Taloyhtiöklubin toiminta on tarkoitettu kaikille alueen asunto-osakeyhtiöiden hallitusten jäsenille yhtiön kokoon katsomatta, toteaa Kimmo Karvinen.
– Eri kokoisia taloyhtiötä kiinnostaa luonnollisesti hieman erilaiset asiat, mutta silti perushaasteet hallitustyössä ovat yhteisiä, Karvinen jatkaa.
Ensimmäisessä kokouksessa käytetyt puheenvuorot osoittivat, että taloyhtiöiden naapurustoyhteistyölle on selvä tilaus. ”Tämä on huikea projekti, jota on kaivattu.” ”On hienoa, että kaikki naapuriyhtiöt ovat paikalla”, osallistujat esimerkiksi totesivat.
Taloyhtiöitä kiinnostavista teemoista nousivat esille muiden muassa maalämmön ja aurinkoenergian hyödyntäminen energialähteenä, sähköautojen latausmahdollisuudet sekä hyvän energiatehokkuuden tunnusluvut ja mittarit. Myös isompien korjaushankkeiden yhteishankinnat ja isännöinnin kilpailutus herättivät keskustelua ja mielenkiintoa.
Kannelmäen Taloyhtiöklubin ensimmäisessä kokouksessa pitivät lyhyet tervehdyspuheenvuorot Helsingin kaupungin Energiarenessanssi-neuvontatiimin vetäjä Aleksi Heikkilä ja Kiinteistöliitto Uusimaan toimitusjohtaja Mika Heikkilä.
– Pidän tärkeänä, että Taloyhtiöklubi tekee aktiivista yhteistyötä kaikkien alueen muiden toimijoiden kesken. Odotankin innolla yhteistyötä Kaarela-Seuran kanssa. Kaarela-Kannelmäki-alueen kaupunginosayhdistyksenä se on avaintekijä alueen kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä, Karvinen toteaa.
Teksti Juha Salmi
Kuva Jauri Varvikko
Mikäli taloyhtiönne ei vielä ole mukana Kannelmäen Taloyhtiöklubin toiminnassa, ottakaa yhteyttä projektipäällikkö Kimmo Karviseen, niin saatte kutsun seuraavaan klubin etäkokoukseen ti 27.4. Kimmon yhteystiedot, samoin kuin lisätietoja Taloyhtiöklubin toiminnasta, löytyvät hankkeen nettisivuilta osoitteesta: www.taloyhtioklubi-hanke.fi.
Mikä Taloyhtiöklubi?
Taloyhtiöklubi yhdistää naapuruston taloyhtiöiden voimat
Taloyhtiöklubi-toiminnan perusidea on yksinkertainen: kootaan yhteen naapuruston taloyhtiöiden hallitukset, perustetaan yhteistyöfoorumi ja ryhdytään tekemään ohjattua, tavoitteellista ja aktiivista yhteistyötä kiinteistöjen ja alueen kehittämiseksi.
Toiminta on monipuolista kehittämistä
Taloyhtiöklubeissa edistetään laajasti erilaisia teemoja, jotka liittyvät kiinteistöjen ja alueen kehittämiseen:
- Energiatehokkuuden parantaminen ja energiaremonttien edistäminen.
- Lisä-/täydennysrakentamisen mahdollisuuksien ja halukkuuden selvittäminen.
- Hyvien käytäntöjen ja kokemusten jakaminen naapuritalojen kanssa.
- Kokemusten vertailu kiinteistöjen käyttämistä palveluista ja yhteiset palveluhankinnat.
- Useamman kiinteistön yhteiset korjaushankkeet volyymietujen hyödyntämiseksi.
- Taloyhtiöiden ja kaupungin välisen vuoropuhelun aktivointi ja tiivistäminen.
- Useamman kiinteistön yhteiset korjaushankkeet.
- Alueen taloyhtiöiden vaikutusvallan kasvattaminen.