Pääkirjoitus – Maailmantilanne kansanterveyttä heikentävä tekijä
Ihminen on psykofyysinen olento ja reagoi ympäristöön ja sen muutoksiin biopsykososiaalisen viitekehyksen kautta. Ihminen on yksi monitasoisen järjestelmän toimijoista ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja muutoksessa suhteessa ympäristöönsä. Keho, tunteet, motivaatio, ajatukset ja sosiaaliset suhteet muodostavat dynaamisen kokonaisuuden.
Jos ihminen ei pysty käsittelemään ympäriltä tulevia paineita, ei voi niihin vaikuttaa tai ne ovat liian voimakkaita, on seurauksena oireilua. Paineet voivat olla taloudellisia, kulttuurisia, sosiaalisiin suhteisiin liittyviä ja korreloivat vahvasti vallitsevan elämäntilanteen ja tulevaisuudennäkymien kanssa.
Seuraukset voivat olla ahdistusta, stressiä, ärtyneisyyttä, vihaa, levottomuutta, keskittymisvaikeuksia, masennusta ja konkreettista fyysistä kipuilua ja sairastelua, jotka voivat esiintyä erilaisin tavoin, haitata unen saantia, fyysistä suorittamista ja heikentää ihmisen uupuessa elämän kokonaislaatua.
Nykyinen maailmantilanne on kovin negatiivinen. Ukrainan sodan melskeet kantautuvat päivittäin koteihimme eri sähköisten viestimien kautta. Sodan sivuvaikutukset ujuttautuvat talouteemme ja hyvinvointiimme. Inflaatio kasvaa, hinnat nousevat, rahat eivät riitä. Syntyy jatkuvaa painetta, johon reagoimme jokainen eri tavoin.
Joidenkin kohdalla paine on vain henkistä, toisille todellisempaa, riippuen hieman elämäntilanteesta, asemasta, työstä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Toiset ihmiset ovat suoraan vaikutuksen kohteena, toisille vaikutukset tulevat viiveellä.
Voin omalta kohdaltani luetella useita itseäni koskettavia oleellisia tekijöitä, jotka liittyvät niin yritykseni toimintaan kuin omaan hyvinvointiini:
– Tuotantokustannukset ovat nousseet kolmanneksella energian ja raakamateriaalien hinnannousun vuoksi. Vastaavasti sisään tuleva raha on vähentynyt ja yrityksen katteet kadonneet. Toimintanäkymät ovat heikentyneet, palkkatuloni pienentyneet.
– Energian hinta on kallistunut huomattavasti, mikä aiheuttaa haasteita niin työmatkojen ajamiseen kuin kodin lämmitykseen ja sähkönkulutukseen.
– Ruoan hinnan kallistuminen kasvattaa kauppalaskua, mikä pakottaa valitsemaan kaupassa tarkemmin. Valmistettu ruoka on heikompitasoista ja epäterveellisempää.
– Yli 20 vuotta yrittäjänä keräämäni eläkevakuutuksen arvo on pudonnut pelkästään tänä vuonna 15%, mistä johtuen tuleva eläkekertymäni jää odotettua pienemmäksi. Tällä on suora vaikutus tulevaisuudenodotuksiini.
– Kulujen kasvun ja palkan pienenemisen vuoksi joudun tekemään entistä enemmän töitä. Minulla on vähemmän vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia harrastaa. Tilanne ja epävarmuustekijät stressaavat ja vaikuttavat olotilaani.
Koen em. syistä itseni fyysisestikin väsyneeksi. Aineenvaihdunta on heikkoa. Minulla on lähes krooninen niveltulehdus, jonka yhdistän suoraan vallitsevaan tilanteeseen. Elämänlaatu on heikentynyt.
Pitkällä aikavälillä tällä on ratkaiseva kansantaloudellinen merkitys, sillä en ole yksin. Kansanterveyden heikentyessä seuraukset kasautuvat ja vaikuttavat koko maamme hyvinvointiin.
Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on uhattuna, vaikka itse köyhyys ei vielä olekaan suurin ongelma. Kohta se voi olla.
Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi