Arbetstid – Bök i Kårböle

Regeringen håller på att bereda ändringar i arbetstidslagen. Den nuvarande lagen är från 1996 och arbetslivet har ändrats mycket sedan dess. År 1917 stiftade man en lag som begränsade arbetstiden till 8 timmar per dag och högst 47 timmar per vecka. Eftersom man ännu inte då hade lagstadgat rätt till semester (den kom 1922, sju dagar) blev antalet arbetstimmar omkring 2400 per år! I dag arbetar vi kring 1650 timmar per år, alltså 30 % mindre.

Om man antar att en person arbetar i 40 år, blir den teoretiska totala arbetstiden 66 000 timmar. Jämfört med en livslängd på 80 år, tillbringar vi kring 9 % av vårt liv på arbete! Det var mindre än du trodde.

Då jag började mitt arbetsliv år 1967 på den stora porslinsfabriken, var arbetstiden på fabriken 43 timmar, 8 timmar per dag förutom lördag 5 timmar och onsdag 6 timmar. Onsdagen var ett specialarrangemang som ännu hängde kvar från krigstiden. Eftersom det arbetade många kvinnor på fabriken ansågs det vara rätt att låta dem gå hem tidigare på onsdag för att de skulle kunna köa i matbutiken! Kontoret hade 7,5 timmar per dag, på lördag 5 timmar. Från början av 1968 övergick fabriken till 40 timmars arbetsvecka och kontoret till 37,5 timmar. Det är ett arrangemang som gäller för de flesta ännu idag, förutom att man vid 40 timmars arbetsvecka har rätt till 100 timmar ledigt under året, de så kallade Pekkasdagarna som ingick i kollektivavtalet år 1984.

En arbetsgrupp har gjort ett försök att komma fram till ett lagförslag som arbetsmarknadsparterna kunde godkänna. Det förslag som beskrivs i arbetsgruppens rapport fick dock inte parternas godkännande och följaktligen måste regeringen nu på egen hand lägga fram ett förslag till riksdagen. Diskussionen visar att stor oenighet råder på fältet.

Vad kan vi eventuellt vänta oss? I dagens läge är organisationernas högsta ledning utanför arbetstidslagen. De har alltså ingen rätt till övertidsersättning. De har heller ingen ersättning för resetid, endast eventuella dagtraktamenten gäller. Arbetsgivarna vill gärna se att samma arrangemang skulle gälla även för andra sk. högre tjänstemän, lägre chefer och experter på olika områden. Naturligtvis motsätter sig Akava detta.

Omkring 70 % av de anställda har i dag olika möjligheter till flexibel arbetstid. En modell kallas arbetstidsbank, där man kan lägga in timmar från längre arbetsdagar och senare kan man ta ut dem i form av kortare dagar eller hela lediga dagar. En lagstiftning som stöder detta kommer troligen. Arbetstiden är inte mera bunden till arbetsplatsen. Med modern IT-utrustning kan du arbeta var som helst. Hur mycket är det vettigt att arbeta hemifrån? Vilken tid på dygnet läser din e-post? Får du skild ersättning för att svara på e-post eller telefonsamtal mitt i natten? Det här är saker som du bör avtala med din arbetsgivare.

Resetiden i tjänsteärenden räknas inte till arbetstid. I en del kollektivavtal bestäms att en viss ersättning (kanske halva lönen) skall utgå för tjänsteresor. De högre tjänstemännen har inget sådant kollektivavtal, vilket leder till att några personer i en resegrupp kan få ersättning för resetiden, medan andra kan bli utan. Akava är förstås intresserat av att få denna situation förbättrad.

En allmän strävan på avtalsfronten är att arbetsgivarna vill föra ner avtalen på företagsnivå. Fackföreningen är tämligen försiktig med detta. En stor stötesten tycks vara att företagarna, som ofta inte är med i arbetsgivarförbunden och därför inte har egna kollektivavtal, inte vill ha underhandlingar med någon fackansluten förtroendeman, utan vill komma direkt överens med sin personal. Att kunna komma överens om växlingar i arbetstiden enligt företagets behov skulle ju vara praktiskt, men här skiljer sig parternas åsikter.

Så där sitter nu minister Lindström och funderar, hur han skall komma fram till ett förslag som gör lagen bättre anpassad till dagens arbetsliv, utan att facket kommer ut på gatorna och viftar med sina protestplakat. Det är inte alltid så lätt att vara minister! Har vi Kårbölebor några goda råd åt honom?

Peter Rehnström
nöjd pensionär

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *