Asukkaat osoittivat mieltään

Seniorit rynnivät tielle. 41:llä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysähtyä vanhan pysäkin kohdalla.

Seniorit rynnivät tielle. 41:llä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysähtyä vanhan pysäkin kohdalla.


 

Kannelmäessä, Pelimannintiellä, pidettiin keskiviikkona tammikuun 21. mielenosoitus poissiirretyn bussipysäkin takaisinsaamiseksi.Saavumme paikalle hieman ennen ilmoitettua aikaa. Pysäkin ympäristö on jo täynnä väkeä ja lisää valuu kokoa ajan. Edes kirpakka pakkassää ei saanut päätökseen pettyneitä asukkaita jäämään kotiin. Ihmiset vaihtavat kuulumisia ja purkavat harmistustaan, toiset uhkuvat taistelutahtoa. Jotkut kantavat kylttejä, joissa lukee iskulauseita: Haluamme vanhan pysäkin takaisin! Uusi pysäkki on turvallisuusriski! Vastustamme pysäkinvaihtoa!

 

Mitä täällä tapahtuu!

”Kyllä tämä turhauttaa. Emme voi ymmärtää tätä päätöstä.”

”Olemme täällä kaikkien asukkaiden puolesta. Klanettitien pysäkkiä käyttävät ovat ottaneet asiassa yhteyttä virkamiehiin aina eduskuntaa myöten.”

Asukkaat ovat selvästi kyllästyneet selityksiin. Tätä ei sulateta. Osa ihmisistä nostattaa tunnelmaa uhoamalla, että kohta tästä mennään kaupunkiin asti.

Poliisiauto ilmestyy tien toiselle puolelle. Rollaattorein, kävelykepein ja rullatuolein varustautuneet eläkeläiset katsovat uhmaten maijaa. Sitten alkaa tapahtua. Päätepysäkiltä ajaa linja-auto, numero 41. Kuljettaja aikoo ajaa pysäkin ohi. Sehän ei käy.

Kuin sovitusti ryntäävät liikuntarajoitteiset ja vanhukset yhdessä ajoradalle ja pysäyttävät bussin kulun. Tapahtuma on selvän spontaani, mutta eläkeläisiä ei pysäytä mikään. ”Pysäkki takaisin!” huutavat asukkaat.
Vihdoin myös poliisiin tulee vipinää. He olettivat mielenosoituksen sujuvan rauhallisesti, mutta eipä mennytkään. ”Pois ajoradalta!”, huutaa naispoliisi. ”Päästäkää bussi kulkemaan, liikennettä ei saa pysäyttää.”

”Entä jos en poistukaan?” sanoo vanhempi mies uhmakkaasti.

”Lakia ei saa rikkoa”, sanoo poliisi.

Väkijoukko palaa vastahakoisesti ja jupisten takaisin pysäkille. Bussi jatkaa matkaa, kuljettaja tervehtii mielenosoittajia selvästi hymyillen. Olisikohan kuljettaja halunnut pysähtyä jutustelemaan vai onkohan kiire siirretylle pysäkille?

 

Pysäkillä iso merkitys asukkaille

Paikalle on saapunut kaupungin varavaltuutettu Tomi Sevander (SDP). Tomi toivoo tilanteeseen asukkaiden toiveita tukevan päätöksen. Hän sanoo ymmärtävänsä asukkaiden harmistusta.

Myös Kaarela-seuran puheenjohtaja Erik Bärlund osoittaa tukensa asukkaille. ”Asioiden on mentävä asukkaiden toiveiden mukaisesti. Eihän tässä pysäkin siirrossa ole mitään järkeä.”

Kohta väkijoukko lähtee liikkeelle. Tarkoituksena on kulkea seuraavalle pysäkille, jonne asukkaiden oma pysäkki on siirretty. Yli kaksisataapäinen ikäihmisten remmi venyy äkkiä koko matkan pituiseksi. Ihmiset nostelevat kylttejään ja ilmeet puhuvat paljon.

Pysäkin siirrosta vastaava liikennesuunnittelija ei ole kutsusta huolimatta tullut paikalle, ei myöskään kukaan muu HSL:n edustaja. Tämä harmittaa, sillä moni uutta pysäkkiä käyttävä olisi halunnut näyttää suunnittelijalle, miten vaikea uudelle pysäkille vievää mäkeä on päästä talvella ylös.

”Suunnittelija olisi saanut työntää rullatuolissa olevan tyttäreni ylös. Itse en siihen enää kykene”, sanoo Raili Lajunen.

 

HSL eri mieltä asukkaiden kanssa

Linjan 41 pysäkkimuutosta perustellaan sillä, että vuorotarjonta ja valinnanvara näin parani. 41 ja 43 pysähtyvät Viulutien luona nyt samalla pysäkillä, kun ennen bussit pysähtyivät eri pysäkeillä.

Ajoradalta  katsottaessa välimatka Klaneettitien pysäkiltä Viulutien pysäkille vaikuttaa lyhyeltä. Mutta kun lähtee kulkemaan jalkakäytävää pitkin poistetulta pysäkiltä Viulutien pysäkille, huomaa, että  matka on huomattavasti kuviteltua pidempi. Jyrkkä nousu mäen päälle hankaloittaa entisestään kulkua varsinkin liukkaalla kelillä.

Pysäkin poisto haittaa erityisesti pyörätuolilla liikkuvien, ikäihmisten, huonokuntoisten ja lastenvaunuilla liikkuvien arkea, kun siirtyminen kodista palveluiden pariin on tehty hankalammaksi ja jopa vaaralliseksi, kun ihmiset oikaisevat tietä pitkin.

Vähintään 40 vuotta vanha Klaneettitien pysäkki on autio. Kukaan ei käsitä, mitä haittaa pysäkistä on ollut. ”Tässä on kaksi pointtia. Pysäkin siirron hyöty on vähäisempi kuin haitta ja päätöksen tehnyt virkamies ei myönnä virhettään”, toteaa Julle Tuuliainen.

 

Tämä ei jää tähän

Mielenosoittajat ovat kerääntyneet uuden Viulutien pysäkin luo. Bussi numero 56 pysähtyy ja matkustajat seuraavat tilannetta ihmeissään linja-auton ikkunoista. Vaatimuskylttejä heristellään viimeisen kerran ja kaikki kirjoittavat nimiään HSL:lle vietävään adressiin.

Mielenosoitus on ohi, porukka hajautuu omaan suuntaansa, takaisin vanhan pysäkin viereisiin taloihin, joissa asuntoja on 426. Luulisi tuollaisen porukan tarvitsevan oman pysäkin…

Liikennesuunnittelija Petteri Kantokari kertoo, että pysäkinvaihto hyödyttää Viulutien lähiasukkaita. Vanha pysäkki on jouduttu poistamaan, koska pysäkkien välimatka on liian pieni ja näin ollen suunnitteluohjeen vastainen.

Nyt sovinnoksi on ehdotettu, että päätepysäkki voitaisiin siirtää Pelimannintien päästä lähemmäksi vanhaa pysäkkiä. Samaan paikkaan pysäkki ei kuitenkaan välimatkasta johtuen tule. Uuden pysäkin rakentaminen taas vaatii rahaa.

Keskustelemme mielenosoituksen jälkeen Raili Lajusen kanssa puhelimessa. Raili on lujana. ”Tämä ei jää tähän, pysäkki takaisin tai järjestämme uuden mielenosoituksen!”

 

Teksti: Jauri Varvikko 
ja Nina Eriksson
Kuvat: Jauri Varvikko

 

 

 

Kommentit