Brexit peruttu, Britannia is back!

Ravintoloitsija Petri Naumasella on ollut viime aikoina kova kiire. Nyt ollaan jo voiton puolella, vaikka viimeistelyä riittää. – Avasimme ovet heti, kun mahdollista, Petri sanoo. Sitä odottivat myös alueemme asukkaat.

Ravintola Britannia on se, mistä Kannelmäki tunnetaan. Kun kerrot jollekin olevasi Kannelmäestä, ei kukaan kysy mitään kirkosta tai vallihaudoista. Kaikki kysyvät: eikös siellä ole se ravintola Britannia…? Ja kyllä, näin on ollut vuodesta 1973 ja näin toivon mukaan tulee olemaan hamaan tulevaisuuteen.

Vanha ostoskeskus purettiin reilu vuosi sitten ja siitä lähtien Kannelmäki on ollut vähän kuin kuollut tai ainakin hengityskoneessa. Ostarin ravintola Britannia oli ollut kaiken keskus, sydän.

Jokaisella kaarelalaisella on useampi tarina ravintolaan liittyen. Siellä on vietetty niin viikonloput kuin juhlapyhät, ylioppilasjuhlat, varpajaiset sekä viritetty suhteita että itketty eroja ja perheongelmia.

Tuhansia tarinoita, jotka kytkeytyvät alueen asukkaiden elämään ja elävään historiaan. Nyt ne voivat jälleen jatkaa elämäänsä ja uusia tarinoita syntynee, kun Britannia avasi ovensa yli vuoden kiinniolon jälkeen.

Kohtalon sormet pelissä?

Asukkaiden lisäksi helpotuksen huokauksen päästänee myös ravintolan omistaja Petri Naumanen. Kerrotaan nyt heti lähtöön, että myös Petrin elämäntarina liittyy Kannelmäkeen. Petri on asunut lapsuutensa Pohjois-Haagassa ja käynyt koulun ja lukion Kaarelassa.

– Muistan vielä hyvin, kun Brittan tilalla oli Rake, Petri sanoo. Ajoin Ida Aalbergin tieltä kouluun päivittäin, joten rundasimme kavereiden kanssa fillareilla ympäri Kantsua.

Onko siis kohtalolla sormet pelissä, kun alkujaan Molly Malone’sia Kaisaniemenkadulla pitävä kapakoitsija löytää itsensä myös Kannelmäestä? Petrin firma pyörittää useampaa ravintolaa, joista kaarelalaiset tuntevat hyvin niin Myyrmäen Molly Malone’s Topparin kuin Rio Grandenkin.

Helsingin vanhin

Ravintola Britannia on Helsingin vanhin brittipub, joten Naumasella on aihetta ylpeyteen. Kyseessä ei siis ole ihan mikä tahansa lähiökapakka. Ravintolan perusti Matkaravinto Oy vuonna 1973. 70-luvun lopulta ravintolaa pyöritti Rautatievirkamiesliiton Siipipyörä Oy ja sen Hyvä Ystävä -ketju. 1990-luvun puolivälissä Britannia siirtyi Elannon omistukseen.

Vuonna 2001 Petri Naumasen Marainvest Oy osti vuorostaan ravintolatoiminnan Elannolta ja teetti silloin tiloihin suuren remontin. Oltuaan ensin vuokralla viitisen vuotta, Naumanen osti myös kiinteistön ja toimi siitä lähtien aktiivisesti Kannelmäen ostarin hallituksessa ja oli loppuvuosina sen puheenjohtaja.

– Minulle on ollut tärkeää, että vanha Britannia säilyy, Petri sanoo. – Siitä syystä iso osa sisustuksesta säilytettiin, muun muassa väliseinät ja loosit, jotka on siirretty nyt uuteen Britanniaan.

Britannia avattu!

Britannian tarkkaa avaamispäivää ei etukäteen tiedetty, mutta tarkoitus oli avata ovet heti, kun se on mahdollista. Ravintolassa on ollut meneillään kuumeinen pystytystyö: seinäkkeitä ja pöytiä on kiinnitetty, teippaukset asennettu, valomainokset ripustettu, keittiö saatu tip top -kuntoon… Nyt ovet ovat auki!

– Meidän uusi konseptimme on ns. gastro-pub teema. Eli haluamme, että Britannia on ruoka-seurusteluravintola. Lisäksi panostamme tanssiin ja elävään musiikkiin, ravintolapäällikkö Riikka Forsell kertoo.

– Lounas tulee olemaan olennainen juttu arkisin, Petri lisää.

Uudessa Vanhaistentie 1:ssä sijaitsevassa ravintolassa on 200 paikkaa sisällä ja 100 terassilla.

Ravintolalla on anniskeluoikeudet kello neljään asti yöllä, mutta ainakin alkuun Britannia on auki arkisin klo 11-24, perjantaisin ja lauantaisin ovet pysyvät auki aina kello neljään ja sunnuntaina klo 23:een.

– Ruokavalikoima on kansainvälinen. Meillä on a´la carte ja pub-lista. Annoksien raaka-aineina käytetään läheltä hankittuja laadukkaita ja ekologisia tuotteita. Olemme jättäneet myös vanhoja klassikkoja ruokalistalle, pizzoja unohtamatta, Riikka kertoo.

Sunnuntaisin ravintolassa tullaan tarjoilemaan brunssia, mikä varmasti ilahduttaa alueen asukkaita.

– Emme ole myöskään unohtaneet urheilua. Meillä on 50 baarialuepaikkaa ja ympäri ravintolaa asennetaan yhteensä kuusi isoa screeniä, Petri kertoo.

– Olemme lisäksi panostaneet pienpanimo-oluisiin. Vaihdamme valikoimaa tietyin väliajoin, Riikka lisää.

Sisätilat ovat hieman vanhaa Britanniaa pienemmät, mutta toimivammat. Erityisesti buffet-alue on tuotu hyvin esille. Entiset loosit luovat omaa rauhaa ja tuovat yksityisyyttä illanviettoon tai lounasneuvotteluihin.

Laatu tärkeintä

Petri ja Riikka painottavat, että laadukkuus on heille tärkeintä. Tämä on asukkaille tervetullut asia, sillä Britannian sulkemisen jälkeen ei alueella ole ollut yhtään laadukasta ruokaravintolaa. Etenkin ilta- ja sunnuntairuokailupaikkojen puute on ollut häiritsevää.

Viralliset avajaiset pidetään lähiaikoina, mutta te, jotka ette malta odottaa avajaisiin asti, voitte käydä jo katselemassa, miltä sisällä näyttää ja nauttia samalla tuopin kuohuvaa.
Tätä onkin odotettu kuin kuuta nousevaa… suuta kuivaa…

 

Teksti ja kuva Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *