”Ei päivää ilman kauppaa”
– Myyminen on mun lempijuttu. Se tulee verenperintönä, sanoo viidennen polven torikauppias, yrittäjä Bettina Parvikoski.
Bettina vetää Sesonkipuoti -torikauppaa Kauppakeskus Kaaressa jo toista vuotta. Nyt samaan yhteyteen on avattu myös Piirakka Bistro -kahvila, josta saa erilaisia karjalanpiirakoita ja muita herkkuja niin mukaan kuin paikan päällä syötäväksi.
Sesonkipuodin konsepti on tarjota erilaisia sesonkituotteita eri vuodenaikoina: kesällä mm. marjoja, herneitä ja perunoita, talvella säilykkeitä ja suolakurkkuja, jouluruokia jne.
– Mansikat ovat meidän tärkein tuotteemme kesällä, niitä pitää olla aina tarjolla, Bettina sanoo.
Uutuutena piirakkapuoti
Koska Kaaren Sesonkipuodin yhteyteen ei mahtunut kahvilaa, avasi Bettina sen käytävän toiselle puolelle. Nyt nimeksi on lanseerattu Piirakka Bistro. Bistron vetonaulana on karjalanpiirakat eri täytteillä. Perinteisen munavoitäytteen lisäksi löytyy eksoottisempia makuja, kuten Italian Mamman terveiset, Lohikosken kuohu, Sienestäjän suukko ja makeat vaihtoehdot Suloinen omenapiirakka ja Kuiskaus Lapin erämailta, piirakka lakkaleipäjuustolla.
Tarjolla on myös muita tuotteita; lihapiirakkaa, sultsinoita, mustikkakukkoa, porkkanakakkua ja munkkeja.
– Haluan, että tiski on runsas ja kaikki on vimpan päälle! Bettina sanoo.
Sesonkipuodin ja Piirakka Bistron tuotteita tilataan paljon kotiin ja yrityksiin. Tilaukset onnistuvat osoitteessa www.sesonkipuoti.fi ja ne toimitetaan seuraavana, jos teet tilauksen ennen kello 12:ta.
Bistro avattiin viime viikolla ja Bettina oli jokapaikanhöylänä pistämässä putiikin päivässä pystyyn.
Torikauppias viidennessä polvessa
Bettina on kauppiasperheestä. Hänen isoäitinsä suku on tullut aikoinaan Pietarista Helsinkiin torikauppiaiksi. Mummo opetti Bettinalle torikaupan taidot jo lapsena Kauppatorilla, jossa Bettina oli 13-vuotiaasta lähtien kaikki kesät myymässä.
Parikymppisenä Bettina lähti opiskelemaan tradenomiksi ja perusti sen jälkeen ensimmäisen oman sesonkituotteita myyvän toripisteen ensin Kivistöön ja sitten Lintuvaaran Alepan eteen, jossa koju on ollut jo viisi kesää.
– Teimme töitä ensin vain kesäisin, mutta halusin enemmän, ympärivuotisen konseptin. Nivoimme markkinoiden ja torien tuotteet yhteen ja siitä syntyi Sesonkipuoti, nyt 29-vuotias Bettina kertoo.
Toiminta laajenee
Ensimmäinen Sesonkipuoti perustettiin kauppakeskus Rediin, mutta se siirrettiin Kaareen, kun kauppakeskus kiinnostui konseptista. Nyt on avattu toinen piste kauppakeskus Hertsiin. Talvella avataan kaksi uutta pistettä, joista toinen Helsinkiin ja toinen Espooseen. Ensi vuoden keväällä puotia laajennetaan jälleen kahdella uudella toimipisteellä.
– Meillä on nyt kesäkaudella 20 työntekijää ja olen todella tyytyväinen, että olemme voineet pitää kaikki koronasta huolimatta töissä ja toimipisteet auki, Bettina sanoo.
Bettinan yrityksen volyymi on moninkertaistunut. Hän uskoo konseptiinsa, jossa on selvää vanhanaikaista itäistä vaikutetta.
– Olemme tutustuneet markkinaan tarkoin. Meillä on muista poikkeavia, mutta perinteisiä tuotteita, kuten esim. Pokrovan luostarin borssikeitto, kaalipiirakat sekä mummoni salainen suolakurkkuresepti, Bettina nauraa.
Sesonkipuodin tuotteet tulevat pitkäaikaisilta yhteistyökumppaneilta.
Rankka, rakas työ
Myyntityö on Bettinalla rakkainta, mutta yrityksen pyörittäminen vie niin suuren osan ajasta, ettei hän enää kerkeä hoitamaan myyntivuoroja. Päivät venyvät pitkiksi.
– Aloitan kesällä työt 2-3 aikaan aamulla ja nyt syksyisin, kun mansikka-aika helpottaa niin 5-7 aikaan aamulla riittää.
Bettina on pyrkinyt karsimaan hommia, jotta ei keräisi itselleen liikaa töitä ja terveys kestäisi.
– Mottoni on, että ei päivää ilman kauppaa. Näytän työntekijöille omalla esimerkilläni, miten asioita hoidetaan. Käyn päivittäin joka pisteessä tsemppaamassa ja opettamassa henkilökuntaa.
Kello on haastattelua tehdessä 12 ja Bettinalla on jo seitsemän tuntia töitä takana ja kaikki toimipisteet kierrettynä. Nytkin hän haastattelun lomassa palvelee asiakkaita ja myy heille tuotteita.
– En ole vielä edes avannut tietokonetta.
Kierroksen lisäksi Bettina hoitaa laskut, hallinnolliset asiat, suunnittelee tulevia asioita, roudaa tavaroita… Päivät venyvät helposti 12-tuntisiksi.
– Yritän hoitaa kaiken niin, ettei minua tarvittaisi, mutta kun olen tällainen ihminen, jolle työ ei tunnu työltä, Bettina hymyilee.
Suunnitelmia…
Bettinan avomies avustaa töissä ja pariskunta ideoi tulevaa yhdessä.
Keväällä myynti oli lähes pysähdyksissä, kun ihmiset eivät peloissaan tuntuneet ostavan mitään. Nyt odotellaan koronan loppumista ja pidetään paletti kasassa.
Korona-aika on mennyt odotettua paremmin, vaikka sillä on ollut selvä negatiivinen vaikutus myynteihin.
– Meillä on tavoite viedä Sesonkipuotia eteenpäin. Usko omaan juttuun on olennaisinta.
Nettikaupan avaaminen ja kehittäminen on ollut yksi oleellisimmista etapeista.
– Pidämme kiinni myös laajennussuunnitelmista, sillä tämänkaltaisissa tuotteissa volyymin merkitys on tärkeä.
Teksti ja kuva Jauri Varvikko
- Sesonkipuodista löydät sesongin parhaat herkut. Halutessa torituotteet ja piirakat voi tilata netistä ja ne kuljetetaan aina kotiovelle asti.
- Piirakka Bistro on Sesonkipuodin uusin aluevaltaus, jonka vetonaulana on täytetyt karjalanpiirakat, joita löytyy kuudella eri täytteellä.
- Lähiaikoina valikoima kasvaa kahdella vegaanisella maulla. Suunnitelmissa on tuoda myyntiin myös gluteeniton piirakkavaihtoehto.
- Kauppakeskus Kaaressa on Sesonkipuodilla ja Bistrolla 16 asiakaspaikkaa. Puoti on avoinna ma-la 10-20 ja su 11-17 ja Bistro ma-pe 10-20, la 10-18 ja su 10-17. Keittolounas ma-la 11-16.