Fred den 13 mars – Bök i Kårböle
Tyvärr hänvisar inte rubriken till fred i det krig som pågår i Ukraina.Rubriken syftar på freden den 13 mars 1940, då det 105 dagar långa vinterkriget upphörde i ett bittert fredsslut och hårda av Sovjetunionen uppställda fredsvillkor. Karelska näset med Viborg förlorades och andra områden kring Ladoga, i Salla och Kuusamo. Hangö udd måste utarrenderas åt Sovjet i 30 år och över 400.000 människor måste lämna sina hem som flyktingar från de förlorade områdena och bosättas i Finland. Men självständigheten bevarades.
Kårböle ungdomsförening förlorade i vinterkriget en av sina medlemmar Odin Edvin Lönnberg i en ålder av 21 år. Odin stupade den 7 mars enligt dödsannonsen, bara en vecka innan vinterkriget tog slut. Stentavlan som hängdes på väggen på ungdomsföreningslokalen Håkansberg i Kårböle har datumet 6.3.1940. I sorgen vid jordfästningen omgavs föräldrar och systrar av representanter för Helsinge skyddskår, Vanda skyddskår, Vanda Lotta Svärd, Frontkamrater, Kårböle ungdomsförening och Kårböle idrottssektions kamrater. Kyrkoherden i Helsinge församling Otto Weckström höll griftetalet i Helsinge kyrka och skyddskåristerna bar ut kistan som sänktes i hjältegraven invid Helsinge kyrka. Odin omges i hjältegraven av nästan 170 stupade i vinter-och fortsättningskriget från Helsinge.
I vinterkriget blossade hårda strider upp på Karelska näset och Viborgska viken. Odin stupade i Vilajoki. Vilajoki är en å som har sina källor västerom Villmanstrand och rinner ut i Viborgska viken. Också många andra Kårbölepojkar deltog i striderna i bl.a. Summa, Miehikkälä och Vilajoki.
Anhöriga som vill få veta var farfar eller morfar har deltagit i kriget kan få uppgifterna via Riksarkivet.
I uppgifterna framkommer bl.a. militärgrad och vilka strider soldaten deltagit i.
De som sårades i kriget har också uppgifter om vården inskrivna i det sk stamkortet.
Totalt stupade ca 23.000 soldater i vinterkriget och många sårades, men Finland bevarade sin självständighet. Likheterna och omständigheterna med situationen i Ukraina är slående.
Ett självständigt land blir utsatt för en aggressiv militärattack med målet att invadera och ansluta landet till stormakten.
Finland vädjade om hjälp av den civiliserade världen, precis som Ukraina gör idag. Den stora östmakten planerade en snabb invasion, men det gick inte så under vinterkriget. Den stränga kölden kom Finland till gagn och den finska arméns mottitaktik var effektiv. Ukraina kämpar intensivt för sin självständighet, men fienden har trängt in och omringat många ukrainska städer.
I skrivande stund vet man inte hur läget kommer att förändras. Den barbariska fienden har enat Europeiska unionens länder och människornas vilja att hjälpa och ta emot flyktingar är trösterikt.
Känslan av hjälplöshet kan åtgärdas genom donationer åt t.ex. Röda korset eller Kyrkans utlandshjälp. Freden är säkert efterlängtad i Ukraina, precis som då år 1940 i Finland. Många offrade sitt unga liv för självständigheten och de sörjande har funnit tröst i orden som stod i Odins dödsannons:
Jag föll för det jag älskat mest på jorden.
Min Gud har kallat mig och jag är fri.
Varje år den 13 mars hedras minnet av de stupade vid hjältegraven invid Helsinge kyrka av Vanda krigsveteraner.
Astrid Nurmivaara
ordförande
Vanda krigsveteraner rf