Ihmisenä ihmisen rinnalla

– Kirjoista ei voi oppia kokemusasiantuntijuutta, jota terapeutin työssä tarvitaan. Yksityisen ja työelämän kokemukset ja tunteet ovat olleet merkityksellisessä asemassa nykyiseen tehtävään valmistautumisessa, Anne Ollikainen sanoo.
– Ehkä se tärkein viestini on, että meillä kaikilla on lupa tuntea tunteita, ei ole olemassa oikeita tai vääriä tunteita, sanoo Ihminen tavattavissa-terapeutti Anne Ollikainen.
Nykyisessä tehtävässään Anne hyödyntää kaikkea kokemaansa. Kirjoista ei voi oppia kokemusasiantuntijuutta, jota terapeutin työssä tarvitaan. Eletyt tunteet ja kokemukset niin työelämässä kuin yksityiselämässä ovat valmistaneet ja johdattaneet Annen nykyiseen tehtäväänsä. Johdatusta saattaa olla myös se, että tilat yritykselle löytyivät juuri Kannelmäestä.
Ihminen tavattavissa -terapeutti
Anne Ollikaisen Kauppakeskus Kaarta vastapäätä sijaitseva yritys, Tunne & hyvinvointi Oy, tarjoaa matalan kynnyksen terapeuttista keskustelutukea. Yritys on toiminut vajaan vuoden ja se on lähtenyt hyvin käyntiin. Ihminen tavattavissa-terapeutiksi kouluttautunut Anne kohtaa asiakkaansa ihmisenä.
Annen mielestä on tärkeää, että terapeutti tuo vuorovaikutukseen jotain itsestään, eikä vain pitäydy ammattiroolinsa takana. Se, että asiakas kokee tulevansa ymmärretyksi eikä vaan kuulluksi, on kohtaamisessa ensiarvoista. Ihmisen syvin tarve on tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Asiakkaan on helpompi uskaltaa olla totta terapeuttinsa lähellä, jos myös terapeutti uskaltaa olla totta.
– Asiakas itse tekee työn, mutta terapeutti kulkee rinnalla.
Epäterve narsismi
Ollikainen on erikoistunut työssään epäterveeseen narsismiin ja sisäistettyyn häpeään. Juuri tähän aiheeseen hän on paneutunut lopputyössään, joka kantaa nimeä LAPSUUDEN VARJO – Narsistisen vanhemman vaikutus lapsen kasvuun, kehitykseen ja aikuisuuteen.
– Halusin perehtyä aiheeseen syvemmin tutkimalla mikä vaikutus vanhemman narsismilla on lapsen kasvuun ja kehitykseen, kertoo Anne. Lopputyö on luettavissa yrityksen nettisivuilta.
Narsismi on sana, joka vilahtelee itse kunkin puheessa. Terveenä annoksena narsismia löytyy meistä kaikista. Epäterve narsismi on sitä vastoin moniulotteinen ja vaikea ilmiö, siksi se on myös vaikeasti diagnosoitavissa. Periaatteessa narsisti voi olla kuka tahansa. Narsismia tavataan kaikenlaisissa ihmissuhteissa. Se voi verhoutua hyvään, mikä vaikeuttaa sen tunnistamista. Se voi ilmetä Don Juanin kaltaisena käytöksenä, tai se voi piiloutua riippuvuuksien taakse, niin ettei sitä osaa sieltä erottaa, tai kauniin ulkokuoren ja arvostetun aseman taakse.
– Narsismia esiintyy kaikissa ammateissa ja yhteiskuntaluokissa, miehissä ja naisissa. Pelottavaksi ilmiön tekee se, että juuri ne tavalliset hyvin toimeentulevat ja hurmaavat henkilöt, elämänkumppanit tai työkaverit, joita emme osaa karttaa, voivat olla narsisteja lähellämme, Anne sanoo.
Lopputyössään Anne tuo esiin, että epäterveen narsismin taustalla on aina jonkinasteinen ongelma vanhempien ja lasten välisessä vuorovaikutuksessa. Narsistiksi ei ainakaan nykyisen tietämyksen mukaan synnytä. Narsistiseksi kehittyvä lapsi on pettynyt varhaisessa vuorovaikutuksessa äitinsä kanssa, koska ei syystä tai toisesta ole löytänyt äidistä persoonansa kasvua tukevaa kannattelua, rakkaudellista peiliä.
Narsistin uhri tarvitsee tukea suhteesta irrottautumiseen ja siitä toipumiseen.
– Narsistin uhri jää usein liian yksin tilanteessaan eikä saa riittävää apua ja tukea. Siksi on tarpeen, että terapeutilla on kokemusasiantuntijuutta ja laajempaa ymmärrystä narsismista.
Narsismin tunnistaminen ja tiedostaminen on suoja, joka antaa uhrille mahdollisuuden toipumiseen.
– Tätä asiantuntijuutta tarvittaisiin enemmän myös lastensuojelussa, perheneuvoloissa, turvakodeissa, joissa kyseisen ilmiön kanssa joudutaan tekemisiin ja missä myös lasten suojaaminen olisi tärkeää, Anne lisää.
Keho kertoo tunteen ja muistaa
Lohdullista on tieto, että tunnetaitojen opettelu ei ole koskaan liian myöhäistä. Ammattitaitoinen terapeutti tarjoaa niiden opetteluun ja harjoittamiseen työvälineitä. Tunteita ei pitäisi piilottaa. Patoutuneet tunteet vievät energiaa, aiheuttavat pahaa oloa ja fyysisiä tuntemuksia. Keho viestii monin tavoin uupumisen merkkejä. Käsittelemättömät tunteet ovat painolastina mielessä ja kehossa.
Mieli ja keho ovat yhtä ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Keho muistaa kaikki meidän aiemmat kokemukset. Käsittelemättömät asiat voivat näkyä kehon jännityksinä ja kipuina ja jopa sairauksina. Jos lapsena ei ole päässyt käsittelemään surua tai ikäviä kokemuksia, vaan ne on pitänyt kieltää tai tukahduttaa, niin aikuisena tunteiden tunteminen ja ilmaiseminen voi olla vaikeaa.
– Esimerkiksi viha on terve tunne. Vihan tunteen tehtävänä on suojella ihmistä ja ilman kosketusta terveeseen vihaan ihmisestä tulee helposti muiden miellyttäjä, liian kiltti, jopa toisten kynnysmatto, Anne muistuttaa.
Tunteiden kirjo on laaja. Se mm. on häpeää, vihaa, pelkoa, raivoa, surua, rakkautta, kateutta ja onnellisuutta.
Häpeästä
Anne ohjaa yhdessä kollegansa Minna Dalin kanssa häpeää käsitteleviä ryhmiä, joissa voi tutustua omaan sisäistettyyn häpeään. Elämää rajoittavasta häpeästä vapautumisen ensi askelia on omaan häpeään tutustuminen. Aiheen käsittely on tehokkainta ryhmässä.
– Häpeä ei ole vain tunne, vaan se on kokonaisvaltainen ja kehollinen tila, Anne kertoo. Häpeästä on voinut tulla osa minäkuvaa ja sen vuoksi ihminen kokee itsensä huonoksi, kelpaamattomaksi. Häpeä aiheuttaa pahimmillaan läheisriippuvaisuutta, narsismia, riippuvuuksia, masennusta, paniikki- ja syömishäiriöitä sekä itsetuhoisuutta ja yksinäisyyttä.
Lapsuuden kokemukset voivat saada meidät sisäistämään häpeän ja syyllisyyden. Vanhempien sanallinen ja sanaton viestintä välittää lapselle joko rakkautta, hyväksyntää ja turvaa tai riittämättömyyttä, kelpaamattomuutta ja häpeää.
Monenlaista tukea
Tunne & Hyvinvointi-yritys tarjoaa laajasti tukea erilaisissa elämäntilanteissa. Anne kertoo, että mitään erityistä vaikeaa elämänvaihetta ei tarvitse olla meneillään. Vastaanotolle voi tulla keskustelemaan ja päivittämään vaikkapa omaa elämäntilannettaan. Yritys tarjoaa mm. terapeuttista keskustelutukea, tukea vanhemmuuteen ja mentorointia. Palveluita on tarjolla kaikille ikäryhmille 18 ikävuodesta lähtien.
Yhteyden Anneen saa sähköpostitse tai puhelimitse. Asiakkaaksi tulo ei edellytä lähetettä. Opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset saavat tukea alennetuin hinnoin.
Lisää erilaisista ryhmistä voi lukea yrityksen nettisivuilta.
Teksti Nina Eriksson
Kuvat Jauri Varvikko
Tunne & Hyvinvointi Oy
Halsuantie 2, (3krs.) 00420 Helsinki
P. 040- 520 1416
anne@tunnejahyvinvointi.fi
www.tunnejahyvinvointi.fi