Kannelmäen keskushyökkääjä

– Hyvä maalintekijä on aina hyvä maalintekijä, Rahja sanoo. – Jalkapallo on joukkuelaji, jossa pelinrakentaminen vaatii nopeaa tilanteiden hallintaa ja uskallusta.
Vuosia maajoukkuetasolla jalkapalloa pelannut ja siinä ansioitunut Timo Rahja on asunut 70-luvun alusta lähtien Kannelmäessä. Rahja on yksi Helsingin Jalkapalloklubin (HJK) menestyksekkäimmistä ammattilaispelaajista kautta aikojen.
Tämän vuoden lokakuussa 70 vuotta täyttävän tähtipelaajan ura on tapahtumarikas ja siitä riittää kerrottavaa loputtomiin. Parhaillaan Rahja kirjoittelee elämänvaiheistaan ja urheilu-uransa mieleenpainuvimmista hetkistä muistoja ja mietteitä talteen.
– Ajatus on kentällä nopein, pallo toiseksi nopein ja sitten vasta pelaajat, kuvaa jalkapalloilija mottoaan.
Jalkapallo tahditti nuoruusvuosia
Timo aloitti pelaamisen 12-vuotiaana Pallo-Pojissa. Hän asui tuolloin Helsingin Punavuoressa, jonne perhe oli muuttanut Lahdesta vuotta aiemmin.
– Aurinko paistoi Sepänkadulla valaisten samalla Sepänpuiston hiekkakentän, muistelee Rahja ensihetkiään Eirassa. Ja kun muut Punavuoren kundit häipyivät kesäisin landelle, niin minä jäin pelaamaan kentälle yksin. Siinä palloa käsitellessä se tekniikka pääsi kehittymään.
Pallo-Pojista Rahja siirtyi Töölön Vesaan. HJK:n riveihin nuorukainen ampaisi 17-vuotiaana ja vuotta myöhemmin hän pelasi jo miesten sarjassa.
Tuolloin tapahtui myös yksi siihenastisen elämän kohokohdista. HJK:n juhlaottelussa englantilaista West Hamia vastaan hän kohtasi kentällä Englannin MM-joukkueen 1966 kapteenin Bobby Mooren.
Rahja ei mennyt tilanteesta hämilleen, vaan yritti harhauttaa kokeneen ammattilaisen. Moore pääsi kiinni tilanteeseen, mutta nuorukaisen otteet havaittiin. Ottelun myötä Timo pääsi talveksi harjoittelemaan Euroopan Cupin vuonna 1965 voittaneeseen West Hamiin.
Menestyneen jalkapalloilijan Kai Pahlmanin pelattua viimeisen kautensa HJK:ssa, luovutti valmentaja Aulis Rytkönen ”Kaitsun” paidan nro 10 sekä vasemman välihyökkääjän paikan kentällä nuorelle lahjakkaalle hyökkääjälle.
70-luku peliuran kulta-aikaa
Nuoren jalkapalloilijan pelitaidot eivät jääneet huomaamatta ja Rahja sai A-maajoukkuekutsun päävalmentaja Olavi Laaksoselta. Ensimmäisen miesten maaottelunsa, joka pelattiin Englantia vastaan, Rahja pelasi syksyllä vuonna 1970.
Tasan vuoden päästä oli vuorossa Suomi-Romania EM-karsintaottelu Olympiastadionilla.
Syksyllä 1974 MM-pronssijoukkue Puola ja MM-hopeajoukkue Hollanti pelasivat Olympiastadionilla Suomea vastaan. Rahja pelasi hienosti, avausmaali kummassakin ottelussa.
Valmentaja Leo Canjels Maastricht VV:sta oli katsomassa pelejä. Hän kiinnostui suomalaispelaajista Juha-Pekka Laineesta ja Timo Rahjasta. Tämä johti ammattilaissopimuksiin.
Yksi tärkeimmistä ajanjaksoista pelaajauralla oli kausi 1974-1975 Euroopan kentillä. Tuolloin Rahja pelasi Hollannissa MVV Maastrichtissa. 70-luvun alkupuolella ei managereja ollut.
– Koska osasin englantia, niin sain tehdä itse oman sopimukseni, Rahja kertoo.
Elämänpituinen kohtaaminen
Jalkapallon ohella unohtumattomimpiin huippuhetkiin miehen elämässä kuuluu tulevan Leila-vaimon kohtaaminen. Nuorukaisen mieleen on painunut hetki, joka kuulijan korvissa tuntuu kuin eilispäivältä. Kävellessään silloiselle kesätyöpaikalleen, hänen katseensa maalautui yllättävään näkyyn…
– Aurinko osui suoraan niihin ihmeellisen punaisiin hiuksiin, kuvaa Timo.
Nuoren naisen askeleet kulkivat samaan rakennukseen. Ilmeni, että he työskentelivät samassa paikassa.
Kohtaaminen johti tapailuihin ja pian punatukkainen Leila -neito nähtiinkin jo seuraamassa stadionilla peliä. Kyse oli SM-ottelusta Lahden Reipasta vastaan ja Timo teki HJK:n voittomaalin.
70-luvun alussa nuoripari sai asunnon Kanneltieltä. Perheeseen syntyi kaksi lasta ja vuonna 1986 Rahjat muuttivat isompaan asuntoon Vanhaistentielle.
Pariskunta on viihtynyt alueella oikein hyvin.
– Kannelmäki on rauhallinen paikka asua ja kulkuyhteydet ovat hyvät. Täällä on erinomaiset liikuntamahdollisuudet. Keskuspuisto ja Pirkkola sijaitsevat kävelymatkan päässä, he kertovat tyytyväisinä.
Lopetettuaan aktiivisen urheilu-uransa 30-vuotiaana Rahja työskenteli vuosikymmeniä valtion virkamiehenä ja valmentajan roolissakin hän ehti toimia useita vuosia, sillä hän luotsasi TiPS:n ja MPS:n SM-naisia. Oma harrastepohjainen pelaaminen jatkui pitkään ikämiehissä.
Liikuntaa ja taidetta
Liikunta on yhä osa hyväkuntoisen miehen elämää. Jo eläkkeellä olevan Timon päivittäisiin rutiineihin kuuluvat yhteiset kävelylenkit vaimon kanssa ja usein tulee ahkeroiduttua kuntosalilla Pirkkolassa, jonne mies kävelee.
Liikunnan ohella hän maalaa ja opiskelee italiaa. Taide on myös lähellä Leila-vaimon sydäntä. Taidetta Timo tekee öljyväreillä ja Leila lyijylasitöitä.
Jokavuotiset taidematkat Italiaan ovat Rahjojen yhteinen intohimo. Urheilua Timo seuraa edelleen monipuolisesti, muun muassa hiihtoa ja lentopalloa. Ensi kesän jalkapallon MM-kisoissa Islanti on miehen ehdoton suosikki.
Timon jalkapallointo jatkuu VJS:ssä pelaavan 12-vuotiaan lapsenlapsi Joosen harrastuksena.
– En pyri aktiivisesti neuvomaan, vaan enemmänkin seuraan, mutta kyllähän keskustelu jälkikasvun kanssa aina väkisin sinne suuntaan menee, Timo sanoo.
– Jalkapallo on joukkuepeli. Paras ohje on Aulis Rytkösen lause: ”Pistä kaveri loistamaan”. Ja jos ei onnista pelissä, niin Kai Pahlman totesi: ”Kuppi kahvia ja elämä jatkuu”.
Timo ’Tinde’ Rahja
s. 9. lokakuuta 1948
- Keskikentällä pelannut Rahja edusti urallaan Helsingin Jalkapalloklubia 1967–1971 ja 1973–1976, HIFK:a 1972 ja Oulun Työväen Palloilijoita 1977–1978.
- Kaudella 1974–1975 Timo pelasi Alankomaiden pääsarjassa MVV Maastrichtissa.
- Rahja voitti HJK:ssa Suomen mestaruuden 1973.
- Kaikkiaan Rahja pelasi Suomessa 12 kauden aikana 169 pääsarjatason ottelua, joissa hän teki 52 maalia.
- Rahja pelasi maajoukkueessa vuosina 1970–1974 yhteensä 7 maaottelua, joissa hän teki kaksi maalia.
Teksti Nina Eriksson
Kuvat Jauri Varvikko