Kannelmäestä kertaheitolla tangokuningattareksi

Saana asuu avomiehensä kanssa Kannelmäessä toista vuotta. Hän on ihastunut Kannelmäen kylämäisyyteen. – Tämä on kuin Kemijärvi, kaikki palvelut ja luonto lähietäisyydellä, Saana nauraa.

No nyt Kannelmäessä on viimein myös tangokuningatar. Tangokuninkaita alkoikin olla liikaa…

Lapista kotoisin oleva Saana Sassali (30) on vuoden 2018 tangokuningatar. Mutta mitä hän tekee Kannelmäessä, ’tangokuninkaallisten Mekassa’? Meillähän on jo ennestään kaksi kuninkaallista, Saska Helmikallio ja Amadeus Lundberg?

– Jaa, enpä tiennytkään, vastaa Saana yllättyneesti ja nauraa. – Amadeuksesta olen kyllä kuullut….

Pienestä tytöstä lähtien musiikkia harrastanut Saana Sassali on lähtöisin Sodankylän Syväjärveltä. Musiikki ja laulaminen ovat aina olleet osa lapsuuden perheen elämää. Saana ei ole ainut lahjakas taiteilija perheessä, sillä Saanan äiti on esiintynyt tanssilavoilla ja varmasti moni suomalainen muistaa Saanan isoveljen Matias Sassalin, joka lauloi Elämää juoksuhaudoissa -kappaleen v. 1991 Tenavatähti-ohjelmassa.

– Olin kolmevuotias, kun isoveljeni palasi kotirintamalle ihailtuna sankarina, Saana hymyää.
Saana muutti pois kotoa 16-vuotiaana. Peruskoulun jälkeen hän lähti Sodankylään lukioon. Ylioppilaaksi päästyään Saana sai opiskelupaikan Tornion Pop & Jazz Konservatorio Lappiasta, jossa hän suoritti musiikin perustutkinnon.

Tämän jälkeen hän pääsi Kuopion Savoniaan opiskelemaan musiikkipedagogiksi. Melko pian Saana kuitenkin ymmärsi, ettei halua opettaa, vaan tehdä musiikkia. Hän pakkasi laukun ja tuli kesäksi töihin Helsinkiin

Kannelmäki tukikohtana

Kuutisen vuotta sitten Helsinkiin muuttanut laulaja on ehtinyt asua mm. Vallilassa ja Etelä-Haagassa. Lapin aksentti on silti pysynyt vahvana.

Vaikka hän tiesi haluavansa muusikoksi, niin hän pyrki Laureaan sairaanhoitolinjalle. Saana koki tärkeäksi, että hänellä on myös ammattiin valmistava koulutus. Hän ehti tehdä sairaanhoitajan töitä jonkin aikaa muun muassa Leppävaaran Terveystalolla.

Runsas vuosi sitten Saana muutti Kannelmäkeen ja viihtyy alueella erinomaisesti. Miten hän tänne eksyi?

– Ostosreissut kauppakeskus Kaareen tutustuttivat minut Kannelmäkeen. Pian ajatus asunnon ostamisesta alueelta tuli realistiseksi.

Saanan mielestä asuntojen hinnat ovat vielä jokseenkin kohtuulliset, kulkuyhteydet toimivat ja palvelut lähellä.

– Täältä löytyy kaikki olennainen. Ei tarvitse käydä keskustassa. Tämä on kuin oma pikku kaupunkinsa. Ihan kuin olisi jossakin Kemijärvellä, hän nauraa.

Saana kuvaa Kannelmäkeä rauhalliseksi asuinalueeksi, jota luonto ympäröi. Paloheinän ladut tulivat tutuksi viime keväänä. Hiihtämisen lisäksi Saana hoitaa kuntoaan lenkkeilemällä ja treenaamalla kuntosalilla.

Tunteella ja varmalla otteella

Käänteentekeväksi hetkeksi muodostui ilmoittautuminen Seinäjoen Tangomarkkinoille. Tämän Saana teki vain muutama päivä ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Hän suoriutui kertaheitolla karsintoihin.
Viimeiset karsinnat veivät kohtia finaalia. Saana teki tällöin päätöksen irtisanoutua silloisesta työstään sairaanhoitajana. Päätös toteuttaa pitkään kytenyt halu laulamisesta konkretisoitui.

Mitä lähempänä loppusuora häämötti, sitä rennompi fiilis Saanalla oli. Laulaminen sujui ja tunnelma vei mukanaan niin, ettei enää laulaminen tuntunut pelkästään tekniseltä suoritukselta. Itseluottamus kasvoi esiintymisten myötä ja tunne siitä, että nyt menee hyvin valtasi mielen.

Jälkeenpäin isoveli kertoi tienneensä että pikkusisko voittaa, kun kuuli tämän esiintyvän tangomaratonilla toukokuussa 2018.

Heinäkuun finaalissa edettiin minuuttiaikataulun mukaisesti eikä yöunille jäänyt kovin paljon aikaa. Voitto irtosi Saanalle ensiyrittämällä, joka on Seinäjoen Tangomarkkinoiden historiassa varsin poikkeuksellista.

– Minulle vitsailtiinkin heti voiton jälkeen, että olenko kenties ajatellut lotota, kuningatar kertoo nauraen.

Muusikon elämää

Saana on jo vuosia pitänyt yhtä insinöörimiehensä Markon kanssa. Myös Marko on intohimoinen musiikin harrastaja ja soittaa kitaraa Musta härkä -nimisessä punkrockbändissä.

– Musiikki yhdisti meidät. Kun puoliso on samasta maailmasta ja tietää mitä alan haasteisiin kuuluu, niin se on pelkästään hyvä asia, Saana sanoo.

Puolisolta tarvitaan ymmärrystä, kun orkesterin kanssa kuljetaan tuhansia kilometrejä keikkalavoilta toiseen eikä tulla yöksi kotiin. Saana laskeskelee, että kruunajaisten jälkeen kertyi puolessa vuodessa peräti 40 000 ajokilometriä.

Saana on sopeutunut hyvin Etelän meininkiin. Laulaja sanoo, että siellä missä on koti ja työ, niin sinne hän on kotiutunut. Toki Lapin luonnosta ja kotijärven tunnelmasta kertoo hän välillä haaveilevansa. Onneksi seuraa löytyy muista Pohjoisen ihmisistä.

– Helsingissä on melko paljon sodankyläläisiä ja lappilaisia, joiden kanssa pääsee tarvittaessa rupattelemaan ja rehellisesti kirvaahmaan. Saana hersyy. (kirvaaminen = kiroilu Lapin murteella).


Kuningatar sulautuu joukkoon

Saana on saanut kulkea pääkaupunkiseudulla vapaasti, sillä kukaan ei ole häntä julkisuuden henkilöksi tunnistanut.

– Ei minua kukaan täällä tangokuninkaalliseksi tunnista. Vaikka kulkisin alasti kruunu päässä pitkin katuja, niin kukaan ei siltikään kiinnittäisi minuun huomiota, veistelee laulaja vaatimattomasti.
Toista on maakunnissa, joissa hänet bongataan heti vaikka huolta-asemalta ja väki tulee kyselemään kuulumisia.

Saana kertoo, että orkesterilla on riittänyt mukavasti keikkoja. Silloin kun Saana ei ole tien päällä, matkalla kohti keikkaa tai esiintymässä lavalla, niin hänet voi hyvinkin bongata paikallisesta koirapuistosta. Perheeseen kuuluu nimittäin avomiehen lisäksi viisivuotias irlanninterrieri Ansa.

– Muutaman kerran olen käynyt myös laulamassa karaokea Lassilan ravintola Kuparikulmassa, tangokuningatar paljastaa. – Saan laulaa ilman sen suurempaa huomiota… Saana hymyää.

Keikkoja buukattu ensi syksyyn asti

Lähes vuoden 2018 loppuun asti Saana keikkaili yhdessä tangokuninkaaksi valitun Jarno Kokon kanssa. Vuodenvaihteessa Saana aloitti keikkailun Aika Velikultia -orkesterin kanssa. Orkesterin kokoonpanoon kuuluu myös isoveli. Matias soittaa orkesterissa rumpuja.

– Olen kaikkiruokainen musiikin suhteen ja laulan mitä vain. Keikoilla keskitytään tanssimusiikkiin. Ja tangot ovat tietysti luonnollinen osa repertuaaria.

Vapaa-ajalla Saanan tulee kuunneltua aivan toisenlaista musiikkia. Hän heittää myös kevyempää keikkaa oman trion kanssa.

– Vaikka asunkin nykyisin Kannelmäessä, niin pyrin käymään Pohjoisessa, kun tilanne sallii. Vanhempani ovat olleet alusta lähtien tukenani ja heillä on minusta aina huoli. He ovat tietysti minusta ylpeitä ja onnellisia menestyksestäni.

Vaikka vapaat eivät antaisikaan myöten kotikonnuilla käymiseen, niin keikkakalenteri vie sinne väkisin. Oman asuinseudun keikkapaikat ovat aina loppuunmyytyjä. Saana toivoisikin pääkaupunkiseudulle lisää tanssiravintoloita.

Heinäkuun Tangomarkkinat menevät vielä tittelin vaatimissa tehtävissä, mutta sen jälkeen on uusien tuulien aika. Keväällä laitetaan sinkku tulille… ja ehkäpä saamme syksyllä kuulla jo Saanan pitkäsoittoa…?

 

Teksti Nina Eriksson
Kuvat Jauri Varvikko

Kommentit

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *