Kanneltalo kutsuu
Kanneltalon johtaja Ia Pellinen aloittaa pysyvän palstan pidon Tanotorvessa.
Parhaat Tanotorven lukijat. Lämmin tervehdys teille! Olen Ia Pellinen, marraskuussa 2017 Kanneltalon johtajana aloittanut kulttuurityöläinen.
Tästä numerosta lähtien tulen pitämään Tanotorvessa Kanneltalon johtajan palstaa. Ehkäpä jotakuta mietityttää, miksi Kanneltalon johtaja haluaa aloittaa paikallislehdessä oman palstan. Ainakin kahdesta syystä. Koen, että Tanotorvi on paikallisjulkaisuna mitä mainioin väylä tiedottaa alueemme ihmisille toiminnoistamme. Vaikkapa siitä, millaista ohjelmaa taloon on suunnitteilla. Toinen syy ja omasta mielestäni se tärkein vaikutin on suora ja välitön kontakti asukkaisiin. Millaisena alueen asukkaat näkevät ympäristönsä ja millainen rooli Kanneltalolla on alueelleen? Ja vielä paremmin: millainen rooli Kanneltalolla voisi olla lähialueella tulevaisuudessa? Millaisia toiveita alueelliselle kulttuuritalolle asukkailla on? Mitä mieltä asukkaat ovat olleet talon ulkopuolelle suuntautuneista toiminnoista? Onko näillä ollut vaikutuksia?
Ei ihan vähän tai pieniä kysymyksiä, myönnetään!
Haluan olla suorassa yhteydessä asukkaiden kanssa. Aina keinoja tähän yhteyteen ei ole ihan helppo löytää. Mietitäänpä vaikka sitä, missä ihan fyysisesti työskentelen silloin, kun olen Kanneltalolla. Harvoin minuun ala-aulassa törmää. Toimistotilamme sijaitsevat Kanneltalon toisessa kerroksessa, kahden lasioviparin ja muutaman kulmauksen takana. Toimistotilojen sijoittelu kauas toiminnasta on aikansa arkkitehtuuria ja 90-luvun perintöä ja sen kanssa on elettävä. Se, miten saamme keskusteluyhteyden luotua on tahtotilasta ja sopivien väylien luomisesta kiinni. Erilaisia toimintatapoja tulemme kehittämään ja myös suoraa palautteenantomahdollisuutta lisäämään. Vielä meillä ei ole tähän suunnitelmaa miten tämä toteutetaan, joten ideat myös tähän ovat tervetulleita.
Olen asunut Pohjois-Haagassa lapsuuteni ja tällöin vierailin Pohjois-Haagan kirjastossa ahkerasti. Muutama vuosi sitten, kun aloitin Kanneltalossa työskentelyn kulttuurituottajana, osallistuin työskentelyalueemme aluetyöryhmän kokoukseen. Kokouksessa oli monipuolisesti eri kaupungin toimijoiden edustajia kulttuuripuolelta sosiaalipuolen työntekijöihin. Huomasin yhden kokousosallistujista olevan hyvin tutun näköinen. Hetken piti pohtia ja pinnistellä mielen sopukoista mistä ihmeestä kyseisen henkilön tunsin. Tiesin, että työn puolesta en ollut häntä aiemmin tavannut. Lopulta kellot soivat: henkilö on Pohjois-Haagan kirjastossa töissä – siinä samaisessa, jossa 90-luvulla aktiivisesti vierailin. Muistan henkilön lämpimänä ja auttavaisena persoonana. Aivan samanlaisena, millaisena hän oli myös tässä työryhmän kokouksessa kollegan roolissa mukana. Pitää sanoa, että kohtaaminen 25 vuoden jälkeen oli hienoa, lähes liikuttava. Samalla tajusin, kuinka meillä on kaupungin työntekijöissä henkilöitä, jotka ovat tehneet samalla alueella pitkän työuran suurella sydämellä ja sitoutuneella työotteella. Miten erityisen arvokasta paikallistuntemusta ja -näkemystä tällaisille lähiötyömyyrille on vuosien aikana ehtinytkään kertymään! Minulla on Kannelmäestä alueena vielä hyvin kevyt osaaminen. Vastaavasti alueella asuu henkilöitä, jotka ovat asuneet Kannelmäessä useita kymmeniä vuosia.
Kanneltalo on Helsingin kaupungin toimintaa ja kunnallisena palveluna verovaroin rahoitettua. Tästä lauseesta voisin kirjailla työhuoneeni seinään huonetaulun. Jos osaisin. Joka tapauksessa tämä lause on työskentelyssäni keskiössä ja koitan pitää sen kirkkaana mielessä ihan jokaisena työpäivänä. Muutosta ja laadukasta kehitystyötä on yhden toimijan mahdotonta itsekseen toteuttaa ja siksi pyydänkin teitä kannelmäkeläisiä mukaan tähän työhön. Ollaan tiiviissä yhteydessä!
Ia Pellinen
ia.pellinen@hel.fi, 09-31037945