Leap manifesti – harppaus eteenpäin. Vastaisku sokkipolitiikalle
Kanadalais-yhdysvaltalainen toimittaja, kolumnisti, dokumenttaristi ja kirjailija Naomi Klein on kohonnut maailman maineeseen kirjoillaan: No Logo –Tähtäimessä brändivaltiaat, Tuhokapitalismin nousu, Tämä muuttaa kaiken — Kapitalismi vs ilmasto. Niitä on painettu yli miljoona kirjaa ja käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle
Naomi Kleinin uusin kirja Kun EI ei riitä — vastaisku sokkipolitiikalle, (Into 2018) keskittyy USA:n presidentiksi 2016 valitun Donald Trumpin politiikan analyysiin ja kritiikkiin. Klein on tutkinut neljän vuosikymmenen pituista aikajaksoa Chilen Augusto Pinochetin vallankaappauksesta Neuvostoliiton murtumisen jälkeiseen Venäjään ja Yhdysvaltojen shock and awe (sokki ja pelko) –salamasota hyökkäysten hallitsemasta Bagdadista hirmumyrsky Katrinan jälkeiseen New Orleansiin.
”Sokkidoktriini-termi kuvaa häikäilemätöntä taktiikkaa, joka ottaa kaiken hyödyn irti kollektiivista sokkia seuraavasta yleisestä hämmennyksestä – johtui se sitten sodasta, vallankaappauksesta, terrori-iskusta, markkinoiden romahduksesta tai, luonnonkatastrofista. Se avulla viedään läpi suuyritysten hyödyksi koituvia, usein sokkiterapiaksi nimettyjä toimenpiteitä.”
Trumpin poliittis-taloudellisen hankkeen tukipilareita ovat yhteiskunnan sääntelyn purkaminen; suurhyökkäys hyvinvointivaltiota ja sosiaalijärjestelmää vastaan; fossiilisten polttoaineiden pidäkkeetön hyödyntämisen vapauttaminen kotimaassa sekä kulttuurinen sota jota käydään maahanmuuttajia ja ääri-islamistista terrorismia vastaan.
Maailmanlaajuinen ilmiö
Se ei rajoitu pelkästään Yhdysvaltoihin. Pariisissa marraskuussa 2015 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen Ranskan hallitus julisti maahan poikkeustilan, jonka nojalla kiellettiin yli viiden hengen poliittiset kokoontumiset. Britanniassa brexitin aiheuttaman sokin jälkeen konservatiivinen hallitus esitti, että maan kilpailukykyä nostettaisiin heikentämällä sääntelyä ja myöntämällä rikkaille niin suuria verohelpotuksia, että maasta tulisi koko Euroopan veroparatiisi. Tätä listaa voisi täydentää luettelemalla liudan kokoomusjohtoisen Sipilän hallituksen toimenpiteitä ja esityksiä: työajan pidentäminen ilman palkankorotusta, koulutus- ja kulttuurimäärärahojen leikkaukset, rikkaille myönnetyt verohelpotukset, sote- ja maakuntauudistusesitysten pakkosyöttöyritykset jne.
Suorittamiensa tutkimusten perusteella Naomi Klein on vakuuttunut, että sokkitaktiikoita on mahdollista vastustaa. Se edellyttää kuitenkin, että on tarkasti otettava selvää sokkipolitiikan toimintamenetelmistä ja siitä kenen etuja se kulloinkin palvelee. Toinen tärkeä vaihe on pitää kiinni siitä, että meidän kertomuksemme tilanteesta on erilainen kuin se, jota sokkitohtorit yrittävät kaupitella: tarvitsemme vakuuttavan maailmanselityksen, jolla on kylliksi arvovaltaa vastustaa sokki-ideologiaa. Vaihtoehtoisen vision on perustuttava arvoille, jotka osoittavat toisenlaisen tien ja johdattavat meidät pois sokkien jatkumosta. Sen on vahvistettava ihmisten yhteenkuuluvuutta yli etnisten, uskonnollisten ja sukupuolirajojen. Vision on perustuttava planeettaamme parantaville arvoille eikä synnyttää lisää kaaosta aikaansaavia sotia ja saastumista. Ennen kaikkea sen on tarjottava kaikkein heikommassa asemassa oleville – työtä, terveydenhuoltoa, rauhaa tai toivoa vailla oleville – tuntuvasti nykyistä parempi elämänlaatu.
”Ei — Trumpille, Marine Le Penille, kaikille muukalaisvihamielisille ja äärikansallisille puolueille, joita nousee eri puolilla maailmaa voi hyvin olla alkusysäys sille, että miljoonat ihmiset lähtevät ulos kaduille. Kuitenkin kyllä on se, joka kannustaa meitä jatkamaan taistelua.
Kyllä on soihtu, joka valaisee tietämme tulevissa myrskyissä ja auttaa meitä säilyttämään oikean kurssin.”
Yhden miehen megabrändi
Trumpin valtaannousu on looginen seuraus viimeisen puolen vuosisadan aikana nähdyistä kaikkein vaarallisimmista ilmiöistä. Trump on lopputulos sellaisista vallalla olevista ajatusrakennelmista, jotka erottelevat ihmiset heidän etnisen taustansa, uskontonsa, sukupuolensa, seksuaalisen suuntautumisensa sekä fyysisten ominaisuuksiensa ja kykyjensä mukaan ja jotka ovat käyttäneet ihonväriä häikäilemättömän talouspolitiikkansa aseena aina Pohjois-Amerikan kolonisaation ja Atlantin poikki kulkeneen orjakaupan alkuhetkistä lähtien. Trumpissa ruumiillistuu ihmisen ja suuryrityksen yhteensulautuminen – yhden miehen megabrändi. Jossa vaimon ja lasten osana on toimia osabrändeinä. Hänessä ruumiillistuu usko rahan ja vallan antamaan oikeutukseen toteuttaa, omaa tahtoa muiden kustannuksella.
Donald Trump on keskusta– ja konservatiivipuolueen tukeman vapaamarkkinaideologiaan perustuvan hankkeen inkarnaatio – hankkeen joka on julistanut sodan julkisen sektorin palveluita ja julkista omaisuutta vastaan ja joka näkee yritysjohtajat ihmiskunnan pelastavina supersankareina. Trump on Milton Friedmanin ideoiden suora seuraus.
”Eliitti on käyttänyt vuosikymmeniä sokkeja hyväkseen pannakseen ihmiset elämään painajaisissa. Trump kuvittelee, että hän voi jatkaa samaa taktiikkaa loputtomiin – ja että olisimme tänään jo unohtaneet, mitä hän eilen sanoi (ja mitä hän ei myönnä koskaan sanoneensa). Hän luulee voivansa hämmentää meidät alati vaihtuvilla tapahtumilla ja saavansa meidät lopulta hajaantumaan, antautumaan ja antamaan hänen kahmia itselleen kaiken haluamansa.”
Kirjassa kuvattu yritysten vallankaappaus on todellakin koko maapalloa koskettava kriisi. On meistä itsestämme kiinni, kuinka vastaamme tähän kriisiin.
Naomi Klein kehottaa valitsemaan toisen vaihtoehdon. Kirjansa jälkisanoiksi hän on ottanut kuusikymmentähenkisen Leap –ryhmän laatiman kuusisivuisen Leap-manifestin – Vaatimus maapallosta ja toisistamme huolehtimiseen perustuvasta Kanadasta.
”Nyt on rohkeiden tekojen aika.
Nyt on aika harpata eteenpäin.”
Oiva Björkbacka