Lemmikkiotusten henkinen hyvinvointi – Majavan matkassa

Simo Puupposen eli Aapelin mainiossa teoksessa Siunattu hulluus Rummukaisen veljekset Ana ja Vilippus miettivät, että ovatko he koskaan tavanneet oikein viisasta miestä. Pitkään asiaa pohdittuaan Vilippus totesi, ettei hän ollut koskaan oikein viisasta miestä tavannut, melkein viisaan miehen kyllä. Tämä melkein viisas oli kirkonkylän koulun opettaja. Tuskinpa olisi vaikkapa pienviljelijän lehmää köllölleen peräkammarin sänkyyn saatua ilman opettajan apua ja neuvoja.

Nykyisin ei opitulla viisaudella ole mitään käyttöä, koska kaikki tarvittava viisaus löytyy tietokoneesta yhdellä napin painaisulla. Se, mitä ennen vanhaan kutsuttiin yleistietoudeksi tai juhlallisemmin yleissivistykseksi, on turhaa ja tarpeetonta juuri tästä syystä.

Itse tunsin olevinani viisaimmillani joskus 14- vuotiaana. Silloin tiesin kaikesta kaiken. Ihmettelin myös vanhempien ihmisten rajatonta typeryyttä, jopa ääneen.

Ehkäpä jyrkkään asenteeseeni vaikutti osaltaan tuon ajan koulutusmetodit. Katsottiin, että oppi meni paremmin kakaroiden päähän takapuolen kautta so. ruumiillista kuritusta arvostettiin. Ehkäpä olen itsekin ollut tästä syystä erityisen kiinnostunut Eddie Constantinen ja Clint Eastwoodin leffoista. Niissä ei hukata aikaa turhaan neuvottelemiseen, kun suoraankin voidaan toimia.

Enää en koe tietäväni kaikkea vaan olen lisännyt luulemisen osuutta. Jopa Paavo Väyrynenkin luuli kerran olleensa väärässä, mutta silloin hän erehtyi ja myönsi virheensä.

Ihminen on sosiaalinen otus. Hän haluaa toimia ja työskennellä yhdessä muiden kanssa. Hän haluaa nähdä ihmisiä, jutella heidän kanssaan, juoda kahvia ja käydä jopa kaljalla kavereidensa kanssa. Etätyössä mikään näistä perusasioista ei toteudu. Etätyö on myrkkyä terveelle ihmiselle. Se on jopa yhtä pahaa kuin työttömyys. Käsite etätyöapatia tunnetaan. Jotkut hölmöt ihmiset ovat näkevinään etätyössä hyviä puolia. He ovat niitä samoja teeskentelijöitä, jotka aikoinaan kiittelivät kilvan vaikkapa Neuvostoliiton vapautta ja ihanuutta.

Ehkä räikeimpänä esimerkkinä tällaisesta vääristelystä näen OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen lausunnot siitä, että koulut tulisi pitää suljettuina. Vanhan ystäväni Tikan sanoin totean, että eikö ihmiselle riitä, että hän on typerän näköinen, pitääkö hänen vielä käyttäytyäkin typerästi.

Ihmiset eivät ole ainoita, jotka etätyöstä kärsivät, myös kodin lemmikit kärsivät. Kissat eivät niin paljoa, koska ne melkein aina nukkuvat. Toisin on koiralla. Se kokee olevansa laumansa vartija, aina valppaana ja silmä tarkkana. Nyt kun kakarat ovat olleet kotona, niin aina on joku vetämässä hännästä tai korvista tai tökkimässä kuonaa. Ei ole hetkenkään rauhaa. Ei saa koskaan nukkua kuten silloin, kun isäntäväki kävi koulussa ja töissä.

Kun nyt näihin virusasioihin päästiin, niin olisi niistä tulevaisuudessa suurtakin hyötyä. Tarkoitan sitä, että kiinalaiset voisivat keksiä viruksen, joka tuhoaisi lopullisesti kaiken olemassa olevan tietotekniikan.
Voisimme palata hyvälle 1950-luvulle. Silloin kaikki oli hyvin.

Siis eihän meidän tarvitse kaikesta luopua, ainoastaan ja vain tarpeettomasta. Sähkövalo saa edelleen palaa. Pölyimuri saa toimia. Vessa käy vedellä, hissi sähköllä. Puhelimiakin on, mutta ne on tarkoitettu puhtaasti tarvekäyttöön, ei jatkuvaan hypistelyyn ja pelaamiseen. Puhelin toimii seinässä olevan töpselin avulla. Puheluita on useampia eri maksuluokkia, jotka perustuvat nopeuden tarpeeseen. Heti menevät läpi ainoastaan paikallispuhelut, muut tilataan. Pikapuhelu on seuraavana nopeusluokassa. Sitten tulee erikoispika, nopein on salamapuhelu, maksultaan jo moninkertainen. Kyllä ne todelliset asiat tulevat näinkin hoidettua. Turhat puhelut voidaan kieltää ajan hukkana. Olisi tuolloin nuorisollakin aikaa tehdä muuta kuin tuijottaa tylsänä kännykkää.

Konttoritekniikassa hyväksyn snurran, joka on jonkinlainen mekaaninen laskukone, siinä on lukuisia vipuja ja veivi, jota pyörittämällä oikea tulos saadaan. Insinöörien käyttöön voidaan ottaa jälleen lasku tikku, joka on viivoittimen näköinen peli josta saadaan kerto- ja jakolaskutulokset noin suurin piirtein. Rintataskusta tököttävä tikku kertoo myös kantajansa lukeneisuudesta kuten silmälasitkin.

Tavallinen rahvas voi tyydyttää matemaattiset tarpeensa helmitauluun avulla. Ihailin usein Neuvostoliitossa käydessäni paikallisten kaupan myyjien uskomattoman nopeaa helmitaulunhallintaa. Katsokaa netistä, mitä pelejä ne olivat. Nähdäkseni näin maailma tulee pelastumaan.

Heikki Majava

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *