Milloin suomalainen syö ulkona?
Jos vertaa ravintoloiden määrää, aukioloaikoja ja etnisyyttä, niin suomalainen syö ulkona päivällä. Tanotorven jakelualue on täynnä lounasravintoloita ja pikaruokaloita, ruokaa tarjoilevia iltaravintoloita ei nykyisin tahdo enää löytää.
Alueemme lounasravintolat ovat keskittyneet hyvin pitkälle Vihdintien varteen Konalaan, jonka liiketaloista löytyy todella kattava ja laadukas lounasruokavalikoima. Lounasruokapaikkoja löytyy myös Pitäjänmäestä, Lassilasta ja alueen kauppakeskuksista.
Perinteiset lähiöravintolat ovat kadonneet vanhojen ostoskeskusten mukana. Asuinlähiöiden entisiä liikehuoneistoja asuttavat nyt pizzeriat ja kebab-paikat.
Perinteistä kotiruokaa
Kävimme kysymässä lounasravintolaa ja pitopalvelua pyörittävältä yrittäjä ja kokki Jouko Eroselta, mistä suomalaiset pitävät.
– Suomalaiset syövät sekä perinteisesti, että etnisesti. Etniset ravintolat osaavat oman maustamisensa, joten keskityn itse suomalaiseen keittiöön, vaikkakin monet etniset ruoat, kuten kanacurry, ovat jo kotiutuneet suomalaiseen ruokapöytään ja makumaailmaan pysyvästi, Jouko kertoo.
Ravintola Mistelin lounaspöytä on näyttävä ja herkullinen. Joka arkipäivä tarjotaan kaksi pääruokaa sekä lisukkeena paria muuta extraruokaa. Tänään on tarjolla pinaattikeittoa, makkara-sipulipannua ja tandoorikanaa, alkupalana maksamousse kolmioleivät.
– Meillä käy paljon vakkariporukkaa, erityisesti miehiä, joten raskaat ruoat ovat in. Kevyitäkin on kokeiltu, mutta niiden menekki ei ole sama, Eronen hymyilee.
Raskaampaa työtä tekevät pitävät liharuoasta. Makkara, schnitzelit, lihapullat ja ribsit ovat suurimpia suosikkeja.
Monipuolinen menu
Erilaisten liharuokien lisäksi tarjolla on yleensä kana- tai kalavaihtoehto, erilaisia lisukkeita, alkupaloja ja iso raikas salaattipöytä. Kaikki tehdään itse alusta loppuun.
– Ilokseni voin kertoa, että varsinkin eläkeläiset ovat alkaneet nykyisin käydä lounaalla.
Misteli on toiminut nyt kolme vuotta ja on yksi alueen suosituimmista lounaspaikoista. Päivittäin lounasannoksia menee huima määrä.
Mitä juhlissa tarjotaan?
Misteli on esillä messuilla ja järjestää erilaisia juhlaruokailuja joka viikonloppu. Parhaimmillaan kestityksiä tehdään useampi samana päivänä, mikä vaatii suunniteltua valmistusprosessia ja ruokailujen tarkkaa koordinoimista.
– Viime syyskuussa järjestimme neljät häät samana päivänä, Jouko sanoo ylpeänä.
Mistelin pitopalvelulla on vankka yhteistyöverkosto, vakituiset tarjoilijat sekä kumppaneiden tutut juhlatilat.
Mitä juhlissa syödään? Karjalanpaistia?
– Ei, karjalanpaisti on ehkä yllättäen nykyisin muistotilaisuusruoka. Sitä tarjotaan hautajaisissa lähes pääsääntöisesti, Jouko kertoo.
Häihin tilataan yleensä joku liharuoka ja/tai lohiruoka, toisinaan kanaruoka, riippuen täysin häiden budjetista.
– Härän ulkofileellä ja kanalla saattaa olla jopa 10 euron ero annoksen hinnassa, jolloin se muuttuu oleelliseksi ruokalistaa suunniteltaessa.
Pääruoan lisäksi vieraille tarjoillaan yleensä erilaisia salaatteja ja koktailpaloja.
Maut muuttuvat
Jouko sanoo, että peruselintarvikkeet pysyvät pääosin samoina, vain mausteet vaihtuvat.
– Pyrin itse hakemaan ruoilla selkeyttä, jotta ne näyttävät siltä mitä ovat, Jouko summaa. – Perinteinen menu, maalaisjuhlaruoka höystettynä erilaisilla lisukkeilla on aina varma ja onnistunut valinta.
Lehtien sivuilta tai internetistä voi löytää uusia reseptejä ja vivahteita.
– Jos otetaan vaikka pääsiäisen vakioruoka lammas, niin sen valmistus pysyy pääosin samanlaisena, mutta reseptien uudistuessa kastikkeet vaihtuvat, mikä tuo uusia ja erilaisia vivahteita.
Jouko on tyytyväinen lounasravintolansa suosioon. Useimmat vakioasiakkaat tulevat joka päivä samalla kellonlyömällä.
– Tiedän esimerkiksi, että aha, kello on viisi yli 12, nyt tulee sen ja sen firman porukka, Eronen nauraa. – Ei muuta kuin hyvää pääsiäistä kaikille asiakkaille ja tervetuloa!
Teksti ja kuvat Jauri Varvikko