Olkkarin vapaaehtoiset neuloivat vammaisille lapsille ensikirjoja

Maria Blomqvist vas. ja Sirpa Hanski oik. luovuttivat Olkkarissa valmistetut IKIOMA ensikirjat Vuokko Keräselle eteenpäin lahjoitettaviksi. Vuokko oli tullut Oulusta asti noutamaan kirjoja.

Maria Blomqvist vas. ja Sirpa Hanski oik. luovuttivat Olkkarissa valmistetut IKIOMA ensikirjat Vuokko Keräselle eteenpäin lahjoitettaviksi. Vuokko oli tullut Oulusta asti noutamaan kirjoja.

Vuokko Keränen heräsi jokunen vuosi sitten siihen tosiasiaan, että alle kaksivuotiaille näkö- ja kehitysvammaisille ei ole koskettelukirjoja. Taustalla ovat hygieniasyyt ja kestävyyteen liittyvät vaatimukset.
Tutustuttuaan sokeana syntyneeseen Minttuun Vuokko päätti ruveta tuumasta toimeen ja aloittaa IKIOMA-kirjahankkeen, jossa kerätään tekijöitä alle 2-vuotiaiden näkövammaisten koskettelukirjoille. Ideana on lahjoittaa kaikille alle kaksivuotiaille näkövammaisille ikioma kirja.

Kannelmäki-liike mukaan!
Kannelmäki-liikkeen aktiivit innostuivat ajatuksesta ja perustivat oman käsityöryhmän. Kantsun olohuoneella kokoontuva ryhmä leikkasi, neuloi ja askarteli tarkkojen ohjeiden mukaisesti parisenkymmentä kirjaa, jotka lahjoitettiin Vuokolle marraskuun alkupuolella.
Idean promoottoreina toimivat Maria Blomqvist ja Sirpa Hanski, jotka ovat neuloneet aktiivisesti myös sukkia alueemme vanhuksille.
– Kirjat on tehty talkoilla. Mukana on ollut noin 10 henkeä. Kirjoja on työstetty koko syksy. Materiaalikulut on kerätty avustuksina, Maria ja Sirpa kertovat.
Yhden kirjan materiaalikustannukset ovat reilu 20 euroa ja sen tekemiseen menee saman verran tunteja. Nyt annettuja kirjoja tehtiin puolisen vuotta
Hanketta on ollut tukemassa niin henkilöitä kuin yrityksiä, mm. Kirjapaja, Malmin Specsavers, Kannelmäen keskusapteekki ja K-Market Kannelmäki.

Kirja täynnä tarinoita
Ensikirjat valmistetaan huolella tarkkojen ohjeiden ja ennalta annettujen vaatimusten mukaisesti. Laatua ja turvallisuutta tarkkaillaan testaamalla jokainen valmistettu kirja erikseen.
Kirjan sivut on valmistettu rajumpaakin käsittelyä, imeskelyä ja pureskelua kestävistä kankaista.
Ideana on, että sokea tai vähän näköä omaava lapsi voi saada sen välityksellä erilaisia tunne- ja äänikokemuksia. Peruskankaan lisäksi käytössä on mm. nahkaa, froteeta, herneitä ja tiukuja.
Kirkas värikirja sopii myös näkeville lapsille ensikirjaksi.
Jokaiseen sivuun liittyy myös oma lorunsa, jolloin rapinat, rahinat ja tunteet heräävät eloon…
”Kannen Hymynaama naurullaan saa Martan (lapsen oma nimi) kirjaa tutkimaan.
Hopeinen täysikuu pienin sormin erottuu.
Kun käsi taskuun vilahtaa, siellä jokin kenties kilahtaa.
Ruutuja kun koskettelin, taisin löytää lautapelin.
Jos hernepussin käteen saa, voi heti kuulla rapinaa…
Takaa löytyy kuplaa kaksi. Toinen kasvoi isommaksi.”

Kaikki voivat osallistua
Vaikka kirjojen vaatimukset ovatkin korkeat, ei tekijöiden tarvitse olla ammattilaisia. Vuokko käy opastamassa käsityöryhmiä ympäri Suomen. Ryhmiä on tällä hetkellä kahdeksalla paikkakunnalla ja vapaaehtoisia tekijöitä 100.
– Jokainen osallistuja voi opetella eri valmistusvaiheita, esim. pussittamaan herneitä, leikkaamaan tai ompelemaan kankaita, Vuokko sanoo.
Koko maan kattava projekti on pysyvä ja kiinnostuneet voivat halutessaan ottaa yhteyttä Vuokkoon p. 0400 726 178, vuokko@touchtale.com.

Teksti ja kuvat Jauri Varvikko

https://koskettelukirjat.blogspot.fi/
http://kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/2017/11/suomi100-ikioma-ensikirjat-kantsussa.html

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *