Pääkirjoitus – Asukasyhdistyksen toiminnasta

Kaarela-Seura ry:n tehtävänä on ajaa kaupunginosamme ja sen asukkaiden asioita ja vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme. Sääntöjen mukaan yhdistys toimii yhdyssiteenä kaupungin viranomaisiin, joille se tekee tarvittavia esityksiä ja antaa lausuntoja. Seura toimii yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa ja suorittaa tiedotustyötä ja julkaisutoimintaa sekä järjestää erilaisia asukastapahtumia. Tämä lehti on esimerkki seuran julkaisutoiminnasta. Vieressä on juttu asukastapahtumasta.

Asukasyhdistystoiminnassa kyse on vapaaehtoisuudesta. Seuran hallitus ja jäsenet toimivat yhdessä yhteisten asioiden edistämiseksi ja asukkaiden äänen kuulumiseksi. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita. Demokraattisesti valittu hallitus ottaa kantaa asioihin, puolustaa alueen etuja ja pyrkii tukemaan kaupunginosan säilymistä elinvoimaisena ja turvallisena ympäristönä.

Myös seuran julkaisema lehti, eli tämä Tanotorvi tehdään vapaaehtoistyönä. Kukaan ei saa siitä palkkaa, en edes minä, sillä kustannustoiminta on muuttunut niin kannattamattomaksi, että työ tehdään lähinnä kotiseuturakkaudesta. Lehden kolumnisteillekaan ei makseta kirjoituspalkkioita, vaan he tuottavat sisältöä omasta halustaan.

Kaarela-Seuran toiminta on viimeisinä kahtena vuotena laajentunut myös alueen asukastalon ylläpitoon. Asukastalo Purpurista ja yhteisöllisyyden kehittämisestä on tullut toiminnan keskeinen kohde. Asukastalon tarkoituksena on antaa asukkaille mahdollisuuksia kokoontumisiin, kerhoihin ja yhdessäoloon. Asukastalotoiminta rahoitetaan pääosin kaupungin tuella, jota yhdistys anoo vuosittain.

Asukastalotoiminnan myötä yhdistys on joutunut alisteiseen asemaan kaupungin suhteen, koska nykyisin suurin osa yhdistyksen taloudesta liittyy asukastalon ylläpitoon ja on kaupungin tuesta riippuvaista.

Yhdistys ei ole kaupungin instanssi tai jatke, vaan itsenäinen juridinen henkilö. Sen toiminta ei kuulu kaupungin toimivaltaan, vaan se toimii yhteistyössä kaupungin kanssa. Kaupunki on kuitenkin pyrkinyt viime aikoina yksilöimään ja yhdenmukaistamaan asukastalotoimintaa, luomaan sääntöjä ja kontrolloimawan yhdistysten ylläpitämien tilojen rahankäyttöä.

Muutos hämärtää asukasyhdistysten alkuperäistä merkitystä. Jos yhdistysten tehtävänä on ollut puuttua kaupungin toimintaan, niin nyt kaupunki puuttuu yhdistysten toimintaan ja edellyttää niiltä jonkinlaista marssijärjestystä ja toimintaideologiaa, joita peilataan kaupungin omiin idealistisiin päämääriin.

Tämä ei vain oikein sovi siihen ideaan, että niin seuran kuin sen julkaiseman lehden tarkoitus on tuoda asukkaiden asiat ja mielipiteet kuuluville, risuineen ja ruusuineen. Lehti ei saa rahoitusta kaupungilta, mutta kaupungin mielestä lehden pitäisi tuottaa kaupungin linjan mukaista materiaalia, etenkin kun lehteä tehdään kaupungin rahoittamassa asukastalossa. Ei väliä, vaikka Tanotorvi maksaa työtilastaan käypää vuokraa ja mainostaa asukastaloa ja kaupungin tapahtumia ja tiedotteita veloituksetta.

Järjestely ei kuulosta demokraattiselta tai kestävältä. Yhdistyksen idea perustuu alhaalta ylöspäin suuntautuvaan palautteeseen ja toimintaan, ei ylhäältä alaspäin suuntautuvaan, mutta taloudellinen kytkös sitoo yhdistyksen ääntä enenevissä määrin ja on tekemässä siitä kaupungin käsikassaran. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt?

 

Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *