Puerto de la Kannelmäki

Kannelmäkeläiset Mikki Gardberg ja Jatta Ekblom ovat viettäneet Teneriffalla eripituisia jaksoja lähes parinkymmenen vuoden ajan. Nyt saarella ollaan puolet vuodesta.
Sääolosuhteiltaan suotuisa Teneriffan saari on jo vuosikymmeniä vetänyt puoleensa suomalaisia. Osa tulee lyhyelle turistimatkalle ja osa jää pidemmäksi aikaa.
Saaren pohjoispuolella Puerto de la Cruzissa talvehtii kannelmäkeläinen Mikael ”Mikki” Gardberg (66 v) monen muun suomalaisen eläkeläisen tapaan. Eikä ihme.
Arki rullaa leppoisasti ja Puertossa saa aistia paikallisten elämää. Ilmapiiri on rauhallinen, ympärillä avautuva vehreä luonto tarjoaa loputtomasti elämyksiä ja yllättää kauneudellaan alati myös kokenutta talvehtijaa. Suomi-yhteisön toiminta on aktiivista ja se ottaa uudetkin tulijat hellään huomaansa.
Mikki on uskollinen Puerton kävijä. Hän on viettänyt lähes parinkymmenen vuoden ajan eripituisia aikoja Teneriffan saarella yhdessä vaimonsa Jatta Ekblomin (65 v) kanssa. Ensin he tulivat muutaman viikon lomille ja pikkuhiljaa alkoivat viettää pidempiä aikoja kerrallaan.
Molemmat ovat nykyisin eläkkeellä ja siksi talvehtiminen on vihdoin mahdollista. Kesän pariskunta viettää Kannelmäessä ja Puertossa loka-marraskuusta lähtien aina huhtikuun puoleen väliin asti.
Pariskunta on ilmeisen kiintynyt saareen.
– Puertossa on suotuisa ilmasto ja ihmiset ovat ystävällisiä eikä täällä ole mitään massaturismia. Suomessa kavereita tulee tavattua satunnaisesti, mutta täällä mennään porukalla tiettyinä päivinä tiettyihin mestoihin, kertoo Mikki.
Ohjelmassa voi olla tikanheittoa, tietovisaa, petankkia, mölkkyä tai vaikkapa vain jutustelua kavereiden kanssa.
Suomi yhteisö tukee ja turvaa
Teneriffalla kenenkään ei tarvitse jäädä yksin, ellei sitä välttämättä halua.
– Kukaan ei jää ulkopuolelle. Kaikki otetaan mukaan ja jokaista autetaan tarvittaessa. Ja jos kaveria ei näy pariin päivään, niin varmasti kysellään perään ja varmistetaan, että kaikki on hyvin, Mikki kertoo miellyttävällä äänellä.
Sosiaalista toimintaa ja aktiviteetteja on riittämiin jokaiseen makuun. Siitä pitää huolen 40 vuoden ajan toiminut Tenerifen Suomi-kerho. Yhdistyksen puitteissa järjestetään runsaasti harrastetoimintaa kuten kielikursseja, lauluiltoja, ohjattuja retkiä ja erilaista liikuntaa.
Suomalaisten kotikaduksi voidaan kutsua Avenida Melchor Luz- katua, koska sen varrella sijaitsee suomalaisten suosima asuntokompleksi Valle Luz, josta voi vuokrata huoneiston lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa.
Myös Repe eli Reilupeli-niminen ravintola sijaitsee kadun varrella. Se on yksi suomalaisten kohtaamispaikoista. Repessä kisaillaan joka torstai tietovisan parissa ja pelataan biljardia.
Jorma`s Bar pidetty ruokapaikka
Jorma’s Bar ravintolan omistaja Jorma Tuominen on pitkän linjan ulkosuomalainen. Hän matkasi aikanaan Lanzarotelle tarkoituksenaan perustaa baari.
– Heti alkuun tuurasin erästä matkaopasta kahden viikon ajan. Pesti jatkui kuitenkin 13 vuotta, Jorma naurahtaa. Oppaan työtä Jorma pitää päähommanaan, sillä se on ollut antoisaa. Ja kyllähän miehestä huokuu matkaoppaalle välttämätön avulias ja ystävällinen ote.
Teneriffalla olemukseltaan nuorekas Jorma on toiminut pitkään ravintolan pitäjänä. Nyt jo omillaan elävät lapset ovat kasvaneet Espanjassa ja käyneet espanjalaista koulua. Monen suomalaisen harmiksi Jorma aikoo laittaa pillit pussiin ja rientää uusiin haasteisiin.
Tänä vuonna Jorma saavuttaa 65 vuoden iän ja sen kunniaksi on tarkoitus ensi talvena talvehtia aivan muissa maisemissa, ykköskohteena Etelä-Amerikka.
Jorma`s barissa järjestetään tikanheittokisoja ja vietetään aikaa porukalla esimerkiksi korttia palaten. Jorman ravintolan ruoka on tunnetusti hyvää.
– Täällä kannattaa syödä, sillä ruoka on erinomaista, Mikki vahvistaa.
Arki sujuu leppoisasti
Teneriffa tarjoaa mahdollisuudet harrastaa monipuolisesti liikuntaa niin meren äärellä kuin vuoristomaisemissa. Tyypillinen arkipäivä sujuu kävelyretkiä tehdessä ja aikaa viettäen ystävien kanssa.
Hyvän ja terveellisen ruoan ystävälle Teneriffa tarjoaa maukkaita ja halpoja elämyksiä. Ruokakaupassa saa tehtyä ostokset huomattavasti edullisemmin kuin Suomessa.
Liikkuminen saarella on helppoa ja halpaa. Lyhyet, muutaman kilometrin välimatkat hoituvat taksilla muutaman euron hintaan. Bussilla pääsee kätevästi eri puolille saarta.
Tenerifen Suomi-kerho järjestää viikoittain opastettuja retkiä ja eripituisia vaelluksia, joihin on helppo ilmoittautua ja osallistumismaksutkin ovat edullisia. Viikko-ohjelma on luettavissa yhdistyksen nettisivuilta, mutta niistä myös ilmoitetaan Suomi -paikoissa.
Ja puskaradio toimii. Kadulla törmätessä puhutaan tulevista retkistä ja muistutetaan ilmoittautumaan.
Puerton pieni Kantsu
Jormaa ja Mikkiä yhdistää Teneriffa, Kannelmäki ja miellyttävä olemus. Molemmat miehet ovat hyväntuulisia, lämminhenkisiä ja juttua riittää kysyttäessä.
– Kyllähän Kantsu on aina mielessä ja ajatus siitä lämmittää mieltä, Jorma sanoo.
– Meillä on pieni Kantsu täällä. Mikki jatkaa.
Jorman Kannelmäessä asunut äiti kuoli muutama vuosi sitten ja Jorma on nyt muuttanut asuntoon. Jorman veli asuu myös Kannelmäessä.
– Ensimmäisenä tulee mieleen vanha Kannelmäki ja ravintola Britannia, kun Kantsua ajattelen. Ja olihan minulla aikanaan muutaman viikon ajan tyttöystäväkin Kannelmäessä, hän naurahtaa.
Vaikka Mikki pakenee talvella Suomen loskaa, kylmyyttä ja liukkautta Puertoon, niin kesäksi on päästävä Kannelmäkeen. Siellä odottaa tuttu kaveriporukka. Mikki ja Jatta kuuluvat Kannel Krouvin biljardikerhoon ja Mikki on myös Kaarela-seuran jäsen.
– Kantsu on hyvä paikka asua, sillä siellä on kaikki mitä tarvitaan. Alueella on erinomaiset kulkuyh-teydet ja luonto on lähellä. Kantsussa asuu myös väkeä laidasta laitaan ja eri-ikäiset viettävät aikaa keskenään. Meidän porukassa ikähaitari on laaja. Vanhin on 96-vuotias ja nuorin parikymppinen.
Mikki ja Jatta ovat huolissaan Mätäjoen rehevöittymisestä ja huonosta tilasta.
– Olisi korkea aika saada Mätäjoki kuntoon, he lähettävät terveisiä alueelle.
Teneriffalla oleskelee eniten saksalaisia, mutta suomalaiset tulevat hyvänä kakkosena. Suomalaiset joukossa on oululaisia, turkulaisia, savolaisia, stadilaisia, pohjanmaalaisia jne. Porukkaa on siis kaikkialta Suomesta, mutta täällä he ovat yhtä ja samaa laumaa ja perheyhteisöä, joka välittää kaikista tasapuolisesti taustasta riippumatta.
– Toki pientä ystävällismielistä vinoilua on välillä ilmassa, sanoo Stadin kundi ja Kantsun mies Mikki hymyssä suin.
Teksti ja kuvat: Nina Eriksson