Suomalais-venäläinen koulu täysremonttiin

Maanantaina 25.5. pidettiin Suomalais-venäläisellä koululla, joka on valtion omistama kielikoulu, tiedotustilaisuus koskien sen tulevaisuutta. Koulu on kärsinyt usean vuoden ajan pahoista sisätilaongelmista. Vaikka niitä onkin korjaustoimenpitein saatu vähennettyä, on tilanne tällä hetkellä niin paha, että vaaditaan tehokkaampia toimenpiteitä ongelmien ratkaisemiseksi. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi koulun rehtori Tuula Väisänen, ja Senaatti -kiinteistöjen edustajina olivat asiakaspäällikkö Jari Auer, kiinteistöpäällikkö Jari Toljander sekä rakennuttajapäällikkö Timo Juolevi. Opetushallitusta edusti yliarkkitehti Reino Tapaninen.

Heti aluksi kertoi asiakaspäällikkö Auer, että vanha koulu tullaan purkamaan, ja kokonaan uusi ja ajanmukainen koulu tullaan rakentamaan nykyiselle paikalle. Näinollen pelko siitä, että kaupunginosamme menettäisi yli 700:n oppilaan koulun lukioineen, on tarpeeton.

Auer totesi, että vaikka vuosien aikana tehdyt osittaiset parannustyöt ovatkin olleet hyödyksi, ei niillä kuitenkaan ole saatu poistettua sisätilaongelmia. Teknisiä ongelmia on ollut paljon, ja toiminnalliset seikat koulunpidossa hankaloituneet. Tulevan rakennusurakan toivotaan pääsevän alkamaan syksyllä 2017, ja mikäli asiat etenevät ilman tarpeettomia viivästyksiä, uuteen valmiiseen kouluun päästään syksyllä 2019. Tämä luonnollisesti edellyttää kaava-asioiden, virastokierrosten ja suunnittelun sekä urakkajärjestelyjen joustavaa etenemistä, sekä sitä, etteivät valitukset ole hidastamassa rakentamisen aloittamista.

Väistötilojen löytäminen näin suurelle koululle on vaikeaa. On todennäköistä, että eri ikäluokat joudutaan hajasijoittamaan useaan eri paikkaan. Kaupunginosamme muut koulut ovat poissuljettu mahdollisuus, kun Pelimannin ala-asteen täysremonttikin alkaa syksyllä 2015. Sen oppilaat sijoitetaan Kannelmäen eri kouluihin, ja mm. jo lopettamispäätöksen saanut ns. puukoulu Kaarelanraitilla jatkaa toistaiseksi toimintaansa.

Kiinteistöpäällikkö Toljander selvitti aiemmin tehtyjä sisätilailmatutkimuksia ja korjaustoimenpiteitä. Parannusta on saatu niin paljon, että tulevaan täysremonttiin asti koulunpitoa voidaan jatkaa nykyisissä tiloissa. Korjaustöitä tehdään koko ajan, tiivistetään rakenteita ja tehostetaan ilmastointia. Vanhemmille kerrottiin myös, että oppilaiden ja perheiden näkemykset tullaan uutta rakennettaessa huomioimaan mahdollisimman hyvin. Jari Toljander totesi, että ilmasto-ongelmien varsinaista aiheuttajaa on ollut erittäin vaikea löytää. Jatkossa tullaan myös liikennepölyn ja -melun vaikutukset poistamaan tehokkaasti.

Rehtori Tuula Väisänen totesi suuren osan oppilaista tulevan lähialueilta, joten koulun säilyttäminen nykyisellä paikalla on tärkeää kaupunginosankin kannalta. Samaa mieltä on myös Kaarela -Seura ry. Pitää ottaa huomioon, että kaupunginosassa on meneillään ja suunnitteilla viisi suurta asuinrakentamiskohdetta (Kuninkaantammi, Honkasuo, Malminkartanon radanvarsi, Kannelmäen ostoskeskus ja Halsuantien alue), jotka valmistuttuaan lisäävät alueemme asukaslukua yli 8.000:lla. Näistä on iso osa kouluakäyviä lapsia ja nuoria. Näinollen meillä ei ole varaa menettä ainuttakaan koulua, mikäli halutaan pitää kiinni lähikouluperiaatteesta ihan käytännössä eikä vain juhlapuheissa.

Erik Bärlund

Kommentit