Välittävää naisenergiaa

Heitä yhdistää naiseus, äitiys ja tahto saada jotain hyvää, tarpeellista ja pysyvää aikaiseksi. Vas. Zielita Virtanen, Dora Puhakka, Peali Juva ja Mary Luhende.

Kanneltalon kahvilassa kohtaavat neljä iloisesti hymyilevää naista. Jokainen heistä on muuttanut Suomeen muualta ja he asuvat nyt kaikki Kannelmäessä.

Heitä yhdistää naiseus, äitiys ja tahto saada jotain hyvää, tarpeellista ja pysyvää aikaiseksi. Heillä kaikilla on annettavaa omaan hyvinvointiin ja arjessa jaksamiseen liittyen. He kaikki tietävät myös mitä on muuttaa uuteen ympäristöön, selviytyä ja löytää oma paikkansa.

Dora Puhakka on töissä Nicehearts ry:ssä ja toimii aluekoordinaattorina 1.1.2017 aloitetussa Naapuriäidit lähiötoiminnan mahdollistajana -hankkeessa Helsingin alueella. Peali Juva, Mary Luhende ja Zielita Virtanen toimivat Naapuriäideissä vapaaehtoistyöntekijöinä.

Naapuriäidit tarjoavat asuinalueillaan naisten tarpeita vastaavaa lähiötoimintaa. Naapuriäidit järjestävät tapahtumia, jotka on suunnattu alueen naisille, perheille tai samassa elämäntilanteessa oleville. Tavoitteena on, että naapuriäiteihin mukaan tulevat naiset yhdistävät voimavaransa ja osaamisensa ja järjestävät erilaista ryhmätoimintaa, mentorointia sekä toimivat tukihenkilöinä.

– Me haluamme tarjota alustan Suomeen muuttaneille naisille, joilla voi olla hankala löytää oma polkunsa. Ulkomailta muuttanut nainen, joka on kotona lasten kanssa, syrjäytyy herkemmin. Siksi on tärkeää löytää heidät, sanoo Dora Puhakka.

– Kun he saavat vertaistukea ja käytännön asiat alkavat rullata, niin elämä helpottuu. Sen myötä stressi vähenee ja elämälle löytyy uusi tarkoitus.

Kaksivuotinen hanke on nyt päättymässä, mutta lisää on varmasti luvassa. Toiminnan jatko selviää marraskuussa.

 

Peali Juva

Peali Juva (41) on kotoistin Intiasta ja asunut lähes 10 vuotta Kannelmäessä. Junaradan molemmilla puolilla asunut kahden lapsen äiti viihtyy alueella erinomaisesti. Kannelmäkeä ympäröivää luontoa hän arvostaa erityisesti.

– Täällä on kaunis luonto. Valokuvaan sitä mielelläni, Peali kertoo.

Luonnossa liikkumisen ja valokuvaamisen lisäksi hän hoitaa hyvinvointiaan harjoittamalla päivittäin Sahaja Yoga -meditaatiota. Meditoinnin ideana on tyhjentää mielestä kaikki ajatukset. Häiritsevistä ajatuksista vapaaseen tilaan pääseminen on Pealin mielestä helppoa.

Sisäinen hyvinvointi on tärkein.

– Kun ihminen on sisäisesti tyytyväinen, ei hän tarvitse paljoa, Peali vakuuttaa. Kaiken muun ihmiseltä voi viedä, mutta ei sisäistä tasapainoa.

Meditaatiosta ihminen saa voimaa, rauhaa ja positiivista energiaa. Meditointi auttaa hallitsemaan stressiä. Musiikki on tärkeä osa meditaatiota.

Ammattimuusikoksi opiskelleelle Pealille myös musiikki on tärkeä terapian lähde.

– Silloin kun olen surullinen, niin istuudun soittimen ääreen. Musiikin myötä surullinen mieli lähtee pois.

Muita tärkeitä voiman ja hyvinvoinnin lähteitä Pealille ovat ystävät, joita hän tapaa säännöllisesti. He tekevät usein yhdessä ruokaa.

Peali pyrkii joka vuosi käymään lomalla Intiassa lataamassa akkuja. Joulukuu on paras kuukausi lomailuun, koska Suomessa on silloin pimeää ja kylmä.

– Loman jälkeen olen täynnä energiaa ja rakkautta.

Peali tuli mukaan Nicehearts-yhdistyksen toimintaan viime keväänä, kun hän laittoi Doralle sähköpostia. Doraa hän kehuu vuolaasti, joka on hänen mukaansa aktiivinen, auttavainen ja rohkaiseva.

– Nicehearts on ollut minulle kanava päästä eteenpäin, Peali sanoo. Olen nyt aloittanut työkokeilun Niceheartsin WahvaNainen-toimintamallissa.

Peali on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän toivoo kovasti saavansa töitä sosiaalityöntekijänä. Hänellä on alan lisenssihakemus meneillään Valvirassa.

Pealin mukaan meillä kaikilla on opittavaa toistemme kulttuureista. Suomalaiset ovat hänen mielestään jokaisen omaa tilaa kunnioittavia, rehellisiä, luotettavia ja vaatimattomia. ❤

 

Mary Luhende

Mary Luhende (33) on kotoisin Tansaniasta. Suomeen hän tuli vuonna 2008 opiskelemaan Haaga-Heliaan. Restonomiksi valmistunut Mary työskentelee työnjohtajana pesulayrityksessä ja on viihtynyt työssään hyvin. Miehensä Antin hän tapasi Malminkartanossa. Heillä on kaksi poikaa.

– Olen viihtynyt todella hyvin Suomessa, eikä minulla ole huonoja kokemuksia.

Mary kuvaa suomalaisia rehellisiksi, ystävällisiksi ja luotettaviksi. Suomalaiset ovat myös aika hiljaisia. Siksi alkuun voi tulla tunne, että he ovat ilkeitä. Kun heidän kanssaan alkaa keskustella, niin huomaa, että he ovatkin ystävällisiä. Kyse onkin vain ennakkoluuloista, jotka johtuvat kulttuurieroista.

Mary on luonteeltaan positiivinen ja uskoo vahvasti positiivisuuden voimaan. Ja kun se kumpuaa sisimmästä, niin se näkyy myös ulospäin ja siirtyy myös muihin. Yksin ei pidä jäädä. Moni asia helpottuu tekemällä asioita yhdessä muiden kanssa.

Hän kertoo saaneensa paljon sisältöä elämäänsä AGORA – taide ja teatteri omaistyössä -projektista, jonka kautta hän on tutustunut uusiin ihmisiin.

Kokemusten, ajatusten ja ideoiden jakaminen toisten kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

– Haluaisin tutustua enemmän muihin alueella asuviin äiteihin. Toivoisin myös lisää tapahtumia äideille ja leikki-ikäisille, Mary lisää.

Hän haluaisi vaihtaa ajatuksia muiden äitien kanssa esimerkiksi lastenkasvatukseen liittyen. Vanhempien tausta vaikuttaa lapseen ja se voi tuoda haasteita arkeen, viimeistään silloin, kun lapsi aloittaa koulunkäynnin. Lasten kasvatus uudessa ympäristössä ei ole helppoa. Kodin rutiinit ja toimintatavat voivat poiketa suomalaisten vastaavista.

– Kun muutin Kannelmäkeen, en ollut alkuun aivan varma onko tämä hyvä paikka asua, Mary kertoo. Nyt olen sitä mieltä, että Kannelmäki on sijainniltaan erinomainen paikka. Täällä on paljon hyviä kävelyreittejä ja puistoja, joissa on hyvät mahdollisuudet lasten kanssa ulkoiluun. Ja kulkuyhteydet ovat hyvät.

Mary kohtasi Doran Kanneltalolla jo vuonna 2013, mutta Nicehearts yhdisti heidät muutama vuosi myöhemmin, kun Dora pyysi Maryä mukaan toimintaan. ❤

 

Zielita Virtanen

Zielita Virtanen (40) tuli Suomeen Filippiineiltä vuosi sitten tavattuaan suomalaisen miehen.

– Olihan kaikki aivan uudessa ympäristössä alkuun outoa ja pelottavaakin. Tunsin oloni hieman yksinäiseksi ja alakuloiseksi, kertoo Zielita. Minua on auttanut se, että pyrin aktiivisesti löytämään ratkaisuja. Saan voimaa rukoilusta, sulkapallon peluusta ja muiden ihmisten tapaamisesta, kertoo Zielita.

Hän kuvaa itseään työnteosta nauttivaksi itsenäiseksi naiseksi.
Suomessa hän arvostaa luontoa, hiljaisuutta ja turvallisuutta. Ihmiset ovat täällä rehellisiä.

Zielitalla on 6- vuotias lapsi, joka aloitti syksyllä esikoulun. Ja pian Zielitan 62-vuotias äiti tulee vierailulle Suomeen.

Kannelmäessä viisi kuukautta asunut Zielita tuli mukaan Naapuriäiti- toimintaan toukokuussa. Kirjanpitäjäksi opiskellut Zielita on aloittanut työharjoittelun Nordeassa.

– Ja tottakai haluan jäädä Suomeen, sanoo Zielita tyytyväisenä. ❤

 

Dora Puhakka

Dora Puhakka (42) on syntynyt Namibiassa. Suomeen hän tuli ensimmäisen kerran 1,5-vuotiaana vanhempiensa kanssa, jotka tulivat tänne opiskelemaan. Doran ollessa 6,5-vuotias perhe palasi Namibiaan. Hän on valmistunut Namibiassa taloustieteiden kandidaatiksi.

Vuonna 2004 hän tuli jälleen Suomeen opiskelemaan kahdeksi vuodeksi ja jäi sille tielle. Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Hyvää oloa Doralle tuottaa oma perhe, joka koostuu ydinperheestä, afrikkalaisesta suurperheestä ja yhteisöistä, joihin hän kuuluu ja joissa hän saa olla mukana. Voimaa hän saa erityisesti toisten ihmisten kohtaamisesta.

– Sielu kaipaa toista sielua, Dora tiivistää.

Dora nauttii suuresti oleskelusta järven rannalla sijaitsevalla mökillä. Hän pitää luonnossa uimisesta ja puusaunassa saunomisesta.

– On aivan eri asia pulahtaa uimaan puhtaaseen järviveteen kuin uida kloorivedessä. Ja sähkösauna on kuin grilli, joka kyllä menettelee paremman puutteessa. Se ei kuitenkaan vedä vertoja saunomiselle puilla lämmitetyssä mökkisaunassa.

Doralla on kaksi kotia: toinen Namibiassa ja toinen Suomessa. Suomea hän kuvaa kotoisaksi, aidoksi ja tyyneksi.

Naapuriäiti-hankkeessa Doran toimenkuvana on kannustaa ja tukea naapuriäitejä alueelliseen osallisuuteen. Hän mentoroi, kertoo toiminnasta ja järjestää koulutuksia.

– Minulle on ensiarvoisen tärkeää saattaa ihmisiä yhteen. Saan enemmän mielenrauhaa, kun ihmiset ovat sovussa keskenään.

Doran mielestä Kannelmäessä on mukava elää ja asua. Asuinalueena Kannelmäki on toimiva. Paikka, jossa Suomeen muuttaneet naiset voivat tuntea olonsa kotoisaksi.

– Kantsulaiset ovat lämpimiä ja vastaanotto on hyvä. Tämä on myös melko monikulttuurinen alue, joten kukaan ei erotu ihan silmiinpistävästi joukosta, Dora kertoo. Kannelmäen seurakunta on antanut minulle paljon ja on lähellä sydäntäni. Olen mm. vetänyt siellä lapsi-äiti-jumppaa ja pitänyt pyhäkoulua. Oman äitini kautta olen saanut kosketuksen hengellisiin arvoihin. Hän piti aikanaan Namibiassa pyhäkoulua.

Myös Kannelmäesssä sijaitseva Kanneltalo elävöittää aluetta ja tarjoaa monipuolista kulttuuritoimintaa.

Doran mukaan meillä kaikilla on omat heikkoutemme ja vahvuutemme. Meillä on myös paljon annettavaa toisillemme.

– Toivon, että yhä useampi tulisi rohkeasti mukaan lähiötoimintaan taustoista ja syntymäpaikasta riippumatta. ❤

 

Teksti Nina Eriksson
Kuvat Jauri Varvikko

 

Nicehearts ry
– on vuonna 2001 perustettu tyttö- ja naistoimintaa tuottava yhdistys
– tavoitteena on mahdollistaa, että tytöt, naiset sekä sellaisiksi itsensä kokevat löytävät oman paikkansa yhteiskunnassa sen tasa-arvoisina ja yhdenvertaisina jäseninä
– ehkäisee syrjäytymistä vahvistamalla tyttöjen ja naisten osallistumismahdollisuuksia ja edistämällä jatko polkujen sekä oman paikan löytymistä yhteiskunnassa
– yhdistyksen arvoja ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja ilo
– luo pitkäkestoisia naisten keskinäisiä verkostoja ja edistää eri kulttuuristen ja eri-ikäisten kohtaamisia arjessa
– toiminta on saanut alkunsa tytöille suunnatusta nuorisotyöstä Vantaalla
– vuonna 2001 ja laajentunut sen jälkeen tyttö- ja naistyöstä myös Espooseen, Helsinkiin ja Lappeenrantaan.

 

Naapuriäidit lähiötoiminnan mahdollistajana -hanke

• Nicehearts ry:ssä on alkanut 1.1.2017 kaksivuotinen Naapuriäidit lähiötoiminnan mahdollistajana -hanke.
• tavoitteena on luoda elinvoimaa lähiöihin aktivoimalla eri etnistä taustaa olevat naiset kehittämään ja tuottamaan naisten ja heidän yhteisöjensä tarpeisiin vastaavaa lähiötoimintaa.
• päämääränä on, että naisten osaaminen tunnistetaan, tunnustetaan ja otetaan käyttöön aluekehityksen tukemiseksi sekä lähiötoiminnan kehittämiseksi ja toiminnan juurruttamiseksi.
• Naapuriäidit toteuttavat ja juurruttavat asuinalueillan omia sekä yleisesti naisten tarpeita vastaavaa lähiötoimintaa (mm. ryhmätoiminta, mentorointi ja tukihenkilötoimiminen) ja tapahtumia, jotka on suunnattu alueen naisille, perheille tai samassa elämäntilanteessa oleville.
• toiminta edistää yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, oman osaamisen hyödyntämistä ja uusien toimintamuotojen syntymistä alueella.
• pääosin Euroopan sosiaalirahaston rahoittama projekti. Osa rahoituksesta tulee toiminta-alueilta eli Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeilta.
• aluekoordinaattorina on Helsingissä taloustieteiden kandidaatti Dora Puhakka.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *