20:e året med Day of Dance i Kårböle träskola! – Bök i Kårböle

I år fick våra Kårböle-elever igen dansa en hel dag den 24:e maj under ledning av professionella danslärare. Day of Dance har blivit en tradition som eleverna uppskattar stort. Idén är att eleverna får uppleva dansens glädje och eventuellt hitta en ny hobby och motionsform.

Traditionen fick sin början när gillets styrelsemedlem Nina Simonsen var på ett seminarium som gällde hälsofrämjande i kommunerna. Åbo stad var en del av WHO:s Healthy Cities-nätverk och hade en gång ordnat Day of Dance för olika målgrupper. Day of Dance var en verksamhetsform inom nätverket som ordnades årligen i maj.

Kårböle Gille nappade på idén och genast följande år dansade våra barn latinamerikanska danser under en hel skoldag. Den första gången hittades lärarna hittades via ett samarbete med dåvarande Finns folkhögskola och Yrkeshögskolan Sydväst, som var med och utveckla konceptet som involverar hela skolans elever. Eleverna har blandats i olika grupper av olika åldrar och på så sätt fått lära sig tillsammans något helt nytt. Den sista timmen under dagen har sedan hela skolan dansat tillsammans. En annan samarbetspartner har varit Kulturcentret Caisa.

Under årens gång har barnen dansat förutom latinamerikanska danser, bl.a. afrikanska danser, breakdance, streetdance, irländska och andra folkdanser. Vissa lärare har varit med under många år. Dansens dag har fortsatt med samma välfungerande koncept och vi hoppas på många år till.

Kårböle Gille önskar att dansens dag erbjuder en upplevelse som bidrar till hela skolans välbefinnande. Vi frågade en gammal Kårböle-elev (nu 25 år gammal) om minnen av dansens dag. ”Det var roligt, sa hon genast. Pigga, glada lärare med olika etnisk bakgrund introducerade sina egna dansstilar från olika länder och kulturer. De hämtade positiv energi och roliga juttun!”

I vårt område finns det säkert många skickliga konstnärer från olika kulturer som kunde komma på besök till våra daghem och skolor. Konstämnen som dans och skrivande, målande och musik är viktiga för vårt välmående och borde få en friare plats i våra läroplaner. Ingen borde bli bedömd med vitsord för det konstnärliga uttrycket, eftersom det är ett grundläggande behov i alla människor att får uttrycka sig genom konst. De som sedan satsar helhjärtat på ett konstnärligt yrke, ifall det finns frihet och resurser att göra det, kommer att hitta sina vägar till att kunna göra det fulltid.

Den konstnärliga kraften är stark i människan och den borde inte stängas. De människor som uttrycker sin konstnärliga sida med glädje för in positiv energi som andra minns ännu många år efteråt. Det är inte fråga om vad du gör utan med vilken känsla och energi du gör det du gör. Sommaren är här och då får vi igen tanka energi av naturens konstnärliga uttryck, som blommar upp. Jag önskar dig många njutfyllda stunder i vår vackra närmiljö.

Harriet Fagerholm
Kårböle Gille r.f

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *