Pääkirjoitus – 60 vuotta asukkaiden parhaaksi
Tanotorvi täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Lehti perustettiin Tanotorventiellä pidetyssä kokouksessa alkuvuodesta 1964. Ehdotus lehden perustamisesta oli esitetty jo loppuvuodesta 1963. Kaikki alueemme eri seurojen edustajat kannattivat kotiseutulehden julkaisemisen aloittamista.
Lehden nimen keksi Kannelmäki-Seuran ensimmäisen hallituksen varajäsen tullitarkastaja Pauli Puolakka. Kannelmäki-Seura oli perustettu pari vuotta aiemmin, vuonna 1961. Puolakka kertoi, että ”nimi Tanotorvi oli välkkynyt jo kauan hänen mielessään”.
Tanotorvi-nimi juontaa juurensa Kannelmäen soittimiin ja musiikkiin liittyviin teiden nimityksiin. Tano tarkoittaa tuohta ja tanotorvi siis tuohitorvea.
Tanotorvella on ollut historiansa aikana kahdeksan eri päätoimittajaa. Ensimmäisten numeroiden päätoimittajana toimi vuonna 1964 Kannelmäki-Seuran varapuheenjohtaja maisteri Veikko Anttila.
Häntä seurasivat Irmeli Ekelund (1964-1971), Kari J. Kettula (1971-1972), toimittaja Kari Varvikko (1972-1974), rehtori Rauni A. Aaltonen (1975-1988), toimittaja Kirsti Penttinen (1988-1989), opettaja Timo Hyvönen (1989-1990) ja Kari Varvikko (1991-2013).
Isäni Kari Varvikko toimi päätoimittajana kahteen otteeseen. Ensimmäinen pesti jäi lyhyeksi, koska hänen virallinen työnantajansa kielsi toimen ohella tehtävät toimitustyöt. Toinen pesti kestikin sitten komeat 22 vuotta.
Aloitin itse työt Tanotorven osalta vuonna 1997, kun lehden kustannusoikeudet siirtyivät yritykselleni. Toimin ensin lehden taittajana ja isäni avustajana, vastasin lehden ulkoasusta ja laskutuksesta. Isäni siirryttyä eläkkeelle vuoden 2013 lopussa otin koko lehden hoidettavakseni.
Tänä vuonna tulee 10 vuotta siitä, kun minusta tuli lehden päätoimittaja. En ole toimittaja ammatiltani, mutta lehtien kustantamista olen harrastanut jo lähes 30 vuotta. Olen nähnyt niin ilmaisjakelulehtien nousut kuin laskutkin. Kustannan tällä hetkellä kolmea kaupunginosalehteä, joista Tanotorvi on toiseksi vanhin. Käpylä-lehti on ilmestynyt jo yli 70 vuotta.
Olen todennäköisesti myös viimeisiä mohikaaneja. Kotiseutulehtien kustantaminen ei ole enää kannattavaa, eikä niillä ole entisenlaista kysyntää. Digitaalinen media ajaa auttamattomasti ohi paperilehtien.
Jokainen numero vaatii vuosi vuodelta enemmän työtä, sillä painatus- ja jakelukustannukset ovat nousseet, kivijalkaliikkeet ovat vähentyneet, jolloin ilmaisjakelulehden kustannusrakenne muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Ilmoittajien määrä vähenee ja lehti ilmoituskanavana ei ole enää yhtä mediaseksikäs kuin ennen. Tulot ja menot eivät ole balanssissa.
60 vuotta on joka tapauksessa kunniakas rupeama. Tanotorvi-lehti on yhä pidetty, luettu ja toivottu julkaisu. Tänä vuonna numeroita tulee entisen 12 sijaan 10, sillä taloudelliset realiteetit pakottavat vähentämään ilmestymiskertoja. Suomen heikko taloudellinen tilanne ei myöskään ole omiaan edesauttamaan kustannustoimintaa.
Toivotaan, että omaa kotiseutujulkaisua tarvitaan myös jatkossa. Se ei ole vain lehti lehtien joukossa. Se on meidän kaarelalaisten lehti, jonka tehtävänä on kertoa ja viestiä meidän asiaamme.
Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi