Kaarela kasvaa Kuninkaantammen vanavedessä
Kuninkaantammi (ruots. Kungseken) on Kaarelan kaupunginosaan kuuluva alue Vantaanjoen läheisyydessä aivan Vantaan rajalla. Tänä kesänä urbaani kylä perusti kylätoimikunnan asukkaiden aktiviteetteja tukemaan.
Kuninkaantammi sijaitsee Kaarelan kaupunginosassa Luoteis-Helsingissä, Hakuninmaan pientaloalueen pohjoispuolella ja Hämeenlinnanväylän varressa, Keskuspuiston ja Vantaanjoen helmassa. Kuninkaantammi on saanut ylvään nimensä tammesta, jonka tarinan mukaan istutti Ruotsin kuningas Kustaa III 1700-luvun lopulla. Tammi seisoo nimeään kantavassa puistossa alueen pohjoisosassa lähellä Vantaanjokea.
Kaarelan kasvu keskittyy tulevaisuudessa pääosin Kuninkaantammen alueelle. Vielä jokin aika sitten lähes rakentamattomasta alueesta on nousemassa lähivuosien aikana vetävä ja viihtyisä, keskuspuistosta ja sen luonnosta lisäarvoa nauttiva, reilun 5000 asukkaan tiivis kaupunginosa. Mahdollisuudet vapaa-ajan harrastuksiin virkistys- ja viheralueilla ovat erinomaiset.
Aktiivinen yhteisö
Tämän vuoden toukokuussa alueen toimeliaat asukkaat päättivät yhteisten grillinuotiokeskustelujen pohjalta perustaa Kuninkaantammen kylätoimikunta ry:n tukemaan asukkaiden erilaisia aktiviteetteja. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin oopperalaulaja Ann-Marie Heino.
Kävimme tapaamassa kylätoimikunnan puheenjohtajaa, joka on asunut Kuninkaantammessa puolisonsa ja 2,5 vuotiaan poikansa kanssa maaliskuusta.
Kuninkaantammea on kutsuttu poikkeukselliseksi asuinalueeksi. Onko se?
– Kyllä on! Vaikka monia asia on vielä kesken, tässä on jotain jännää. Arkkitehtuuri, talojen värit ja kylämäinen ympäristö metsineen luovat tunnelman eristyksissä, muista erillään olevasta pikkukylästä.
Ann-Marien mielestä sijainti on heidän perheelleen hyvä. Valtatie 3 on vieressä ja töihin hyvät yhteydet.
Oliko valinta vaikea?
– Ei ollenkaan. Emme miettineet hetkeäkään, kun kävimme tutustumassa asuntoomme. Alueen luonto, Pitkäkosken maja, Vantaan joki, kävelyreitit ja talon ekologisuus ratkaisivat.
Alueen nimistö liittyy taiteilijoihin sekä taidemaalaamiseen, esimerkkeinä Taidemaalarinkatu, Temperankatu, Sinooperikuja ja Helene Schjerfbeckin puisto.
Liikenneyhteydet
Kun ensimmäiset asukkaat muuttivat Kuninkaantammeen, ei alueella ollut toimivia kulkuyhteyksiä. Alueen läpi alkoi elokuusta 2015 kulkea poikittaislinja 560, joka kulkee Myyrmäkeen sekä Paloheinän suuntaan. Bussi kulkee Kuninkaantammesta samana vuonna valmistunutta Paloheinäntunnelia pitkin idän suuntaan. Lisäksi alueelle kulkee linja 43 Elielinaukiolta Kannelmäen ja Hakuninmaan kautta. Linjan päätepysäkki on Kuninkaantammenkierrolla.
Hämeenlinnanväylälle on suunnitteilla eritasoliittymä, mutta sen valmistumisen aikataulu on vielä avoinna.
Toimivatko yhteydet hyvin?
– Julkinen liikenne toimii hyvin, mutta nopea, vaihdoton yhteys keskustaan puuttuu. Kuljen itse paikasta riippuen joko 43:lla keskustaan tai sitten 560:llä Myyrmäkeen ja siitä junalla keskustaan.
Sibelius-Akatemiasta valmistunut Ann-Marie debytoi oopperalaulajana vuonna 2011 Kansallisoopperassa, jossa hän on tehnyt sen jälkeen vuosia töitä. Nyt on valmisteilla Suomalaisen kamarioopperan tuottama esitys Espoon kaupunginteatterissa. Harjoitukset ovat pääosin Helsingin keskustassa.
– Keskustaan pääsy on helppoa, mutta asukkaat toivoisivat, että Hämeenlinnan eritasoliittymäasia etenisi. Ihmisten liikkumista helpottaisi myös se, että Paloheinään tuleva bussi 66 kävisi kääntymässä Kuninkaantammessa. Nyt tunneli on selvästi alikäytössä, Ann-Marie miettii.
Kuninkaantammessa ei ole vielä kauppaa, joten asukkaat joutuvat käymään kaupassa joko Vantaan puolella Kaivokselassa ja Myyrmäessä tai Kannelmäen Kaaressa. Kumpaankin suuntaan pääsee helposti julkisilla.
– Kuninkaantammen idea on olla jalankulkukaupunginosa, mutta suurin osa täällä asuvista on perheellisiä ja parkkipaikat vähissä. Kaikille ei yksinkertaisesti riitä parkkipaikkoja kellarikerroksissa ja pihakansien alla.
7
Paljon positiivisia asioita
Liikennejärjestelyt ovat ainoa asia, mistä Ann-Marien haluaa huomauttaa. Negatiivista sanottavaa ei ole.
Entä mitä ovat ne plussat?
– Niitä riittää! Ihmiset, kylämäisyys, luonto, ei jämähtäneitä käytäntöjä, tehdään yhdessä hyvällä fiiliksellä, ihmiset kohtaavat reilusti ja katsovat silmiin kuin maalla, lapset leikkivät kaikkien pihoilla.
Nämä ovat syitä, miksi Ann-Maria ja muut halusivat perustaa kylätoimikunnan: ylläpitämään ja vaalimaan saavutettua yhteisöllisyyttä.
Tähän mennessä kylätoimikunta on ehtinyt järjestää kesäjuhlat, erilaisia siivous- ja talkoopäiviä, joissa on paistettu makkaraa ja grillattu, tuotu ruokaa nyyttärimeiningillä. Elokuun kesäjuhlissa pidettiin myyjäiset ja ihmiset pitivät vilteillä kirpparia. Oli arparajaiset, olympialaiset ja esitettiin jopa oma Kuninkaantammen rap-laulu.
– Ensi vuonna pidetään uudet kyläjuhlat, Ann-Marie lupaa.
Kuninkaantammen asukkaille on facebookissa useita erilaisia ryhmiä ja rinkejä. Kannelmäen seurakunta osallistuu asukastoimintaan aktiivisesti. Talojen kerhohuoneissa ylläpidetään erilaisia käsityö- ja lapsikerhoja sekä kahvitellaan ja keskustellaan yhdessä.
– Eihän alue ole vielä läheskään valmis, joten keskeneräisyys aiheuttaa haasteita. Samaan aikaan on kuitenkin hieno nähdä viheralueiden nousevan ja puistosuunnitelmien toteutuvan.
Ann-Marie on ylpeä alueestaan ja uskoo sen ekologisiin arvoihin ja suunnitteluratkaisuihin. On maalämpöä, viherkattoja, aurinkopaneeleja ja puurakentamista.
– Kylä syntyy ihmisistä ja siinä olennainen tekijä on lämmin ja kohtaava ympäristö. Kuninkaantammi on luonnonläheinen ja turvallinen urbaani kylä metsän syleilyssä, Ann-Marie hehkuttaa.
Teksti ja kuva
Jauri Varvikko