Pääkirjoitus – Liikennejärjestelyt herättävät tunteita
Asuinalueilla tapahtuvat muutokset herättävät asukkaissa usein syviä tunteita. Uudisrakentamiseen ja liikennemuutoksiin suhtaudutaan hyvinkin kriittisesti, varsinkin jos ne koskevat hyviksi kokemiamme käytäntöjä. Tanotorvi saa paljon lukijapalautetta liittyen erilaisiin infrastruktuuri- ja liikennejärjestelyhankkeisiin tai niiden puuttumiseen.
Viime vuosina on käyty paljon keskustelua mm. Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen purusta ja sen tilalle kaavoitettujen asuintalojen ja parkkipaikkojen rakentamisen aikataulusta sekä Kaarelan jäähallista ja sen aiheuttamista käänteistä. Alueemme koulut, niiden sijainnit ja liikennejärjestelyt ovat olleet jatkuvan polemiikin aihe.
Lehdessämme on viime kuukausina käsitelty niin Suomalais-venäläisen koulun kuin Malminkartanon yläasteen ja lukion tulevia muutoksia. Pelimannintielle siirtyneen Suomalais-venäläisen koulun oppilaiden jättöliikenne on saanut jotkut hermostumaan. Kevään numeroissa tulemme käsittelemään myös Kannelmäen peruskoulun Kaarelanraitin vanhan puukoulun purkamista ja siihen liittyviä aikatauluja.
Ennen vuodenvaihdetta nousi iso haloo alueemme bussilinjoihin suunnitelluista muutoksista. Asukasyhdistykset ja asukkaat pääsivät sanomaan sanansa ja reittisuunnitelmia muutettiin niin, että ne vastaavat nyt asukkaiden enemmistön toiveita. Esim. Kaarela-seuran vaatimuksesta bussilinjat 42 ja 43 (52) tulevat kulkemaan jatkossakin vanhan ostoskeskuksen kautta.
Kaarelan jäähallin pysäköintijärjestelyt ovat herättäneet ihmisissä suuttumusta. Pysäköintipaikkoja ei ole riittävästi ja ottelupäivinä vieraat pysäköivät autojaan minne sattuu: viereisen puukoulun kentälle ja pihalle sekä Kaarelantien ja Kaarelanraitin kulmassa sijaitsevalle entiselle kaupungin huoltoajoneuvojen hiekanottopaikalle. Asukkaiden tekemien valitusten takia autoja on ruvettu sakottamaan, mikä taas on pahoittanut muualta tulleiden mieltä.
Todettakoon, että Helsingissä ei saa pysäköidä kuin siihen merkityille alueille. Yksityisalueelle pysäköinti on kielletty. On kuitenkin selvää, että paikkoja tarvitaan lisää. Asia hieman selkenee, kun jäähallin edustan työt saadaan valmiiksi, eli sen eteen rakennetaan jalkakäytävä ja suojatie. Kaarelanraitin tietyöt tehdään valmiiksi tämän vuoden kesällä. Tämä lisää myös alueen turvallisuutta, sillä lapset ovat monin paikoin pomppineet tien yli sieltä täältä.
Seuraavalla sivulla summaamme alueemme liikenneyhteyksien suunnittelu- ja rakennuskohteita. Kuninkaantammen rakentaminen ja Kehä 2:n tiesuunnitelmat ovat aiheuttaneet niin surua kuin iloa. Tällä vuosikymmenellä tapahtuva Hämeenlinnnantien muutostyö ja eritasoliittymän rakentaminen tuovat Kuninkaantammen asukkaille kulkuväylän asuinalueelleen sekä Hakuninmaan asukkaille jo vuosikymmeniä odotetun meluvallin. Surullista asiassa on se, että Kaarelan vanha kylä alkaa sen myötä olla yhtä tienristeystä.
Monia Kuninkaantammen asukkaita on harmittanut, ettei alueelta ole Perhekunnantielle autoyhteyttä. Nyt Hakuninmaata ja Kuninkaantammea yhdistää joukkoliikennekatu, jota pitkin kulkee bussi 43. Jotkut autoilijat kuitenkin rikkovat lakia ja ajavat liikennekadun kautta. Perhekunnantien asukkaat ovat olleet tästä näreissään. Uusi yhteys tuo tähän helpotusta, mutta sitä joudutaan odottamaan vielä useita vuosia.
Yritetään odotella hermostumatta. Kaikki muutokset vievät aikansa. Kun minä olin lapsi, niin Kaarelantien ja Nurmijärventien (nyk. Hämeenlinnantie) risteykseen vaadittiin ylikulkusiltaa ja liikennevaloja. Kehä I:n kohdalla kulki Muurimestarintie. Hakuninmaan ja Maununnevan ihmiset hermoilivat jo tuolloin nykyisen Perhekunnantien linjauksesta ja vaativat rakennuskieltoja. Sen jälkeen on Mätäjoessa virrannut paljon vettä.
Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi