Pääkirjoitus – Viihtyisä Kaarela

Suomen ympäristökeskuksen tekemän hyvinvointi- ja viihtyisyystutkimuksen mukaan 78% kannelmäkeläisistä pitää aluettamme viihtyisänä tai erittäin viihtyisänä. Tämä on hyvin positiivinen merkki.

Tutkimus koski kannelmäkeläisiä, mutta oletettavasti myös muut kaarelalaiset arvostavat aluettaan korkealle. Tutkimuksessa korostui etenkin viheralueiden merkitys. Ja toden totta Kaarela onkin hyvin vihreää aluetta.

Koska tutkimus oli rajattu Kannelmäkeen, eivät asukkaat saaneet sanoa mielipidettään keskuspuistosta, mutta todennäköisesti he arvostavat myös tuota viheraluetta ja käyttävät myös tämän virkistysalueen palveluita ja ulkoilureittejä.

Kaarelalaiset voivat olla onnellisessa asemassa, sillä Kannelmäen tilanne on tuskin ollut koskaan näin hyvä. Kannelmäellä on ollut perinteisesti aika huono maine ja siellä asumista ei ole pidetty minään lottovoittona. Sitä on vertailtu lähinnä Kontulaan, Hakunilaan ym. Itä-Helsingin lähiöihin.

Kaupungin suunnitelmissa Kannelmäki on yhdessä Malminkartanon kanssa määritelty yhdeksi kolmesta kaupunkiuudistusalueesta. Kaupunkiuudistus tarkoittaa Kannelmäen ja Malminkartanon pitkäjänteistä kehittämistä muun muassa täydennysrakentamisen ja palveluiden kehittämisen kautta, mutta myös lyhyen aikajänteen pienempiä toimenpiteitä kaupunkiympäristön kohentamiseksi esimerkiksi asemanseudulla ja muilla julkisilla paikoilla.

Kaupunki on siis kuunnellut asukkaita ja heidän toiveitaan. Kehitystä tapahtuu. Kaikissa asioissa asukkaiden ja kaupungin näkemykset eivät kohtaa, kuten esim. tiivisrakentamisen osalta, mutta monien muiden asioiden osalta ne ovat yhteneväiset.

Kannelmäkeä voikin nykyisin kuvata betonilähiön sijaan vehreäksi, luonnonläheiseksi ja monipuoliset ulkoilu- ja kulttuuripalvelut omaavaksi kehittyväksi asuinalueeksi vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta. Sama koskee Malminkartanoa.

Etenkin Mätäjoen varren ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet ovat tuoneet niin Kannelmäen kuin Malminkartanon alueelle uutta, vihreää virtaa. Jos Mätäjoki oli ennen erottava tekijä, niin nykyisin se on yhdistävä tekijä. Kaarelanpuisto ja Mätäjokilaakson kaupunkipuistohanke muodostavat alueellemme uuden keskuspuiston.

Kaarelan alueen ulkoilu- ja kuntoilumahdollisuudet ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä suuresti. Viheralueet luovat yhtenäisen verkon aina Malminkartanon huipulta Paloheinän huipulle, sieltä Haltialaan ja Pirkkolaan.

Suurten valtaväylien väliin rakennettu asuinalueemme voi siis olla myös vihreä, viihtyisä ja hyvinvoiva. Kaarela on hieno paikka asua.

 

Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *