Kaikki pihaa viljelemään!

Mariankodin vapaaehtoisvoimin rakennetun pihan taustavoimat ovat tyytyväisiä tulokseen. Vasemmalla vapaaehtoistyöntekijä Rale Leppävuori, vapaaehtoistyökoordinaattori Silva Siponkoski, vapaaehtoistyöntekijä Leena Kirkko-Jaakkola ja hankkeen primus motor ja vastaava Marika Turtiainen.
Helsingin Seniorisäätiön Mariankodissa Haagassa tapahtuu kummia. Ihmiset tekevät ilmaiseksi töitä ja ovat lisäksi iloisia!
Luova Piha on kulttuurituottajaopiskelija MarikaTurtiaisen kehittämä hanke ja opinnäytetyö, jossa Kulttuurin täyteistä puutarhaa rakennetaan vapaaehtoisten, omaisten, asukkaiden ja henkilökunnan yhteisvoimin Mariankodin pihalle. Hanketta koordinoi Helsingin Seniorisäätiö.
– Vanhukset saattavat kokea laitoksessa ja asemaseudulla asumisen ankeaksi. He eivät pääse kauas, joten puutarhan pitää olla lähellä. Puutarha tuo vanhuksille ja muistisairaille energiaa, eloa ja väriä, Marika sanoo.
Luova piha tavoittelee jatkuvuutta ja pyrkii osaksi jokapäiväistä toimintaa Mariankodin asukkaille, palvelukeskuksen käyttäjille sekä projektiin osallistuville vapaaehtoisille.
Helsingin Seniorisäätiön vapaaehtoistyösuunnittelija Silva Siponkoski innostui heti Marikan ehdotuksesta, samoin Mariankodin työntekijät, jotka ovat olleet täysillä projektissa auttamassa.
Vapaat kädet
Marika kertoo, että Seniorisäätiön pomot antoivat vapaat kädet.
– Aluksi suunnittelimme. Kysyimme ensin asukkailta lempikukkia ja toiveita, kävimme ryhmän kanssa tutustumassa eri viherkohteisiin.
Projekti käynnistyi 2015 tammikuussa, ensimmäinen työpaja pidettiin maaliskuussa ja suurin työ, itse pihan rakentaminen eli puutarhaleiri, oli toukokuun viimeisellä viikolla.
Kaikki tavarat, multa ja kasvit ovat vapaaehtoistyöntekijöiden ja omaisten tuomia tai saatu lahjoituksina. Työkalut lahjoitti Hyvinkään Agrimarket ja mullan Hsy/Metsäpirtti. Kiviä on kannettu jopa Seurasaaresta. Kivet on lahjoittanut ja kuljettanut Seniorisäätiölle STARA, Kaupunkitekniikan rakentaminen, RA 1.
Useita vapaaehtoisia
Hankkeessa on ollut alusta lähtien mukana noin kymmenkunta vapaaehtoisaktiivia.
Alusta asti mukana ollut vapaaehtoistyöntekijä Rale Leppävuori on tyytyväinen työn jälkeen.
– Hienointa tässä on se, ettei tarvinnut osata viljellä etukäteen. Riitti, että tuli ja osallistui niin kuin voi. Työ on opettanut tekijäänsä, Rale nauraa.
Toinen vapaaehtoisaktiivi Leena Kirkko-Jaakkola kertoo, että projekti on antanut mahdollisuuden tutustua Mariankotiin ja sen asukkaisiin.
– Todella kivaa porukkaa, niin asukkaat kuin työntekijätkin. Kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Olen ollut positiivisesti yllättynyt heti alusta asti, Leena sanoo.
Hankkeen tarkoituksena on yhdistää niin kodin kuin lähiympäristön eri-ikäisiä asukkaita, luoda viihtyisä ja kokemuksellinen paikka tavata ja harrastaa. Vihreä ympäristö palvelee tällöin kaikkia alueen asukkaita.
Sadonkorjuun aika
Kesän jäljiltä ovat työt jo jäämässä vähemmälle ja jäljellä on nauttiminen. Sadonkorjuu on viety loppuun, mutta kukkien väriloisto on vielä jäljellä. Syksyn edetessä odottaa syyssiivous ja kompostointi.
– Otamme yhä mielellämme vastaan lahjoituksia. Osallistuminen ei vaadi välttämättä työtä. Tärkeintä on, että vanhuksille tulee tunne, että heistä välitetään. Asenne ja työympäristö ovat ratkaisevia.
Marika ja Silva ovatkin suunnitelleet projektin pysyväksi.
– Jatkossa on tarkoitus yhdistää pihaan myös taidetta ja kulttuuria, Marika kertoo.
– Ensi keväänä on suunnitelmissa laajentaa pihaprojekti ainakin Seniorisäätiön Kannelkotiin Kannelmäkeen, ehkäpä myös Pakilakotiin, Silva hehkuttaa.
Marika nyökkäilee tyytyväisenä. Näin minäkin uskon käyvän ensi keväänä.
Teksti ja kuvat: Jauri Varvikko