Apollon Yhteiskoulu rakentui Minecraft-maailmaan

Apollon Yhteiskoulun ysiluokan oppilaat rakensivat koulusta Minecraft-maailmaan virtuaalisen version kahdessa viikossa.

Apollon Yhteiskoulun peruskoulun viimeisen luokan oppilaat Siiri Svahn ja Vertti Maanselkä rakensivat kevätlukukauden päättymisen jälkeen kesätöinään Kaarnatien koulusta virtuaaliversion videopelimuotoon.

Kolmiulotteisessa, avoimessa Minecraft-maailmassa voi seikkailla eri paikoissa, kunhan on ensin ladannut pelialustan tietokoneelle. Pelaajat voivat itse rakentaa maailmaan omia alueita nk. lohkoista, 3D-kuutioista.

Minecraft-maailmassa seikkailu ei välttämättä vaadi pelaamista, vaan siellä voi toimia anonyyminä tarkkailijana ja käydä katsomassa erilaisia aluemallinnuksia, joita on lähes lukematon määrä. Esimerkiksi Tanska on rekennettu kokonaan Minecraft-muotoon.

Rehtori innostui

Hanke lähti liikkeelle siitä, että viime etäkoulujakson aikana koulun oppilaskunta oli luonut oman Minecraft-maailman koulupäivien jälkeistä pelailua varten. Kun tästä kiiri sana rehtori Hilla Etelämäelle, hänelle heräsi idea mallintaa Apollon Yhteiskoulu oppilaiden toimesta Minecraftiin.

Hanketta varten perustettiin kesätyöprojekti, järjestettiin rekrytointi ja haastattelut. Hakijoita palkalliseen projektiin oli yhdeksän, joista toteuttajiksi valittiin Siiri ja Vertti. Kummallakin on useamman vuoden kokemus Minecraft pelaamisesta ja rakentamisesta.

Siirin ja Vertin projekti aloitettiin kesäkuussa nollasta ja se kesti kaksi viikkoa. Töitä oppilaat tekivät kuusi tuntia päivässä.

Autenttinen kokemus

Oppilaiden ohjaajana on toiminut koulun yhteisöpedagogi Arho Viitala, jolla on myös omakohtaista kokemusta Minecraft-pelaamisesta aiemmasta työstään Malminkartanon nuorisotalolla.

– Tämä on ollut autenttinen kesätyökokemus, Arho sanoo. – Projekti kohdennettiin juuri ysiluokkalaisille ja palkanmaksussa hyödynnettiin kesäseteliä.

Siiri ja Vertti saivat vapaat kädet työhön. Homma aloitettiin tyhjältä vihreältä pohjalta.

– Nuorilla on sellaista tietotaitoa, mitä vanhemmilla ikäluokilla ei ole. Näitä taitoja on tarkoitus hyödyntää myös jatkossa, Arho kertoo.

Haastava projekti

Homma oli kummallekin oppilaalle tuttua. Niin Siiri kuin Vertti ovat rakentaneet omia seikkailumaailmoja aiemmin.

– Alku oli haastava, sillä mittakaava piti saada oikeaksi, Siiri sanoo.

Apuna käytettiin Googlen satelliittikuvia, jotta seinät saatiin oikeisiin mittasuhteisiin.

– Virtuaalikoulu on lähes identtinen oikean rakennuksen kanssa. Kaikki oleelliset huoneet ja tilat löytyvät, huonekaluja ja sisustusvälineitä unohtamatta Arho sanoo.

Joistain komerotiloista ja välitiloista jouduttiin luopumaan, sillä 3D-kuutiot ovat vakiokokoisia, mikä asettaa tiettyjä reunaehtoja esim. väliseinien suhteen.

Opettajainhuone

Virtuaalikouluun!

Maailmasta tehty esittelyvideo julkaistaan Apollon nettisivuilla koulujen alettua, ja kuka tahansa pystyy käydä katsomassa sen osoitteesta apollonyhteiskoulu.fi. Minecraft-pelaajille virtuaalimaailmaa tullaan hyödyntämään koulun toiminnan yhteydessä

Toimittajan näkökulmasta virtuaalikoulu on huipputyötä. Apollon koulumaailmassa on lukematon määrä yksittäiselementtejä, mikä kertoo työtä tehneiden oppilaiden sitoutuneisuudesta. Koulusta löytyy eri luokista kivoja ylläreitä, aina opettajia myöten.

Myös koulun ulkoalueet on sisällytetty maailmaan. Pihalle on rakennettu esim. koriskenttä ja työskentelypisteitä, joita ei todellisuudessa vielä ole, mutta jotka tullaan oikeaan kouluun rakentamaan. Pisteenä iin päällä on lampi vesiliskoineen!

Nyt valmistunut projekti toimii jatkossa Apollon Yhteiskoulun markkinointikikkana uusille kutosluokkalaisille. Siiri ja Vertti ovat tehneet työnsä huolella ja koulu voi olla heistä ylpeä. Näillä näkymin Siiri jatkaa tänä syksynä opintojaan Helsingin medialukiossa ja Vertti Stadin ammattiopiston tieto- ja viestintälinjalla. Tsemppiä jatko-opintoihin!

 

Teksti Jauri Varvikko
Kuvakaappaukset Siiri Svahn

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *