D-asema – Kannelmäen valopilkku

Pia Suokas ja Viivi Talliniemi.

Mikäli haluat paikan missä tavata muita kantsulaisia ja syödä ravitsevaa ruokaa edullisesti aivan Kannelmäen ytimessä, ota suunnaksesi Klaneettitie 11 ja tutustu D-aseman monipuoliseen tarjontaan.

Kaikille avointa toimintaa
Helsingin Diakonissalaitoksen kansalaistoiminta ja Vailla Vakituista Asuntoa ry yhdessä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa laittoivat Kannelmäessä tuulemaan oikein kunnolla muutama vuosi sitten ja tuloksena oli Klaneettitielle ilmestynyt D-asema. Vuoden 2017 alussa Kannelmäen D-asemalla alkoi yhteisöhanke, jonka rahoitus on taattu aina vuoden 2019 loppuun asti. Toimivat tilat, mukava henkilökunta ja euron lounas tavoittivatkin pian Kannelmäen asukkaat ja kävijöitä onkin riittänyt runsaasti.

– Meillä on päivässä 30-50 kävijää vauvasta vaariin ja lisää mahtuu mukaan iloiseen joukkoomme, kertoo D-asemista vastaava Helsingin Diakonissalaitoksen kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen.

Laaksosen mukaan toiminnan tavoitteena on tarjota paikka, jossa kansalaistoiminta ja erilaiset palvelut kohtaavat. Kävijät voivat halutessaan toimia vaikkapa kokkeina tai ohjata ryhmiä vapaaehtoispohjalta. D-asemalla on myös pienempi tila, johon Helsingin kaupunki jalkauttaa muun muassa aikuissosiaalityötä ja päihde- ja mielenterveystyötä ja vieraileepa D-asemalla säännöllisesti myös Kannelmäen seurakunnan diakoni ja pastori.

Hyvinvointi on kokonaisvaltainen juttu
Metropolia Ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijat Pia Suokas ja Viivi Talliniemi viettivät syksyllä 2017 aikaa D-asemalla tutustuen kävijöihin ja heidän elämäntilanteeseensa. Opiskelijat tutkivat opinnäytetyönään kävijöiden kokemuksia heidän omakohtaisesta hyvinvoinnista ja D-aseman merkityksestä kävijöiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Yleinen mielipide oli, että D-asema tarjoaa miellyttävän ja turvallisen paikan, missä on mukava kokoontua.

Opiskelijoiden tutkimuksessa viitataan sosiologi Erik Allardtin hyvinvointimalliin, joka on peräisin jo 70-luvulta. Allardtin mukaan ihmisen hyvinvointi koostuu kolmesta kategoriasta: omistamisesta (having), rakastamisesta (loving) ja olemisesta (being). Tekeminen (doing) lisättiin myöhemmin neljänneksi kategoriaksi. Hyvinvointimalli osoittaa yhteisöllisyyden ja osallisuuden merkityksen ihmisen hyvinvoinnille. Ihmiselle on tärkeää kuulua johonkin ryhmään tai yhteisöön sekä olla aktiivinen.

Opinnäytetyötä varten haastateltiin D-aseman kävijöitä kokemustiedon keräämiseksi. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Keskeisinä teemoina esiin nousivat yksinäisyys, köyhyys ja henkilökohtainen hyvinvointi mukaan lukien terveyden tärkeys.

Kävijöiden kanssa joulukuussa tehdyt haastattelut osoittivat D-asemalla olevan merkitystä. Kävijät kokivat D-asemalla käymisen vaikuttaneen heidän elämäänsä positiivisesti. Erityisesti yhteisöllisyys, osallisuus ja voimaantuminen nousivat esiin tärkeinä tekijöinä. Ilmaisen aamupalan ja euron lounaan merkitys oli suuri kävijöiden hyvinvointiin ja myös perjantain ilmainen leipätarjonta toi väkeä ovelle asti.

Sosiaali- ja terveysministeriöllä on toimenpideohjelmia syrjäytymisen, köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi sekä osallisuuden lisäämiseksi. Opiskelijat kokivat aiheen olevan erittäin ajankohtainen ja tärkeä.

Tule mukaan
D-asema on auki arkisin klo 9-17.30 lukuun ottamatta torstaita, jolloin paikka on auki klo 9-14. Päivä alkaa herkullisella aamupalalla, minkä äärellä on mukava vaihtaa kuulumisia muiden kävijöiden kanssa tai vaikkapa lukea päivän lehden rauhassa tuoreen kahvin kera. D-asemalla kävijöillä on mahdollisuus osallistua mm. erilaiseen toimintaan pelien ja eri aktiviteettien muodossa sekä kävijöillä on mahdollisuus tietokoneiden käyttöön. Työntekijät ja vapaaehtoiset puuhaavat kaikenlaista päivän aikana, jotta kävijäkokemukset olisivat positiivisia ja antavat neuvoja arkisiin askareihin ja vaikkapa CV:n tekoon.

Omien aukiolojen jälkeen eli iltaisin ja viikonloppuisin D-aseman tiloja voi käyttää erilaiseen kansalaistoimintaan kuten harrasteryhmiin tai vastaavaan, ei – kaupalliseen toimintaan. Ota rohkeasti yhteyttä D-aseman henkilökuntaan jos haluat tiedustella tilankäyttöä tai vaikkapa toimia vapaaehtoisena!

Pia Suokas ja Viivi Talliniemi

Artikkelissa haastateltu Helsingin Diakonissalaitoksen kansalaistoiminnan tuottajaa Annina Laaksosta.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *