Falun Dafa Kannelmäessä 15 vuotta

Falun Dafa, toiselta nimeltään Falun Gong, on tehokas ja maksuton meditaatiomenetelmä, joka antaa sisäisen rauhan ja selkeän mielen sekä parantaa merkittävästi fyysistä hyvinvointia. Falun Dafa sisältää neljä liikesarjaa seisten sekä istumameditaation. Ne auttavat parantamaan sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Falun Dafan juuret ovat vuosituhansia vanhassa perinteisessä kiinalaisessa kulttuurissa.

Liikesarjojen ohella Falun Dafassa painotetaan oman itsen kehittämistä noudattamalla universaaleja periaatteita ”totuudenmukaisuus, myötätunto ja kärsivällisyys”. Tällä tavoin kukin harjoittaja pyrkii parantamaan omaa luonteenlaatuaan, jota kiinaksi kutsutaan sanalla xinxing (”sydämen luonne”).

Harjoittaminen auttaa vähentämään stressiä, parantamaan fyysistä ja henkistä terveyttä ja lisäämään energisyyttä.

Falun Dafa meditaatioharjoitteita tehdään yleensä päivittäin noin kaksi tuntia. Harjoitteita on viisi ja ne jaotellaan esimerkiksi aamuun ja iltaan.

Tämä on kuitenkin vapaaehtoista, joten jokainen tekee niitä oman aikataulunsa ja kiireidensä mukaisesti.

Monet pitävät ryhmäharjoituksia kaikkein parhaimpana, sillä siinä oppii meditoimaan muiden mukana.

Falun Dafa Kannelmäessä

Falun Dafa esiteltiin ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1998, Ruotsissa asuvien suomalaisten Falun Dafan harjoittajien toimesta. Kannelmäkeläinen Sinikka Suontakanen tutustui meditaatiomenetelmän vuonna 2000 Helsingissä.

– Tein harjoitukset esittelypaikalla ja siitä tuli minulle voimakas kohottava olo ja siitä päivästä lähtien olen ollut mukana, Sinikka sanoo.

Vuodesta 2008 hän on toiminut Suomen Falun Dafa -yhdistyksen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana. Viimeiset 15 vuotta Helsingin osasto on kokoontunut Kannelmäessä.

Yhdistys järjestää perjantaisin harjoitusten opetusta Asukastalo Purpurissa klo 17-21 ja sunnuntaisin klo 9-10 harjoituksia Sitratorilla ja klo 10-11 Kannelmäen nuorisotalolla.

Falun Dafalla on tällä hetkellä toimintaa Helsingin lisäksi Porissa, Tampereella ja Rovaniemellä. Jäseniä yhdistyksessä on 60, joista aktiivisia noin 40. Yli puolet jäsenistä on kiinalaisia, joitakin vietnamilaisia ja muutama muu ulkomaalainen, loput suomalaisia.

Kiinan kommunistipuoleen vainoamana

Sinikalla on Helsingin päässä tukenaan harjoittajat Zhaohuan ja Ilmari Nevasmaa. Zhaohuan, 32 v. on harjoittanut Falun Dafaa jo 25 vuotta, seitsemänvuotiaasta asti.

– Äitini harjoitti tätä meditaatiomuotoa ja opetti sitä meille lapsille. Äiti joutui Kiinan kommunistipuolueen vainoamaksi. Olin yhdeksänvuotias, kun äitini sai kahdeksan vuoden tuomion Falun Dafaan kuulumisesta ja joutui vankilaan, Zhaohuan kertoo.

Zhaohuan pakeni yksin Kiinasta Thaimaahan, kun äiti oli vangittuna, ja asui siellä ilman äitiään kolme vuotta. Zhaohuanin yhdeksän vuotta vanhempi sisko sattui asumaan Suomessa, minkä seurauksena myös Zhaohuan pääsi Suomeen vuonna 2012. Tyttöjen äiti vapautui myöhemmin ja sai Suomesta turvapaikan vuonna 2015. 71-vuotias äiti asuu tällä hetkellä vanhemman tyttärensä kanssa Rovaniemellä.

Zhaohuon on harjoittanut Falun Dafaa vakituisesti puolet elämästään.

– Kun olin 16-vuotias, minulle tuli siitä hyvin vahva tunne. Sen jälkeen olen meditoinut päivittäin, Zhaohuon sanoo.

Suomalainen puoliso

Zhaohuan osallistui Rovaniemellä kotoutusohjelmaan ja kävi suomen kielen kurssin. Vuonna 2015 hän muutti Helsinkiin opiskelemaan media-alan ammattikouluun, josta hän valmistui 2019. Alkuun Zhaohuan asui Espoossa, mutta nyt myös hän asuu Kannelmäessä miehensä Ilmarin kanssa.

Ilmari Nevasmaa ja Zhaohuan tutustuivat toisiinsa Falun Gongin kautta, kun Zhaohuan oli saapunut Helsinkiin. Vuonna 2019 Ilmari ja Zhaohuan avioituivat.

Ilmari oli innostunut Falun Dafasta vuonna 2014, tutustuttuaan ensin sitä käsittelevään kirjaan. Ryhmätoimintaan Ilmari tuli mukaan vuonna 2015, jossa tapasi vainottuja kiinalaisia ja vakuuttui toiminnasta entistä vahvemmin.

Vainottu Falun dafa

Falun Dafa perustuu qigong-harjoitteisiin. Se on ikivanha mielen ja kehon meditointitapa, jota harjoitettiin ennen temppeleissä.

Kun qigong-buumi alkoi Kiinassa uudestaan 1990-luvun alkupuolella, se sai alkuun hyvän vastaanoton ja valtio oli mukana, koska katsoi, että terveysvaikutusten olevan positiivinen asia. Falun Dafa sai hetkessä paljon kannattajia ja kokoontumisia alettiin pitää puistoissa ja toreilla, mikä pelästytti Kiinan kommunistipuolueen, jonka seurauksena toiminta kiellettiin ja harjoittajia alettiin vainota.

– Kiinan kommunistinen puolue haluaa hallita niin kansaa kuin kaikkia järjestöjä. Se haluaa syöttää oman hierarkkisen maailmankuvansa koko kansalle, asioita ei saa ymmärtää muulla tavalla, Ilmari ja Zhaohuan kertovat.

Falun Dafan harjoittajat eivät ole sinänsä kiinnostuneita politiikasta ja yhteiskunnallisista tekijöistä. Kyse on kuitenkin ihmisoikeusasiasta ja jokaisen yksilön oikeudesta omaan henkiseen elämään.

– Falun Dafan jäsenillä ei ole poliittista päämäärää, harjoituksiin ei liity palvontaa tai temppeleitä. He vain haluavat, että vaino lopetetaan, Sinikka sanoo.

Jäsenten vainoaminen, vangitseminen, pahoinpitelyt, kidutus ja jopa sisäelinryöstöt ovat pakottaneet monet maanpakoon.

– On todella surullista, etteivät Falun Dafan harjoittajat voi palata Kiinaa, Zhaohuon sanoo.

Kansainvälinen oppimenetelmä

Vaikka järjestö on Kiinassa kielletty, on siellä yhä paljon, ehkä jopa miljoonia, meditaatiomenetelmän harjoittajia. Harjoitteita tehdään vain salassa ja yksin.

Ulkomailla Falun Dafa on sen sijaan hyväksytty ja suosittu oppimuoto. Harjoittajia on satoja tuhansia noin 70 eri maassa, etenkin Taiwanissa ja Hong Kongissa. Harjoituksia tehdään niin ryhmissä kuin yksinkin ja niitä voi tehdä sekä sisällä että ulkona. Ihmisoikeustyö liittyy nykyisin toimintaan vahvasti.

– Kiina pyrkii uhkailemaan ulkomaisia Falun Dafa yhdistyksiä ja toiminnalle myötämielisiä yrityksiä. Se soluttaa omia edustajiaan toimintaan ja ottaa toiminnasta ja toimijoista valokuvia. Monet ulkomailla asuvat kiinalaiset pelkäävät puhua avoimesti sosiaalisessa mediassa, koska ovat huolissaan Kiinassa asuvista sukulaisistaan. Pakolaisvakoilu pitäisi saada kriminalisoitua, Sinikka, Ilmari ja Zhaohuon sanovat.

Tavallisessa elämässä Falun Dafan harjoittajat toimivat omien maidensa perinteisten tapojen mukaisesti. Monet maat, kuten Ruotsi, ovat ottaneet tiukan linjan Kiinan ihmisoikeusloukkauksia ja KKP:n vaikuttamisyrityksiä kohtaan. Suomi on ollut aika passiivinen, koska pelkää ihmisoikeustoimien haittaavan sen taloudellisia intressejä.

– Kiina voi uhkailla, mutta siitä ei pidä olla huolissaan. Falun Dafan keskiössä on ihmisten oikeus oman mielen, kehon ja henkisen elämän hallintaan. Niin kauan kuin vaino jatkuu, asioista puhutaan. Vainon on yksinkertaisesti loputtava, Sinikka painottaa.

Ryhmäharjoitukset Helsingissä:
Asukastalo Purpuri (Purpuripolku 6). Perjantaisin klo 17-21, josta klo 17-18 on harjoitusten opetusta. Yhteyshenkilö Sinikka, p. 040 358 3621
Sunnuntaisin seuraavasti klo 090-10 harjoitukset 1-4 Sitratorilla, klo 10-11 harjoitus 5 Kannelmäen nuorisotalolla. Yhteyshenkilö Ilmari, p. 044 984 0757

Teksti ja kuva Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *