Influensans insikter – Bök i Kårböle

Jag har lyckats undvika att få influensa under många år nu, men i år var det kört. Först föll mannen, jag tänkte jag kunde vara motståndskraftig, men icke, viruset var för nära och det var bara att ge sig. Jag bestämde mig för att ge mig all den tid jag behöver att bli frisk, utan stress! Det får ta den tid det tar, jag värdesätter min hälsa så högt, så jag tänker inte ta onödiga risker. Influensa är inget att leka med, insåg jag snart. Den utmanar verkligen.

Jag fick en bra följeslagare under tiden, en bok som heter When the body says no av Gabor Maté, en kanadensisk läkare. Han beskriver hur kroppen och sinnet hänger ihop och hur vi alltid borde titta på helheten, när vi har en sjukdom. Vad är det som pågår i våra liv och framför allt i våra relationer? Han för fram en intressant aspekt som vanligen inte beaktas i frånvaro av hälsa och det är relationerna. Goda relationer ger bättre hälsa.

Den viktigaste relationen när det gäller hälsa är relationen till oss själva. Hur sköter vi om oss själva? Hur förhåller vi oss till sjukdom? När kroppen börjar signalera rött och kräva att vi stannar upp, så gäller det att lyssna. Ifall vi har attityden att vi snabbt måste komma på fötter för att prestera för fullt i arbetslivet, så riskerar vi vår hälsobalans och vi kan bli ännu sjukare. Sinnet och tankarna börjar få allt större plats i hälsotänket och –medvetenheten. Neurovetenskapen ger nya forskningsrön, som bekräftar att vi med våra tankar kan påverka våra fysiska kroppar.

F.d Snowboard-åkaren Pekka Hyysalo är ett exempel på sinnet kraft när det gäller att rehabilitera sig. I en intervju berättar Pekka om sitt beslut:

”Pekka Hyysalo har bara suddiga minnen från de första månaderna på sjukhuset.

– Jag insåg egentligen inte vad som hade hänt förrän till hösten. Och då blev jag väldigt deprimerad. Men efter att ha gråtit varje natt i en vecka stod jag vid ett vägskäl: Att fortsätta gråta över det som hänt, eller ge allt för att kämpa tillbaka. Då bestämde jag mig för att göra det, ”Fight Back”.

”Mitt liv är underbart”
När olyckan inträffade var Pekka Hyysalo på väg att etablera sig som internationell toppåkare i slopestyle och big air. Han hade nyligen tagit studenten från skidgymnasiet och bestämt sig för att satsa heltid på skidåkningen.

I dag ser hans tillvaro helt annorlunda ut. Varje dag ägnar Pekka Hyysalo flera timmar åt rehabilitering. Han har utvecklat sin löpteknik, börjat med crossfit och lärt sig simma igen. Allt för att öka rörligheten och bygga upp muskulaturen.

– Det finns definitivt saker jag inte kan göra längre. Tidigare var jag en professionell friåkare, vilket jag inte kan vara längre. Men jag skulle beskriva mitt liv i dag som underbart. Jag tror att allting händer av en anledning så jag gör mitt bästa för att vara positiv.
26 år gammal har Pekka Hyysalo lärt sig att leva med sin hjärnskada.

– Jag har självklart dåliga dagar som alla andra, men jag går in med inställningen att jag ska ta mig igenom vad som än händer, eller åtminstone ge allt jag har för att ta mig igenom det. Och det har jag inte ångrat en enda gång.” Expressen 27.3.2017

Tack Pekka för det exempel du ger oss.

Harriet Fagerholm
Kårböle Gille r.f.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *