Jerky-tehtailijat
Nyt on kovat tuotteet tulilla. Näitä ei voi yksinkertaisesti ohittaa. Kolme kannelmäkeläistä kaveria päättivät perustaa kuivalihatehtaan. Nimeksi tuli Kantsun Jerky Tehdas.
Idea syntyi noin 1,5 vuotta sitten talvella, kun Henri ’Ziissi’ Finnbäck (37), Ilkka ’Ike’ Pietilä (41) ja Jesse ’Enska’ Enrold (39) olivat istumassa iltaa Ziissin luona ja söivät jotain ulkomaista jerkyä samalla, kun ottivat olutta.
– Se oli vähän erikoisen makuista. Ike alkoi rehvastelee, et tekee tällaiset kuivalihat ym. rosvopaistit heittämällä paremmin ite, kertoo Henri ’Ziissi’ Finnbäck.
– Aamulla alettiin sitten tenttaa, että mites se jerkyn valmistus…
Ei tyhjiä puheita
Ike ei perunut puheitaan, vaikka aamusella uhoaminen jo vähän kaduttikin.
– Olen suorittanut eräopastutkinnon reilu 10 vuotta sitten. Tein vaelluksille kuivalihaa mukaan, joten perustaidot olivat hallussa, Ike sanoo.
Ike rupesi tuumasta toimeen. Viikon päästä oli eka setti valmis.
– Se oli hämmästyttävän hyvää. Tajuttiin, että tästähän saattaa tulla bisnes, Ziissi sanoo.
Tuotekehittelyä
Jo lapsesta toisensa tunteneet kaverit alkoivat suunnitella liiketoimintaa; kuka tekee, missä tehdään ja miten tehdään. Perustettiin yritys toimintaa varten. Nimeksi tuli katu-uskottava Kantsun Jerky Tehdas, olihan kolmikko Kannelmäen ja Hakuninmaan kasvatteja. Kolmikko omistaa yrityksen tasaosuuksin.
– Vuoden verran kehiteltiin reseptejä, Ike sanoo.
– Tutulla oli ravintola kiinni koronan vuoksi, joten pääsimme hänen tiloihinsa testaamaan tuotteita, Ziissi jatkaa.
Alkuun kolmikko oli kovin kriittisiä tuotteistaan, mutta kun valmista kuivalihaa syötettiin kaveripiirille, niin tuotteet kelpasivat kaikille.
Vuosipäivä tässä kuussa. Laatuun panostetaan
Nyt yrityksen perustamisesta on kulunut tasan vuosi. Sen toimitilat ovat Kaivokselassa Orbiksen talossa.
Liiketoiminta on kasvanut odotetusti. Tuotteissa panostetaan kotimaisuuteen ja luonnonmukaisuuteen.
– Käytämme vain parasta mahdollista suomalaista naudanlihaa. Lihat ostetaan tukkutorilta Lihatukkureilta. Emme käytä prosessoitua lihaa, emmekä nitriittejä tai teollisia makuja. Chilit puristamme itse, Ike kertoo.
Raaka liha käsitellään, leikataan ja maustetaan käsityönä.
– Tämä on todellista käsityöläisjerkyä, aitoa kamaa, Ike ja Ziissi nauravat.
Bisnes kasvussa
Enska, Ike ja Ziissi ovat käyneet tähän päivään asti muualla päivätöissä. Omaan bisnekseen on keskitytty iltaisin ja viikonloppuisin. Se työllistää kuitenkin liikaa.
– Olemme kaikki perheellisiä ja meillä on pieniä skidejä, pitäisi olla välillä himassakin… Ziissi sanoo.
Tästä johtuen kaverukset ovat miettineet päivätöiden jättämistä. Suunnitelmissa on, että Ziissi jättäisi muut työt ensin ja aloittaisi kokopäivähommat tehtaalla.
Toiminta vaatii myös uudelleenorganisoimista. Tähän mennessä kolmikko on tehnyt vastuunkannon jakamiseksi kaikkia töitä tasapäisesti.
– Liiketoiminnan kasvaessa töitä olisi ehkä fiksu jakaa, sillä niin maksuliikenne, varastonhallinta, nettikauppa, tarjouksien tekeminen ja tuotekehittely vievät kaikki aikaa, kaverukset kertovat.
Viisi hittituotetta
Pitkän tuotekehittelyn seurauksena yritys on keskittynyt viiden erilaisen jerkyn valmistukseen. Kaikki tehdään vähärasvaisesta naudan ulkopaistista.
Tuotekehittelyssä on ollut koko tänä aikana noin 20-30 eri tuotetta ja reseptiä.
– Olemme testanneet myös kana- ja kasvisjerkyä, mutta emme ole vielä tyytyväisiä tuloksiin.
Leikatut ja maustetut naudanlihasuikaleet kuivataan tehdaskuivurissa, johon mahtuu 12-14 kiloa lihaa kerralla. Suikaleet pakataan 50 – 100 gramman pusseihin, jonka jälkeen ne ovat valmiita jakeluun.
Tuotteet ja niiden säilyvyys testataan laboratoriossa. Nyt tuotteilla on 10 viikon säilyvyystakuu.
– Olemme vastuussa pussin sisällöstä, joten haluamme antaa sille virallisen takuun.
Todellisuudessa kuivaliha kestää säilytystä huomattavasti pidempään, useampia kuukausia.
Uudet tilat haussa
Kantsun Jerky Tehdas toimittaa tuotteita tällä hetkellä nettikaupan kautta ja noutopalveluna, mutta niitä voi ostaa suoraan myös alueemme liikkeistä ja ravintoloista, kuten Sitratorin K-kaupasta, Kannelmäen Nesteeltä ja ravintola Britanniasta.
Kaukaisin myyntipiste on tällä hetkellä Järvenpään Citymarket.
– Kauppias testasi tuotteitamme ja ilmoitti, että tähänhän jää koukkuun ja otti tuotteet heti myyntiin.
Nykyiset Kaivokselan tilat ovat käymässä pieniksi, joten yritys etsii nyt uusia tuotantotiloja.
– Tuotantotiloilla ei ole muita oleellisia vaatimuksia, kuin niiden pitää olla puhtaat ja tiloissa pitää olla lattiakaivo.
Kaverit haluavat pitää tuotannon Kaarelan alueella, joten jos satutte tietämään jonkun, jolla sopivat tilat sattuisivat olemaan, niin ottakaapa yhteyttä.
Niin, ja tilatkaa ja ostakaa jerkyä!
Teksti ja kuva Jauri Varvikko
Kantsun Jerky Tehdas
www.kantsunjerkytehdas.com
P. 050 300 1268
info@kantsunjerkytehdas.com