Kannelmäestä kaikille kiva paikka

Toni Soutsaari on käynyt Kannelmäen D-asemalla sen toiminnan alkamisesta lähtien ja työskennellyt siellä vapaaehtoistyöntekijänäkin. Yhteisötyöntekijä Vili Kinnunen on pyörittänyt asemaa vuodesta 2018. Asemalle tulee nyt kuusi vuotta täyteen.

Kannelmäen D-asema on toiminut Klaneettitiellä lähes kuusi vuotta. Se on avoin kohtaamispaikka ja kansalaistoiminnan keskus Kannelmäen juna-aseman ja Sitratorin tuntumassa. Se on tullut monelle kannelmäkeläiselle tutuksi mieluisasta ja maksuttomasta toiminnastaan. Tilaa ylläpitää Diakonissalaitos.

D-aseman toiminta suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä alueen asukkaiden, vapaaehtoisten ja palkattujen työntekijöiden kanssa. Asema työllistää tällä hetkellä kolme päätoimista yhteisötyöntekijää.

Erilaista toimintaa

D-asema järjestää asukkaille erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, mm. työpajoja, toimintaryhmiä, retkiä, keilausta ja mölkyn pelaamista.

Tiistaisin asemalla on klo 11-13 D-Kahvila, jota ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Tarjolla on niin kahvia, mehua kuin erilaista purtavaakin, esim. leipiä tai keittoa. Kahvila on kaikille avoin ja ei maksa mitään!
Samana päivänä järjestetään myös kielikahvila klo 16-17. Se on suunnattu vieraskielisille ja tarkoituksena on harjoittaa suomen kielen taitoja leppoisassa ilmapiirissä keskustellen. Myös tämä kahvila on ilmainen ja avoin kaikille.

Maanantaisin D-asemalla on Naisten aamupäivä klo 11-12.30. Myös tämä tilaisuus on maksuton ja sinne on kaikille vapaa pääsy.

Hävikkiruokaa!

D-aseman hävikkikioski jakaa hävikkiruokaa asukkaille kolme kertaa viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-11. Hävikkiruoka saadaan alueen lähikaupoista, kuten Sitratorin Alepasta ja K-Marketista sekä Kaaren Prismasta.

Hävikkiruoasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua kioskilla tai puhelimitse, jolloin hävikkipussin voi noutaa seuraavalla kerralla. Noudolle sovitaan aika, jotta ei tarvitse jonottaa.

Perjantaisin pidetään Soppa42-päivä, jolloin yhteisö kokkaa etänä. Tarvikkeet saa D-asemalta. Vaihtuva vapaaehtoinen päättää ruuan ja valmistaa sen D-asemalla, opettaen samalla muille osallistujille, jotka kokkaavat omassa kotikeittiössään etäyhteyden päässä. D-aseman henkilökunta auttaa teknisen toteutuksen kanssa, haastattelee ja ohjaa etänä osallistuvia.

Ohjelmaa kaikille

Syyskuussa D-asema on järjestänyt useita erilaisia tapahtumia. On käyty sienestysretkellä, teatteriretkellä Kanneltalossa, keilaamassa, poimimassa omenia Malminkartanossa, pidetty D-asemien yhteiset mölkkymestaruuskilpailut.

Syksyyn kuuluu myös perinteiset Kannelmäen syyssiivousviikot. Tuolloin D-asemalla pidetään kirppari, jonne ihmiset voivat tuoda ennakkoon ehjiä ja puhtaita vaatteita ja tavaraa, jotka sitten jaetaan halukkaille ja niitä tarvitseville.

Maanantaisin D-asema järjestää Taloyhtiöteatteria Kaarelantie 86 kerhotilassa. Teatteriohjaajana toimii vapaaehtoinen. Mölkkyä pelataan tiistaisin ja keskiviikkoisin välillä joogataan Kannelmäen nuorisotalolla.

Ota yhteyttä, osallistu tai tule vapaaehtoiseksi

D-aseman työntekijöille voi soittaa mistä tahansa asiasta. He juttelevat, etsivät ratkaisuja ja jakavat ajankohtaista tietoa. Asemalla on käytössä kaksi tietokonetta asukkaiden käyttöön ja työntekijät avustavat asioinnissa.

D-aseman tilat ovat varattavissa asukkaiden käyttöön myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Aseman toimintaan osallistuu kymmeniä vapaaehtoisia ja uudet ovat tervetulleita.

– Viimeisten laskujen mukaan meillä on ollut viime vuoden aikana 47 vapaaehtoista, sanoo yhteisötyöntekijä Vili Kinnunen.

– Toivomme, että kaikki lähtisivät rohkeasti mukaan toimintaan.

Vapaaehtoiset pyörittävät mm. työpajoja ja kahvilaa, ohjaavat, tekevät kahvilaa varten ostoslistan ja tarjoilevat syötävää. Osa vapaaehtoisista näyttää olevan samoja kuin seurakunnalla.

– Useat vapaaehtoiset toimivat monissa paikoissa vapaaehtoisina, Vili kertoo.

Sitoutunutta porukkaa

Vili Kinnunen on ollut D-asemalla töissä vuodesta 2018. Vilillä on kanssatyöntekijöinään kaksi vakinaista yhteisötyöntekijää, Patrik Saari, joka aloitti tänä kesänä ja Taru Tuomola, joka on ollut mukana vuodesta 2020. Mukana tiimissä on myös harjoittelija Mohamed Hameesh.

D-asema toimii kolmen vuoden hankkeina. Nykyinen hanke, joka on toinen, loppuu tämän vuoden lopussa. Työntekijöiden jatko on kiinni rahoituksen jatkumisesta.

– Olemme jättäneet hakemuksen STEA:lle. Seuraavan hankkeen rahoitus selviää joulukuussa, Vili sanoo.

– Toivomme, että homma jatkuu.

Taina Vepsäläinen on käynyt D-asemalla jo vuosia. Patrik Saari aloitti työt asemalla kesäkuussa.

Toiveita, risuja ja ruusuja

Kannelmäkeläinen Toni Soutsaari on ollut mukana D-asemalla sen toiminnan alkamisesta asti. Alkuun hän oli mukana myös vapaaehtoistyössä.

– D-asema on hieno juttu, mutta se on nykyisin auki liian vähän. Redut ja ohjelma ovat ok, mutta ennen sai tehdä ite, homma oli omatoimista, nyt ohjattua. Jengi on pysynyt aika samana, mutta nyt mummoja on liikaa, Toni kuittaa.

Vili Kinnunen sanoo, että toimintaa on ensimmäisen kolmivuotiskauden jälkeen muutettu.

– Päiväkeskusmainen toiminta muuttui uuden hankkeen myötä ja koronan siivittämänä, entistä enemmän asukkaiden toimijuutta ja osallisuutta tukevammaksi. Ovet ovat auki toiminnan puitteissa ja toimintaa järjestävät niin asukkaat, vapaaehtoiset, henkilökunta kuin alueen muut toimijatkin.

Kannelmäkeläinen Taina Vepsäläinen, joka oli myös alussa laittamassa toimintaa pystyyn, on samoilla linjoilla Tonin kanssa.

– Tää on ihan jees juttu, mutta ei mielestäni vastaa tarpeita. Tää oli alkuun matalan kynnyksen paikka, ei oo enää. Päivätoimintaa saisi olla enemmän. Olisi kiva, jos saisi tulla ja mennä vapaasti, Taina kuittaa.

Vili sanoo, että D-asema on kaikille avoin tila. Painopiste ei ole tällä kolmivuotiskaudella päiväkeskustoiminnassa.

– Monilla on pinttynyt käsitys, että toiminta olisi tarkoitettu vain tietylle kohderyhmälle. Ymmärrämme myös, että kaikille avoin osallistujalähtöinen toiminta saattaa joistakin, erityisesti päiväkeskustoiminnassa mukana olleista, tuntua hankalammalta liittyä. Mutta otamme kaikkien asukkaiden halut ja toiveet huomioon ja pyrimme pitämään tilan mahdollisimman kynnyksettömänä kaikille. Meidän toiveemme on, että Kannelmäestä tulisi kaikille kiva paikka. Olisi hienoa, jos alueelle saataisiin myös päiväkeskus- ja muuta kohderyhmätoimintaa.

 

Teksti ja kuvat Jauri Varvikko

 

Kannelmäen D-asema
Klaneettitie 11, 00420 Helsinki
Vili Kinnunen, 050 4466 164,
vili.kinnunen@hdl.fi
Taru Tuomola, 050 307 7150,
taru.tuomola@hdl.fi
Patrik Saari, 050 463 9831,
patrik.saari@hdl.fi

FB: Dasemakannelmaki

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *