Kannelmäki kierrättää jo kahdeksatta vuotta

Kannelmäen kierrätyspisteen aktiivit Hassan Oudh, Kaarina Kuosmanen, Christian Gonzalez Torres ja Tuula Jyrä ovat vahvasti sitoutuneita pisteen toimintaan.

Kannelmäen kierrätyspisteen vapaaehtoistyöntekijät ovat esimerkki nykyaikaisesta välittämisestä.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n Heka Kannelmäen asukastoimikuntien aktiiveista koostuva ryhmä on kierrättänyt erilaista tavaraa jo lähes kahdeksan vuoden ajan. Ideana on vähentää jätteisiin menevien tuotteiden määrää ja saada käyttökelpoiselle tavaralle uusi elämä.

Kantelettarenkuja 1 kierrätyspiste ottaa vastaan kaikkea puhdasta ja ehjää tavaraa astioista, kirjoihin ja muuhun kulutustavaraa. Elintarvikkeita kierrätyspiste vastaanottaa yrityksiltä. Suuria huonekaluja ja vaatteita ei oteta tilanpuutteen takia vastaan, mutta niitä voi halutessaan kierrättää kierrätyspisteen facebook-sivuilla ilman välikäsiä.

Aktiivinen ryhmä, kaksi jakopistettä

Kantelettarenkujalla on kaksi jakopistettä. Ensimmäinen Kantelettarenkuja 1:ssä, joka toimii erilaisten yleistavaroiden kierrätyspaikkana sekä toinen, Kantelettarenkuja 2:n asukastila, joka toimii elintarvikkeiden jakelupisteenä. Kierrätyspiste on avoinna lauantaisin klo 16 -18.

– Yritämme kierrättää kaiken, sanoo kierrätyspisteen isä, asukasaktiivi Christian Gonzalez Torres. – Annamme kaiken pois ilmaiseksi. Asukkaat tuovat ja vievät tavaraa jatkuvalla syötöllä.

Christian on ollut mukana toiminnassa alusta lähtien. Hän organisoi toimintaa, verkostoituu ja ylläpitää yhteyksiä, esim. Facebookissa, joka on toiminnan kannalta tärkeä kanava. Tällä hetkellä kierrätyspisteellä on netissä yli 1000 jäsentä.

– Olen tällainen toiminnallinen ihminen, ryhmän ylläpitäjä, Christian nauraa, ja toteaa samaan hengenvetoon, että kierrätysrinki koostuu noin 20 aktiivisesta vapaaehtoisesta, joita ilman toimintaa ei voitaisi harjoittaa.

Christianin oikeana kätenä toimii Tuula Jyrä, joka on Heka Kannelmäen vuokralaistoimikunnan puheenjohtaja ja edustaa 18 eri asukastoimikuntaa. Tuula vastaa ruokapuolen jakelusta.

Apunaan heillä on vuokralaistoimikunta-aktiivi, autoileva Kaarina Kuosmanen, joka hoitelee kuljetuksia ja noutoja sekä asukasaktiivi Hassan Oudh, joka toimii kierrätyspisteen monitoimi henkilönä ruokapuolella.

Laaja kierrätysvalikoima

Christian ja muutama muu entinen jäsen ideoivat aikoinaan vuokralaistoimikunnalle alueelle kierrätyspisteen perustamista. Alkuihmetyksen jälkeen lupa saatiin ja siitä lähtien Heka on ollut kiinteänä yhteistyökumppanina toiminnassa.

Kierrätyspisteet ovat käytännössä asukastiloja. Ensimmäinen piste oli lähes käyttämätön, joten sen käyttöön saaminen ei tuottanut ongelmia. Toista pistettä käytetään vain lauantaijakeluun. Yhteiskäyttö asukkaiden muihin tilaisuuksiin ei ole tuottanut ongelmia. Tiloista ei makseta vuokraa.

– Meille tulee tavaraa miten sattuu pitkin viikkoa, Tuula kertoo. – Yleensä ihmiset ottavat Christianiin yhteyttä ja sitten sovimme, noudetaanko tavara vai tuovatko asiakkaat sen itse jaettavaksi.

– Toiminta on hakenut vuosien aikana muotoaan. Olemme kokeilleet erilaisia yhdistelmiä ja nyt tuntuu, että homma on loksahtanut kohdilleen, Christian toteaa.

Erilaisten käyttötavaroiden lisäksi Kantelettarenkuja 1:n pisteessä on hävikkikaappi, suuri lahjoituksena saatu kylmäkaappi, jonne säilötään kaikki lahjoitettava tuoretavara. Kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa.

Tiloista voi löytää myös ohjeellinen viimeinen käyttöpäivä -kuivatuotteita, kuten vaikkapa kahvia.

Kantelettarenkuja 1:n kierrätyspisteessä on lahjoituksena saatu kylmäkaappi, jonne säilötään kaikki lahjoitettava tuoretavara. Kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa. Tyhjä kaappi on merkki siitä, että mitään ei ole jäänyt happanemaan, vaan kaikki on jaettu pois ennen uuden erän saapumista.

500 korillista ruokaa

Varsinainen hävikkiruoka kootaan ja jaetaan Kantelettarenkuja 2:n asukastilassa. Jaossa on yleensä kuivatuotteita, vihanneksia, hedelmiä ja leipää.

Kierrätyspisteellä on useita eri elintarviketoimittajia, mm. alueen Alepat, Kannelmäen Fazer Amica Huhmare, Kaaren Prisman Fazer-leipurit sekä K-Supermarket Pohjois-Haaga. Lisäksi kierrätyspiste saa kirkolta viikoittaisen ruokalähetyksen.

Kierrätyspisteessä ei jaeta valmiita kasseja. Ruokajakelu tapahtuu Prisman vihreillä koreilla, jotka on saatu Prismasta lahjoituksena. Jokainen ruokaa noutava voi kerätä oman korinsa täyteen. Mitään ruokatarviketta ei rajoiteta, ellei sitä satu olemaan tarjolla rajoitetusti. Korin sisältö pakataan lopuksi omiin kasseihin.

Hävikkiruokaa jaetaan noin 40 – 100 laatikkoa viikossa! Hävikkileipää menee noin 15 säkillistä. Kuukaudessa se tekee 500 korillista ruokaa!

Kierrätyspisteen asiakkaat edustavat kaikkia alueen asukkaita ja heitä käy myös Kaarelan ulkopuolelta. Toiset tuovat, toiset vievät ja toiset sekä tuovat että vievät. Pisteissä käy paljon eläkeläisiä, opiskelijoita, työttömiä ja vähävaraisia, joille etenkin ruokahävikkikoreista on suurta iloa ja hyötyä.

Kierrätyspisteessä ei ole unohdettu eläimiäkään, sillä esim. Mustin ja Mirrin Kaaren myymälä on lahjoittanut koirille ja kissoille asiakaspalautuksina tullutta hävikkiruokaa.

Joskus elintarvikkeissa, kuten omenoissa tai porkkanoissa, on ollut tuotevikoja, jolloin niitä on jaettu suuremmillekin kotieläimille kuten vaikkapa poneille.

Paljon työtä

Vaikka piste on auki vain lauantaisin ja vain kahden tunnin ajan, tehdään ruokajaon eteen työtä läpi viikon.

– Pitää selvittää, kuka tulee paikalle, haetaanko jotain jo viikolla, milloin kuljetukset saapuvat, milloin seurakunnan auto tulee jne., Christian summaa.

– Täällä alkaa kova härdelli jo ennen avaamista. Kummassakin pisteessä on oma jononsa. Ruokaa ei yleensä jää yhtään jäljelle, Kaarina kertoo.

Joka lauantai paikalla pitää olla vähintään viisi henkeä hommissa. Christian on kartoittanut viikon aikana haettavan ja lauantaina jaettavan tavaran. Kaarina hoitaa noudot, pääsääntöisesti perjantaisin. Tavarat tarkastetaan ja huonot tuotteet kerätään pois. Tuula järjestelee jaettavat ruokatavarat pöydille järjestykseen ja organisoi muutenkin ruokapuolen toimivuutta. Hassan auttaa järjestelyissä, jakaa koreja asiakkaille ja laskee kävijöiden määrän. Vanhukset ja lapsiperheet otetaan ensin sisään.

– Joka lauantai täällä on väkeä sadan molemmin puolin. Jouluna kävi 180 henkeä, Kaarina ja Tuula summaavat.

Lauantaisin Kantelettarenkuja 2:n asukastilan pöydät notkuvat hävikkiruoasta, jota jaetaan kerralla jopa sadoille ihmisille.

Tule mukaan kierrättämään

Jos yrityksesi on kiinnostunut osallistumaan toimintaan tai antamaan jotain jaettavaksi, voi asiasta ottaa suoraan yhteyttä Christianiin.

Ruokatuotteissa pitää huomioida parasta ennen päiväys. Viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen jälkeen tuotteita ei saa enää jakaa edes ilmaiseksi. Kylmäsäilytystä tarvitsevissa elintarviketuotteissa pitää huomioida, ettei kylmäketju pääse katkeamaan.

– Yritämme kierrättää kaiken minkä voimme. Emme halua heittää mitään roskiin tai jätteisiin, Christian sanoo. – Haluamme viedä kierrätyksen ideologiaa eteenpäin.

– Olisi hienoa, jos kierrätys yleistyisi joka paikassa, Tuula ja Kaarina toteavat.

Christian ja Tuula ovat muuttaneet Kaarelaan joskus 1980-luvulla, Kaarina taas on asunut Kaarelassa jo vuodesta 1959. Kaikilla kolmella on vahva asukastoimikuntatausta, jokainen on oman talotoimikuntansa puheenjohtaja.

Hassan on tuorein tapaus ja muuttanut Kannelmäkeen neljä vuotta sitten. Ringissä todettiin kielivajausta ja Hassan sopi tuohon tehtävään mainiosti.

– Kierrätyspisteen aktiivit ovat myös asukasaktiiveja, lähitalojen asukkaita, Tuula sanoo.
Tempauksia ja yllätyksiä

Joskus aktiivit järjestävät myös tempauksia. Esim. jouluna ihmisille jaettiin ruoan lisäksi itse koottuja joulupusseja. Lisäksi tarjolla oli riisipuuroa ja kuusikin koristeltiin mieltä lämmittämään. Jopa joulupukki oli päässyt paikalle monien lasten iloksi.

Joskus kierrätystavaran sekaan on eksynyt myös arvokkaita esineitä, kuten hopeinen kynttelikkö, mikä on ilostuttanut sen löytänyttä.

– Täältä voi löytyä mitä vain, Christian nauraa. – Kaikkea mahdollista.

Välillä aktiivit ovat tehneet esim. eläkeläisille koreja valmiiksi. Kun eläkeläiskerho on kokoontunut asukastilaan, on heitä odottaneet valmiit hedelmäkorit.

Joskus kierrätyspiste saa cateringistä ns. valmista hävikkiruokaa, joka jaetaan heti take away -rasioissa mm. vanhuksille syötäväksi.

Christian, Tuula, Kaarina ja Hassan ovat esimerkillisiä asukkaita. Heidän kaltaisiaan ja tekemäänsä työtä tarvittaisiin paljon enemmän. Vapaaehtoinen huolenpito on nykyisin harvinaista herkkua. Tulkaa mukaan toimintaan ja auttamaan, laitetaan hyvä kiertämään!

Teksti ja kuvat Jauri Varvikko

 

Kannelmäen kierrätyspiste etsii paikallisia yrityksiä mukaan toimintaan. Kaupat voivat ottaa suoraan yhteyttä Christianiin.
– Pyrimme toimimaan vuorovaikutuksessa ja mainostamaan avustavia yrityksiä, eli tuomaan heille näkyvyyttä, Christian sanoo.
Kierrätyspiste etsii myös uusia aktiiveja, jotka ovat valmiita sitoutumaan toimintaan vapaaehtoispohjalta.
– Meillä on joka lauantai jako, joka vie noin viisi tuntia ja tarvitsemme auttavia käsiä.

Kierrätyspiste sijaitsee osoitteessa Kantelettarenkuja 1 (Pizzeria Lunan vieressä) ja on avoinna lauantaisin kello 16-18.
P. 040 25 33 861
www.facebook.com/groups/kiertsi/

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *