Kantsufest – keissi nuorten alueellisesta vaikuttamisesta

Liikkuiko teistä joku lauantaina 25.8.2018 klo 16 ja 20 välillä Vanhaistenpuiston (kannelmäkiläisittäin paremmin tunnettu Kirkonpuistona) hiekkakentällä? Jos satuit tällöin paikalle ehkäpä huomasit kentällä olleen KantsuFest-tapahtuman. KantsuFest oli nuorten alueellinen musafestaritapahtuma, jossa esiintyi nuoren DJ Vanessan lisäksi Sini Yasemin, Alex Mattson ja Cledos. Jos artistit eivät ole tuttuja niin olet mahdollisesti kaltaiseni eli jo reilusti aikuinen. KantsuFest nimittäin oli täysin paikallisten nuorten suunnittelema ja toteuttama tapahtuma, jossa esiintyjät olivat nuorten buukkaamia.

KantsuFest oli myös sikäli tärkeä tapahtuma, että se oli suoraan nuorten ehdotuksesta noussut tapahtumaidea ja kaupungin RuutiBudjetin mahdollistama kokonaisuus. RuutiBudjetti (eli RuBu) on työkalu, jossa nuorten vapaa-ajan toiminnasta ja palveluista päätetään yhdessä nuorten kanssa. RuBussa ideoita kerätään alueen nuorilta ja niitä jalostetaan vuoden mittaan useassa eri vaiheessa. Näin varmistetaan, että mahdollisimman moni alueen nuori pääsee osallistumaan oman ympäristönsä vapaa-ajan toiminnan ja harrastusmahdollisuuksien kehittämiseen. KantsuFestin idea on lähtöisin RuBu työpajoista, jotka pidettiin Kannelmäen nuorisotalolla syksyllä 2017. RuBu-työpajoissa alueen nuorilta nousi vahva viesti sille, että he tarvitsevat omannäköisen festarimaisen tapahtuman alueelle – sellaista kun ei alueella ole ainakaan viime vuosina ollut.

KantsuFestia masinoi Kanneltalon nuorisotalolta nuoriso-ohjaajien lisäksi joukko nuorisotalon aktiivikävijöitä. Kannelmäessä asuva 17-vuotias Eerika Aalto oli yksi KantsuFestin järjestämiseen alusta asti osallistunut nuori. Aalto näkee KantsuFest-tyyppiselle tapahtumalle olevan alueella tilausta: ”Tärkeää oli se, et saatiin nuorisotapahtuma nuorille Kannelmäkeen, koska Kannelmäessä ei hirveesti oo mitään nuorisotapahtumii. Kantsufestissa huomas, et siellä oli tosi paljon nuorisoo paikalla ja mulle tärkeintä oli et nuoriso oikeesti diggas siitä”.

KantsuFestissa oli yhteensä noin 550 kävijää ja osallistujia oli nk. vauvasta vaariin. Suurin ilonaihe nuorten järjestäjäryhmälle oli se, että tapahtuma tavoitti pääkohderyhmänsä eli nuoret: ”Mä niin toivon, et saadaan tästä vielä isompi tapahtuma ens vuonna. Mä itse pelkäsin, et ei tuu ketään paikalle ja sitten kuitenkin porukkaa tuli yli viissataa. Mä oon tosi ylpee, et saatiin tää tapahtuma onnistumaan. Toivottavasti saadaan rahaa myös ens vuodelle”, Eerika Aalto summaa.

KantsuFest on yksi konkreettinen esimerkki nk. osallistavan budjetoinnin mahdollisuuksista. Alueemme Stadiluotsi Ella Tanskanen järjestää Kanneltalon kahviossa ti 6.11. klo 18 osallistuvan budjetoinnin tilaisuuden. Kannattaa tulla paikalle kuulolle miten omia ideoita alueen viihtyvyyden parantamiseksi on mahdollista edistää. Ollaan yhteyksissä!

Ia Pellinen
040 168 6270, ia.pellinen@hel.fi

Tämä on tällä erää viimeinen Ia Pellisen kirjoitus. Jatkossa julkaisemme palstalla kaupungin eri paikallistoimijoiden kirjoituksia. Lisätietoja toimituksesta.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *