Kesä houkuttelee kulttuurin pariin

Kesällä tapahtuu joka niemessä ja notkossa. Jos ei vietä koko kesäänsä yhdessä paikassa omalla mökkipaikkakunnallaan, voi matkata minne milloinkin mieli tekee.

Tänä kesänä olen päättänyt tutustua Helsingin ja Espoon saaristoon. Aion käydä Lonnassa, Vartiosaaressa, Vasikkasaaressa ja Pentalassa. Saariin pääsee kohtuuhinnalla ja niissä riittää ihailtavaa.

Suomenlinnaan aion matkata katsomaan Ryhmäteatterin esittämää Idän pikajunan arvoitusta. Miten ihmeessä kesänäyttämöllä voidaan esittää lumivyöryn kiskoilta suistumaa juna ja ratkoa junassa tapahtunutta murhaa lumikinosten keskellä. Olen luottavaisella mielellä ja uskon että Ryhmäteatterin väki selviytyy kaikesta kunnialla. Juha Kukkonen ohjaa ja rooleissa nähdään mm. Kristo Salminen (Hercule Poirot), Minna Suuronen, Helena Vierikko ja Asta Sveholm.

Tampereella aion mennä katsomaan Komediateatteriin Voi veljet! -näytelmää. Näytelmä tapahtuu keskiluokkaisen englantilaispariskunnan kodissa, jossa valmistaudutaan iloiseen perhetapahtumaan. Asiat mutkistuvat, kun pariskunnan isännän veljet saapuvat paikalle. Lavalla Jukka Leisti, Jukka Puotila ja Tommi Raitolehto veljesten rooleissa.

Kesäiset teatteriretket lastenlasten kanssa ovat meillä jokakesäinen perinne.

Tikkurilan teatterin tämän kesän uutuus on Me Rosvolat, tuttuja Siri Kolun kirjoista. Rosvoloiden perhe kaappaa epähuomiossa ryöstösaaliikseen Vainiston perheen retkieväiden lisäksi Viljan. Luvassa on vauhtia ja vaaratilanteita, ryöstöretkiä sekä säkkikaupalla varastettua karkkia! Kotiseututalo Påkaksen pihapiirissä näyttämöllä nähdään Tikkurilan Teatterin aikuisia harrastajanäyttelijöitä sekä Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun syventävän tason teatterioppilaita. Usein olemme nähneet kesän parhaan esityksen Vantaalla.

Turun Kesäteatterissa Vartiovuorella Robin Hood ja iloiset veikot seikkailevat musiikkipitoisessa esityksessä. Robin Hoodina nähdään Eetu Känkänen, Mariana Anna Böhm ja Nottinghamin sheriffinä Turkka Mastomäki. Taaborin kesäteatteri Nurmijärvellä esittää tänä kesänä Tuhkimon. Ohjaaja Taavi Vartia lupaa, että tulossa on hauska ja unohtumaton esitys. Näytelmä myös pysäyttää pohtimaan ja kysymään asioista, jotka eivät koskaan vanhene. Luvassa on myös unelmia ja ikiaikaisia arvoja. Tuhkimona Alina Tomnikova.

Moneen vuoteen en ole käynyt Porvoossa. Tein sinne jo kevätmatkan ja erityisesti nautin matkakumppaneitteni kanssa vanhan Porvoon kiireettömästä tunnelmasta, uljaasta kirkosta ja tietysti poikkesimme Brunbergin tehtaan myymälään. Menomatkalla poikkesimme Albert Edelfeltin ateljeessa, missä taiteilija maalasi 26 kesänä. Saimme museolta vihkosen jossa on esitelty 16 taiteilijan työtä ja paikat Porvoon ja Haikon kartanon ympäristössä missä ne on maalattu. Eli saimme monta syytä palata Porvooseen toisenkin kerran tänä kesänä.

Täytyy myöntää että moneen paikkaan pääseminen ilman omaa autoa vaatii paneutumista, mutta on sen arvoista. Eikä kai se henkilöautolla liikkuminenkaan niin kauhean tuomitsevaa ole, kunhan auton kaikki paikat ovat täynnä. Nuorempi väki polkee Porvooseen pyörällä. Hyvä niin!

Leena-Maija Tuominen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *