Kiinan CCP ja Kiinaa suosivat sopimukset – Toisinajattelija

On kummallista miten Kiinan kauppasopimukset ovat niin kovin edullisia Kiinalle, vaikka Kiinan toimien ei luulisi miellyttävän länsimaita.

CCP tarkoittaa Kiinan kommunistipuoluetta, mikä pitää rautahansikkaallaan maata otteessaan. Kyse ei ole demokratiasta.

Ongelmia on demokratiapuutteen ohella ainakin seuraavissa asiakohdissa:

Uiguurit
Uiguureja pidetään leireillä uudelleenkoulutettavina. Osa Kiinan vientituotteista tehdään näissä leireissä. Asiallisesti se tarkoittaa, että vankityövoima kilpailee vapaan työvoiman kanssa.

Tiibetiläiset
Tiibetia miehitetään. Seuraavan Dalai Laman valitsevat kiinalaiset viranomaiset, kunhan nyt maanpaossa olevasta aika jättää. Kenties saadaan kaksi viidettätoista Dalai Lamaa, mikäli pakolaiset valitsevat omansa ja Kiina omansa.

Falun Gong
Mainittu uskonlahko on kielletty Kiinassa. Kiinnisaadut jäsenet on laitettu vankileireille. Koska kysyntä elinsiirtoihin on suurta, falungongilaiset toimivat elinsiirtojen luovuttavana puolena.

Kudostyypit selvitetään etukäteen ja varakkaille ulkomaalaisille voidaan nopeasti tarjota sopiva elin. Falungongilaiset eivät käydä väkijuomia eikä huumeita, joten siirrettävät elimet ovat ensiluokkaisia.

Markkinointiväite niille, jotka voisivat epäillä toiminnan etiikkaa, on että elimet ovat peräisin kuolemaantuomituilta. Menee täydestä. Nimittäin ei pidä paikkaansa kun kuolemaantuomituilla on enimmäkseen heikkolaatuisia elimiä eikä kudostutkimuksiin ole näiden kohdalla aikaa, sillä tuomitut teloitetaan hyvin nopeasti tuomion jälkeen, muutaman päivän kuluessa.

Armeija yrittäjänä
Armeija on merkittävä taloudellinen toimija. Taloudellisesti vaikeina aikoina se varmisti armeijan rahoituksen, nyt väitetään armeijan olevan luopumassa yrittämisestä siviilipuolella. Tähän asti vientitavaroita on valmistettu komentotaloudessa, ei vapaassa markkinataloudessa, siltä osin kuin on ollut kyse armeijan tehtaista.

Keskitysleireissä tehdyt tavarat
Kenties jälkipolvet tulevat kysymään, ettekö tienneet että nämä tavarat oli valmistettu vanki- tai keskitysleireissä. On epäkohta kun nämä kilpailevat vapaan tuotannon kanssa.

Kansalaisten valvonta
Kansalaisia suojellaan Kiinassa heiltä itseltään. Turha ja vahingollinen nettiaineisto ei pääse vaikuttamaan kiinalaisten ajatusmaailmaan, siitä pitää isoveli huolen.

Maaseudulla korkein auktoriteetti on paikallisviranomainen ja päätöksistä ei valiteta.

Voitot käytetään asevarusteluun
Kiina haluaa laajeta. Kiinan havittelemiin alueisiin kuuluu Kiinan meri. Myös Siperia kiinnostaa. Taiwan on kapinallinen maakunta.

Kaikkiin näihin ongelmiin suunnitellaan Kiinan sotavoimissa sotilaallista ratkaisua.

Ruokapula uhkaa
Viime vuosien sadot eivät ole menneet nappiin. Tulvat tuhoavat tämän vuoden sadon noin kolmannelta osalta.

Kaikille ei riitä oikein ruokaa. CCP on jo aloittanut ruoan tuhlausta vastustavan kampanjan.

Xi Jinpiangin tilanne
Väitetään, että CCP:n puoluekokouksessa vallitsisi halu vaihtaa johtajaa, mutta Xi estää edustajien neuvonpidon tästä aiheesta. Kiina on tiellä puoluediktatuurista henkilödiktatuuriin.

Hiilivoimaa tuhlaavaa ja ympäristövahingollista tuotantoa
Länsimaiden tuotanto on siirtynyt Kiinaan jossa samat tuotteet tehdään tehottomalla ja ympäristöä turmelevalla tavalla.

Tätä taustaa vasten on erikoista että Kiina saa niin paljon etuja maailmankaupassa.

Tullit
Kiinan viennistä ei kanneta juuri minkäänlaisia tulleja. Halpahintainen tuotanto päästetään kilpailemaan kestävän tuotannon kanssa ilman juuri minkäänlaisia rajoitteita.

Postisopimus 1800-luvulta
Kuinka moni kaupallinen sopimus nykymaailmassa enää on 1800-luvulta? Jos USA olisi ilmoittanut haluavansa uuden postisopimuksen, sellainen olisi tehty jo aikaa sitten. Sellaista vasta paraikaa suunnitellaan. Jokin tässä mättää, onko USA:n eliitillä ollut joku erityinen kiintymyssuhde Kiinaan? Suhtaudun ymmärtämyksellä Trumpin haluun tehdä USA:n kannalta parempia sopimuksia.
Voimassaolevan sopimuksen tähden Posti joutuu kuljettamaan tappiolla kiinalaisia tuotteita, jotka kilpailevat epäreilulla tavalla kotimaisten toimijoiden kanssa.

Esko Karinen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *