Kuljetusliike V. Mönkkönen on Kaarelan vuoden yrittäjä

Kaarelan vuoden yrittäjät vas. Jarmo, Sinikka, Elvi, Eeva-Kaisa ja Jussi Mönkkönen. Jarmon vaimo Sinikka vastaa yrityksen halllinnosta. Jarmon ja Jussin 91-vuotias äiti ja isoäiti oli perustamassa yritystä vuonna 1966.

Kaarela-Seura palkitsi jälleen alueemme vuoden yrittäjän Kanneltalon itsenäisyyspäivän juhlassa Kanneltalossa. Vuoden 2021 yrittäjäksi valittiin tänä vuonna Kuljetusliike V. Mönkkönen Oy, joka on toiminut Kaarelassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1966, eli jo 55 vuotta.

Kuljetusliike V. Mönkkönen on erikoistunut kuljetus- ja muuttopalveluihin ja tarjoaa monipuoliset kuljetus- ja asennuspalvelut niin yrityksille kuin yksityishenkilöille.

Perheyritystä vetävät tänä päivänä Jarmo ja Jussi Mönkkönen, mutta firma on työllistänyt käytännössä koko perhettä.

Kaarelan poikia

V. Mönkkösen nimi tulee vuonna 1930 syntyneestä Veikosta, Jarmon isästä ja Jussin isoisästä, joka osti talon Runonlaulajantieltä vuonna 1953.

– Synnyin Runonlaulajantielle vuonna 1960, Jarmo sanoo. – Kävin kouluni Kanneltien tiilikoulussa ja EKY:ssä. Rupesin faijalle hommiin heti, kun ikää oli riittävästi.

– Jos en olisi tähän hommaan ryhtynyt, niin minusta olisi tullut palomies, sanoo Jarmo, joka on toiminut aktiivisesti Kaarelan VPK:ssa jo 50 vuotta.

Ensimmäinen ikäpolvenvaihdos yrityksessä tapahtui vuonna 1991, Veikon luopuessa yrityksestä, jolloin Jarmo ja veljensä Tapani ottivat hommat hoitaakseen.

Toinen vaihdos

Tapsan poika Jussi tuli vuonna 2014 Jarmon yhtiökumppaniksi. Tapsa on yhä keikolla mukana, mutta on virallisesti siirtynyt jo eläkkeelle. Jussi on nyt yrityksen toimitusjohtaja ja setä Jarmo hallituksen puheenjohtaja.

– Heitin alkuun keikkoja opiskelujen sivussa. Suunnitelmat olivat ensin muualla, mutta veri näköjään veti sitten jatkamaan perheen hommia, 40-vuotias valtiotieteiden maisteri Jussi hymyilee.

Jussi on syntynyt Kaivokselassa, jossa hänen isänsä perhe tuolloin asusti. Nyt hän asuu oman perheensä kanssa Malmilla, ja Tapsa taas on palannut kotikonnuille Runonlaulajantielle.

Rautaista ammattitaitoa

Veikko perusti oman firmansa vuonna 1966 ja aloitti tavarankuljetukset IBM:lle. Pian mukaan tulivat Finnairin lentorahdin ajot.

Palvelut laajenivat vuosikymmenien aikana IT-laitekaappien sekä kassa- ja paloturvakaappien, että koneiden kuljetuksiin. Ne muodostavatkin edelleen merkittävän osan yrityksen palveluvalikoimasta.

– Kuljetuksemme koostuvat ns. vaikeista tavaroista, joita toimitamme ympäri Suomen ja tarvittaessa ulkomaita myöten, Jarmo kertoo.

Yrityksen erikoisalaa ovat kassakaappi-, kone- ja elektroniikkakuljetukset ja haalaukset, jotka ovat lähtökohtaisesti raskaita ja hankalia toimitettavia.

– Työt tehdään huolella ja ammattitaidolla, perille toimitettuina, eli hoidamme myös asennukset paikalleen, Jarmo sanoo.

Kalusto kunnossa

Kalustoon on satsattu paljon. Mönkkösten nykyaikaiseen kuljetuskalustoon kuuluu neljä kuorma-autoa, yksi pakettiauto sekä rekan peräkärry. Raskaita kohteita varten on erikoisvalmistetut nostolaitteet ja mm. rappukiipijärobotti, joka pystyy siirtämään painavia taakkoja, joita ei voi kuljettaa hissillä. Yritys työllistää tällä hetkellä kahdeksan henkeä.

Palveluvalikoima on kasvanut vuosien saatossa ja mukaan ovat tullet myös kontti- ja messukuljetukset sekä yritysmuutot. Osa töistä tehdään yhteistyössä Helsingin KTK:n kanssa.

Kuljetusliike Mönkkösen asiakkaat ovat pääosin yrityksiä ja oman alan asiakkaita. Mm. valtio on iso työllistäjä. Poistoimitettavat tavarat, kuten kassakaapit kierrätetään asianmukaisesti.

– Pitää kiittää myös kuljettajia, sillä he ovat olleet pitkäaikaisia. Tämä on vähän sellaista kisällintyötä. Täytyy kulkea mukana, jotta alan työt taitaa ja kalliit kuljetukset toimitetaan vahingoittumattomina perille. Kylmiltään näitä kuljetuksia ei tehdä, Jarmo ja Jussi summaavat.

Koko perhe mukana

– Kaikki perheen jäsenet ovat tai ovat olleet jollain tavalla yrityksen toiminnassa mukana; niin miehet, vaimot, pojat kuin tytötkin. Voin lähes valehtelematta sanoa myös, että lähes kaikki Kaarelanmäen nuoretkin ovat olleet meillä kesäduunissa, Jarmo nauraa.

Kumpikin mies tekee täysiä päiviä kuljetuksissa. Toimistossa istuskelulle ei ole aikaa.

– Tämä meidän hallintomme kulkeekin keittiön kautta, sanoo Jarmo pilke silmäkulmassa.

Teksti ja kuva Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *