Markus Ahosen kirjat peilaavat yhteiskunnallisia kipupisteitä
Kirjailija Markus Ahonen (s. 1972) on tullut suuren yleisön tietoisuuteen Isaksson-dekkarisarjastaan, jonka kuudes osa Anna pahan kiertää ilmestyi kauppoihin marraskuun puolivälissä. Kuudes osa koskettaa lehtemme lukijoita siltä osin, että rikosaiheisen romaanin isoja ja olennaisia osia liittyy Kannelmäkeen ja Malminkartanoon, junaradan varren seuduille. Suuri osa keskushahmoista asuu Kannelmäessä.
Markus asuu nykyään Irlannissa, Malahidessa, mutta on paljasjalkainen martsarilainen, lähiökasvatti. Raiviosuonmäen päiväkoti, Kivimäen ala-aste, Laajavuoren koulu, Martinlaakson yläaste ja lukio toimivat kasvualustana. Vapaa-aika vietettiin kaveriporukassa alueen pihoilla, metsissä, kallioilla ja jalkapallokentillä.
Kansainvälistyminen alkoi New Yorkin osavaltiossa vietetyn vaihto-oppilasvuoden aikana. Ammattikorkeakoulun kautta Markus suoritti European Business Administration -opintoja vuoden, josta puolet Hollannissa, luki kaksi vuotta viestintää Paasikivi-Opistossa ja hankki kandin paperit lukemalla kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa.
– Poislähtö Martsarista oli jossain määrin sattumaa, mutta myös tietoinen valinta. Nuoruuden kipuilut ja lyhyt toimintasäde vaativat vastapainoksi poispääsyä. Minunkin tuttavapiirini on jakautunutta. Osa jäi paikoilleen, eivätkä koskaan opiskelleet; osa taas lähti muualle kokeilemaan siipiään, eikä paluuta enää ollut, Markus sanoo.
Tie toimittajasta kirjailijaksi
Turussa Markus teki opiskelujen ohessa vartijanhommia ja ajoi kesän jokilauttaakin, mutta lehti- ja kirjoitushommat alkoivat kiinnostaa enenevissä määrin. Hän kirjoitti juttuja Kaarina-lehteen ja päätyi lopulta 27-vuotiaana muutamaksi vuodeksi lehden päätoimittajaksi.
Vuonna 2002 Markus siirtyi Lahden ja Heinolan seudulle, lapsuuden kesämökkimaisemiinsa Päijät-Häme- ja Seutuviikko-lehden päätoimittajaksi. Tämän lisäksi hän teki tv-käsikirjoituksia mm. Solar Filmsille ja Fremantlelle.
Lopulta tie vei takaisin stadiin, Oulunkylään, jolloin Markus päätti jäädä omilleen ja ruveta freelancer-toimittajaksi ja kirjailijaksi.
Ensimmäinen oma käsikirjoitus, Meduusa, syntyi vuonna 2006 ja se palkittiin Kouvolan dekkaripäivien dekkariromaanikilpailussa kolmannella sijalla. Ei kulunut aikaakaan, kun hänelle tarjottiin kustannussopimusta.
Tässä vaiheessa Markus oli muuttanut perheensä kanssa jo Irlantiin, mutta jatkoi yhä kirjoittamista.
Kansainvälistymistä
Syy Irlantiin muuttoon vuonna 2006 oli monen tekijän summa. Nuorena syntynyt kaukokaipuu, seikkailunhalu, silloisen vaimon työt ja halu antaa pojalle toinen kieli olivat vahvoja yllykkeitä.
– En ollut tuossa vaiheessa kenenkään palveluksessa, joten tässä yhdistyivät mahdollisuus tehdä töitä omaan piikkiin ja hengähtää, Markus toteaa.
Nyt Malahidessa, Dublinin yläpuolella sijaitsevassa idyllisessä pikkukylässä, on vierähtänyt jo 15 vuotta. Kaksikielinen 20-vuotias poika on irlantilaistunut, vaikkakin kotona puhutaan yhä suomea.
Irlannin vuosien aikana Markus on tehnyt kirjailijanhommien sivussa digimarkkinointia, kirjoitellut juttuja niin valtakunnallisiin kuin maakuntalehtiin, ollut välillä kirjeenvaihtajana Kreikassa, Maltalla, Portugalissa, Iso-Britanniassa, Libanonissa…
– Näinä vuosina olen kolunnut ehkä noin 40 maata, Markus nauraa.
Läpimurto
Isaksson-sarjan ensimmäinen osa Meduusa julkaistiin vuonna 2006. Sarjan toinen osa Palava sydän ilmestyi vuonna 2008 ja kolmas, Jäljet, omakustanteena 2014.
Kolmas kirja sai tulta allensa. Vuonna 2015 WSOY otti yhteyttä ja Markus sai kustannussopimuksen heidän kanssaan. WSOY julkaisi vuoden 2016 aikana kaikki kolme kirjaa uusittuina ja editoituina teoksina sekä sarjan neljännen osan Sydämenmurskajaiset, joka sai hyvän vastaanoton.
– Voi sanoa, että tuosta päivästä lähtien olen voinut kutsua itseäni kausittain päätoimiseksi kirjailijaksi, Markus summaa.
Vuonna 2019 ilmestyi Isaksson-sarjan viides kirja Sieluttomat ja nyt marraskuussa kuudes teos Anna pahan kiertää.
Tartuntapintaa eletystä elämästä
Isaksson-sarjassa käsitellään yhteiskunnallisia kipupisteitä, erilaisia syy- ja seuraussuhteita, ihmisten välisiä konflikteja ja niiden peilautumista niin kansallisiin kuin kansainvälisiin tapahtumiin.
Rikokset eivät ole spontaanisti syntyneitä, vaan niillä on omat taustatekijänsä ja syynsä. Kirjojen fiktiivisillä tapahtumilla ja tapahtumapaikoilla on yhtymäkohtia todellisiin tapahtumiin ja elettyyn elämään.
– Ammennan paljon omista kokemuksistani. En kopioi niitä suoraan kirjoihin, mutta käytän niitä materiaalina. Näin kirjoista tulee totuudenmukaisempia ja eri-ikäiset lukijat voivat samaistua tapahtumakulkuihin herkemmin, Markus sanoo.
Kirjoista löytyy useita yhtymäkohtia lähiöihin, Markuksen oman sukupolven paikkoihin mm. Martinlaaksossa ja Myyrmäessä. Kirjassa kuvattu ajankohta tai vuosikymmen voi kuitenkin olla eri.
Pilkuntarkkaa kuvausta
– Kun käytän oman ikäpolveni aikakauden asioita hyväkseni, syntyy aidontuntuista kuvausta. Tapahtumat, musiikki, laitteet ym. ovat oikeita.
Kirjojen päähenkilö, rikosylikonstaapeli Markku Isaksson on saman lähiösukupolven kasvatti kuin Markuskin ja Länsi-Vantaalta kotoisin.
– Henkilöä on tällöin helppo kuvailla. Saan luotua persoonaan tartuntapintaa.
Uusimmassa Anna pahan kiertää kirjassa Kannelmäki ja Sitratori kuvataan elävästi. Kirjailija on kulkenut kirjoittamansa paikat läpi. Videoinut ja valokuvannut mestoja.
Kirjan syrjäytyneistä kannelmäkeläisistä nuorista kuvastuu lähiöiden totuudenmukaisuus ja katkeruus. He eivät sellaisenaan eroa mistään muista radanvarsiporukoista. Raivoa katsotaan pohjalle nuijitun näkökantilta.
– Olen Kannelmäen osalta hyödyntänyt omia kokemuksiani ja nuoruuttani. En väitä, että jokainen sukupolvi olisi tällainen, mutta näitä porukoita, joissa on mätiä omenia ja heidän hännystelijöitään, löytyy eri puolilta Helsinkiä ja Vantaata. Anna pahan kiertää on jo nimensäkin puolesta realismia.
Markuksella on ollut ja on tuttuja Kannelmäessä ja hän tuntee paikat jo nuoruusvuosiltaan. Kertomus on fiktiivinen, mutta voisi olla tottakin.
– Kirjoittaessa omien muistikuvien jutut heräävät jälleen eloon. Oma kööri, arvet, pahoinvointi, yläasteen tapahtumat tulevat flashbackina ja heijastuvat tuotetussa tekstissä.
Anna pahan kiertää on Markus Ahosen kuudes Isaksson-dekkari ja se julkaistiin marraskuun puolivälissä. Kirja löytyy kovakantisena useimmista kirjakaupoista ja sen voi tilata myös e-kirjana tai mp3-äänikirjana.
Teksti ja kuva Jauri Varvikko