Några minnen av Claes Andersson – Bök i Kårböle

Då Claes Andersson, läkare i psykiatri, jazzmusiker, författare, politiker, fotbollsspelare och mycket annat dog den 24.7. drog jag mig till minnes några händelser under min beväringstid i Dragsvik år 1962 -1963. Då träffade jag nämligen Claes, eller Cladon som han kallades. Jag hade gått in som 17-åring, frivilligt i förtid, medan Cladon var färdigt utbildad läkare, 25 år gammal.

Vi var förlagda vid olika kompanier, men i underofficersskolan i Syndalen kom vi närmare varandra, dock utan att personligen bli bekanta.

Underofficersskolan var förlagd i det natursköna Syndalen på Hangö udd, invid Koverhars stålverk. Skolans chef var kapten Kurt Lindeman, även känd som framgångsrik femkampare. Då man skulle undervisa underofficerseleverna i hur man skyddar sig för köld, använde utbildarna sig av läkaren Claes Andersson, som fick hålla den föreläsningen.

På förvintern 1963 ville lokalradion i Ekenäs sända ett program med musik från garnisonen. Då fick musikern Claes Andersson i uppgift att samla ihop en sångkör, där jag lyckades få plats. Cladon valde ut Fredmans epistel nr 9 av Bellman, som vi övade in: ”Käraste bröder, systrar och vänner/ Si Fader Berg han skruvar och spänner/ Strängarna på Fiolen/ Och stråken han tar i hand”. Sen blev det bandning i någon skolas festsal i Ekenäs.

Då kursen tog slut var det förstås fest i idrottshallen i Dragsvik. Till programmet hörde även där musik. Bosse Österberg uppträdde med sång och gitarr och sedan spelades Cladons jazz, samtidigt som hans poesi lästes! Föga förstod vi då att vi faktiskt hade att göra med en verklig kulturperson.

Claes blev efter beväringstiden läkare på Ekåsens psykiatriska sjukhus, som låg bakom staketet invid garnisonen västra ända. På militärhumor kallades sjukhuset för tredje bataljonen, eftersom det var granne till första och andra bataljonen.

Fast jag aldrig blev nära bekant med Claes har jag alltid med glädje följt med hans olika uppgifter i samhället och framträdanden i media. Senaste gång jag såg honom fysiskt var antagligen på DuvTeaterns föreställning Den brinnande vargen, där Claes även uppträdde. Senaste syntes han förstås i det populära TV-programmet Efter nio, som pianolärare för Sonja.

Jag kan väl bara säga som min gamla mor Viola i tiden ”Den där Andersson är så trevlig, synd bara att han hör till fel parti”. Kanske mamma ändå i hemlighet röstade på honom då han kom in i riksdagen 1987?

Peter Rehnström
Kårböle Gille r.f

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *