När världen stannade upp – Bök i Kårböle

Livet fortsätter, men vårt sociala umgänge ändrades drastiskt under mars månad i år. Plötsligt med mycket kort varsel begränsades vår rätt att röra oss i vår närmiljö och i vårt land och i hela världen. Vi som obegränsat kunnat flyga omkring skall nu stanna hemma. Arbeta hemma. Undervisa våra barn hemma. De som kan göra det vill säga. Alla har inte privilegiet att kunna vara hemma i detta läge av smittorisk. De som jobbar i sjukvården och alla andra viktiga samhällsfunktioner har inte det valet. Mina tankar går till dem och jag hoppas att de orkar hålla igång de verksamheter som inte kan stanna upp.

Alla företagare känner av detta stopp extra mycket eftersom kunderna för många försvann. Det känns bra att man uppmärksammar dem i detta läge. Företagen nämligen genererar de skatteintäkter tillsammans med konsumenterna som upprätthåller välfärden. Risker i verksamhetsmiljön är viktigt att beakta i företagsverksamhet, men jag undrar hur många hade kunnat föreställa sig en sådan situation som vi nu är i globalt sett? Enligt nyhetsartiklar så har man varnat för en pandemi länge, men resurserna till Världshälsoorganisationen har skurits ner och de politiska ledarna har ignorerat riskerna och varningarna.

Företagen är beroende av en god verksamhetsmiljö och politikerna skall se till att den finns för de som är villiga att ta risken att bli företagare. Förlorar vi nu företag pga pandemin måste vi omfördela resurserna efteråt när skatteintäkterna tryter.

Hur kan vi som individer hantera den nya situationen? Rädsla stiger upp, gamla trauman aktiveras, oro och stress ökar, som också påverkar våra immunsystem negativt. Nu borde vi kunna stärka våra immunsystem med högklassig föda, positiv livsinställning och extra vitaminer och mineraler. Vistelse i naturen stärker och medveten fokus på vad vi kan vara tacksamma över. Tänk vad allt vi har kunnat göra i vårt samhälle, och hur tacksamma vi kommer att vara när vi kan återgå till våra liv efter isoleringen. Vad saknar du mest? Att gå på gympa nära hemmet? Gymmet? Kören? Kulturevenemang? Sportaktiviteter? Pubkvällar? Nu när du inte kan göra det du vill kan du bli medveten om vad du uppskattar mest och vad du saknar mest.

Det är roligt att se alla människoströmmar längs promenadvägarna i Kårböle. Vi har så många fina skogsområden att upptäcka i närmiljön. Vi gjorde våra butiksresor till en utflykt min man och jag. Vi satte ryggsäck på ryggen och en promenad genom en liten skog på vägen till butiken gjorde oss gott. När man jobbat på dator hela dagen så behöver hjärnan en uppfriskande naturenlig miljö. Att gå på stigar lär vara bra för hjärnan. I ett undantagstillstånd är det viktigt att ta hand om sig själv extra mycket. Det ger också en bra erfarenhet att lära sig hur vi reagerar i nya situationer. De flesta av oss i Finland har tillgång till mat och det vi behöver och det får vi fortsättningsvis vara tacksamma över.

 

Harriet Fagerholm
Kårböle Gille r.f

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *