Pääkirjoitus – Joulurauhaa ja parempaa uutta vuotta

Joulurauhan julistus on vanha perinne Suomessa. Se johdattaa joulun viettoon ja julistaa joulun alkaneeksi. Joulurauha julistetaan jouluaattona Turun Vanhalla Suurtorilla. Joulurauha on julistettu Turussa 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta.

… ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,

sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Ideana on siis levottomuuksien välttäminen, rangaistuksen uhalla. Nykyisessä maailmantilantilanteessa toivoisi, että se koskisi myös Venäjää ja Ukrainaa, Israelia ja Palestiinaa; kaikkia maita, joissa soditaan ja on yhteenottoja. Jos jostain ihmeen syystä tällainen joulurauha saataisiin aikaiseksi, niin sen toivoisi kestävän pitkälti joulun yli, hamaan tulevaisuuteen.

Näin ei todennäköisesti käy. Myös Suomessa puhaltavat sodan uhan tuulet. Suomen ja USA:n välinen DCA-puolustusyhteistyösopimus on juuri julkistettu, mikä mahdollistaa USA:n joukkojen sijoittamisen ja aseiden varastoimisen maahamme. Venäjän uhka koetaan todellisena.

Joulun sanoma ”maa(ilma)ssa rauha ja ihmisillä hyvä tahto” tuntuu yhä vaikeammalta saavuttaa. Tuntuu, että meitä valmistellaan suursotaan. Lehtien jokapäiväiseen retoriikkaan kuuluvat turvallisuusuhista, sodankäynnistä ja hybridivaikuttamisesta puhuminen. Turvallisuusyhteistyö on tietysti hienoa, mutta luoko se sisäistä turvallisuutta?

Levottomat ajat painavat ahdistavina rinnassa, vaikka suoraa uhkaa ei olekaan. Pelkkä rauhattomuuden tunne ja hyvän tahdon puute vie pohjaa rauhoittumiselta. Kansoja sen sijaan ajetaan puolin ja toisin haluamaan pahaa toisilleen.

Mitä voisimme tehdä hyvän tahdon edistämiseksi? Konkreettiset toimet ovat vaikeita toteuttaa. Yksi vaihtoehto on tukea SPR:ää, Unicefia, Kirkon ulkomaanapua tai vaikkapa Lääkärit ilman rajoja -järjestöä. Joululahjoituksella saatat pelastaa ihmisen, varmistaa hänen selviytymisensä kriisialueella.

Vaikka tällä hetkellä ei maailman areenoilla hyvää tahtoa ole, on toivoa ylläpidettävä. Jokaisen meistä on hyvä hiljentyä jouluna miettimään rauhansanomaa, vakavasti, ilman vihaa ja kaunaa. Ennen Suomen itsenäistymistä elänyt kirjailija Juhani Aho sanoi aikanaan: ”Maailman rauha ei toteudu, jos ei kukaan siihen usko. Sen toteutuminen alkaa heti, kun jokukaan siihen uskoo.”

Kyse on ymmärryksestä, että rauha on mahdollista saavuttaa, mutta tuskin väkivalloin, sotimalla. Jos emme löydä rauhaa itsestämme, emme sitä löydä muualtakaan.

Suomen hallitus avasi itärajalla kaksi rajanylityspistettä viime viikolla. Raja kuitenkin suljettiin heti. Toivotaan, että asia voitaisiin sopia ja että ensi vuosi olisi kaikille kansoille parempi ja rauhanomaisempi.

Toivotan kaikille lukijoille riemullista joulujuhlaa. Rauhoitutaan.

Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *