Pääkirjoitus – Yritetään yrittää
Suomen talousnäkymät ovat synkät. Taantumat seuraavat toisiaan yleensä sykleittäin, mutta nyt tilanne näyttää erityisen huonolta, sillä sopassa on useita negatiivisia tekijöitä.
Inflaatio on heikentynyt, mutta Suomi on ajautunut EU:n korkean korkopolitiikan vuoksi deflaatioon, eli hinnat ovat laskeneet jo useita kuukausia. Syynä ovat nousseet asumiskustannukset ja pelko energian kallistumisesta. Ihmiset eivät yksinkertaisesti kuluta.
Öljyn hinta ei ole laskenut odotetusti, Eurooppa kipuilee yhä kalliin energian suhteen ja Suomen vienti on jäissä. Talven lähestyminen nostaa hintoja. Jokainen autoilija tuntee tämän pumpulla. Koska epävarmuus jatkuu, siirretään isoja ostoja ja hankintoja. Asuntokauppa on tyrehtynyt, josta johtuen myös rakentaminen tyssää.
Niin kauan kuin energian hinta ei tule alas ja korot pysyvät ylhäällä, Suomen talous kyntää. Vasta kun ihmisille alkaa jäädä ylimääräistä rahaa, kotimainen kysyntä piristyy.
Toisaalta kyse on peloista. Kun taloudella alkaa mennä huonosti, pelot työttömyydestä kasvavat. Jo nyt on nähtävissä, että työnhakijoita on enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Sama koskee avoimia työpaikkoja. Niitä on nyt 37% vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yritykset eivät uskalla työllistää.
Eli taantumassa ollaan ja mitään ei voida, koska Suomi on riippuvainen kansainvälisen talouden kehityksestä. Meillä ei ole myöskään enää Venäjän kaupan tuomaa potentiaalia, vaan se on menetetty pitkäksi aikaa.
Ennuste on, että taantumasta toivutaan vasta vuoden 2024 jälkeen. Sitä ennen moni yritys ehtii kaatua. Ensialkuun kyse on vientiyrityksistä, mutta deflaatio näkyy jo palveluyrityksissäkin, sillä tavalliset kuluttajat ovat varovaisempia. Kun hintoja joudutaan laskemaan, jäävät pienyritysten katteet entistä matalemmiksi.
Samaan aikaan vuokrat ovat nousseet, mikä koskee niin pienyrityksiä kuin kuluttajiakin. Hekan uhkaamat ylisuuret vuokrankorotukset näkyvät Kaarelan alueella heti kulutuksessa, sillä alueella on paljon kaupungin vuokra-asuntoja.
Heka joutuu korottamaan vuokria niin energian hinnan kuin lainojen korkokulujen kasvamisen vuoksi. Näillä näkymin Kannelmäen alueella vuokrat nousevat vuoden vaihteessa noin 13 prosenttia, Malminkartanossa 12 prosenttia.
Etenkin yksinhuoltajille korotukset ovat myrkkyä, sillä lapsiperheissä neliöitä tarvitaan enemmän. Ei käy myöskään kateeksi omistusasuntoon viimeisten kahden vuoden aikana päätyneitä, koska asuntojen lainojen korot ovat kasvaneet jyrkästi. Monille ei jää lainanlyhennyksen jälkeen mitään käteen.
Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun kuluttaja ei käytä alueensa palveluita, pienyritykset kärsivät. Kun pienyritykset kärsivät, eivät he markkinoi. Kun yrittäjä ei mainosta esim. Tanotorvi-lehdessä, lehti kärsii. Tämä yleisen heikentymisen kierre vaikuttaa kaikkien toimeentuloedellytyksiin.
Jo korona vei ison osan taloudellisesta liikkumatilasta. Nyt leikataan sen ja Ukrainan sodan aiheuttamaa satoa. Pitää toivoa, ettei tässä joudu laittamaan vielä pillejä pussiin.
Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi