Petteri ja Lappe go Eagles

Petteri ja Lappe ovat ikäerostaan huolimatta ehtineet tehdä yhteistyötä jo useita vuosikymmeniä.
Kuva Jauri Varvikko.

Peter ’Petteri’ Kokljuschkin (s. 1952) asui lapsuutensa ja nuoruutensa Kannelmäessä ja kävi ensin koulua Kanneltien tiilikoulussa, mutta siirtyi sitten Suomalais-venäläiseen kouluun Maununnevalle, josta kirjoitti myös ylioppilaaksi.

– Meillä oli asunto Vanhaistentien tornareissa kahdeksannessa kerroksessa. Yhtenä aamuna, ehkä vuonna 1969, myös kantsulaiset Juha ’Lido’ Salonen ja Remu Aaltonen seisoivat meidän oven takana ja kysyivät, lähdenkö messiin heidän perustamaansa uuteen bändiin (Kalevala). Mä samoin, että en ehdi, Petteri virnistää.

Bändihommat veivät nuoren miehen mukanaan jo 14-vuotiaana. Ensimmäinen ja silloin Suomen nuorin bändi oli Upsound. Upsoundin jälkeen Petteri alkoi musisoida isoveljensä Gugin kanssa Gugi, Titta ja Petteri Triossa. Tämän jälkeen veljekset perustivat Nenä -bändin, joka esiintyi mm. Deep Purple -yhtyeen lämppärinä A-Messuhallissa Helsingissä 1972.

Musakatit sittemmin Easy perustettiin 1974. Siinä soittivat basisti Petterin lisäksi Roni Kamras (laulu+kitara), Sami Javne (rummut) ja Christer Nyberg (kitara, koskettimet ja laulu).

Easy teki noin neljäsataa keikkaa ja julkaisi vuonna 1979 ainokaiseksi jäänneen vinyylin EASY. EASY teki menestyksekkään comebackin 2013 ja keskittyy nykyään Eagles-musiikin esittämiseen, siitä nimi EASY – The Eagles Tribute Band. Nykykokoonpanossa soittavat Petterin, Samin ja Ronin lisäksi kaksi nuoremman polven huippukitaristia; Erno Laitinen ja Lauri ”Lappe” Holopainen.

Kantsun kundit yhdessä

– Olin ylioppilaaksi tulon jälkeen SVK:ssa musaopettajan sijaisena vuoden verran ja sain kimmokkeen opiskella opettajaksi. Ollessani Suutarilan ala-asteen musaluokan opettajana päätimme perustaa kollegani Pekka Ruuskan kanssa ala-asteikäisille suunnatun yksityisen bändikoulun, sen nimeksi tuli Pohjois-Helsingin Bändikoulu, Petteri kertoo.

Ruuska jäi omien kiireidensä (”Rafaelin Enkeli”) vuoksi pois koulutoiminnasta, mutta Petteri laajensi 1990-luvulla toimintaa. Vuonna 1995 Bändikoulun yhteyteen perustettiin Musiikkiteatteri Press, joka tuotti neljä suuren suosion saavuttanutta musikaalia, joihin nuorten oli mahdollisuus päästä mukaan pääsykokeiden kautta.

Holopaisen Lapen isä näki Press-musikaalin ilmoituksen ja ilmoitti poikansa mukaan.

– Voi sanoa, että se käänne muutti elämäni, Lappe sanoo.

Siitä alkoi vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö kahden eri-ikäisen, mutta musiikillisesti samanlaisen ammattilaisen kanssa.

Petteri laajensi toimintaansa manageripuolelle. Bändejä kertyi: vuonna 1999 Tiktak, vuonna 2002 Indica ja myöhemmin Haloo Helsinki! Vuonna 2004 Holopainen esiintyi kantsulaisen Jerkem-bändinsä kanssa Kanneltalossa ja Petteri oli paikalla kuuntelemassa. Sen seurauksen Jerkem ja Petteri allekirjoittivat managerointisopimuksen ja bändin nimi muutettiin Carmen Grayksi. Yhteistyö jatkui bändin kymmenvuotisen taipaleen ajan vuoteen 2014 asti.

EASY – The Eagles Tribute Band. Vas. Erno Laitinen, Roni Kamras, Sami Javne, Petteri Kokljuschkin ja Lappe Holopainen.

Uudet kuviot

Nykyään 40-vuotias Lappe opiskeli soittamisen lomassa sosionomiksi ammattikorkeakoulussa. Kun Carmen Gray lopetti, perusti Lappe frendiensa Pete Sirkiän, Juho Pääkkösen ja Rale Tiiaisen kanssa The OHO -yhtyeen. Oli luontevaa, että Petteri otti bändin managerointitoimistonsa Lapsbasso Oy:n suojiin.

Kun Petterin uudelleenkasattu EASY-yhtye päätti aloittaa keikkailun The Eagles Tribute bändinä, pyysi hän tuoretta verta mukaan.

– Kysyin Lapelta, että lähdetkö messiin mukaan ja hän sanoi joo, Petteri sanoo.

Kumpikin kaveri on esiintynyt isoille yleisöille. Lapella oli Carmen Gray:n kanssa isoja keikkoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Nyt heitetään keikkaa hieman eri henkisissä saleissa, kun rokki-clubien tai festareiden sijaan taika tapahtuu konserttisaleissa, joissa yleisö istuu mukavilla penkeillä.

– On ollut hienoa huomata, että Eaglesin musiikki koskettaa edelleen monia ja sitä voi fiilistellä parhaimmillaan ”silmät kii” sekä lavan että yleisön puolella. Voi antaa taiteen puhua puolestaan, se on ihan parasta, Lappe sanoo.

Eagles on yksi kaikkien aikojen kaupallisesti menestyneimmistä yhtyeistä, sillä sen tuotantoa on myyty kansainvälisesti yli 150 miljoonaa kappaletta, joista pelkästään Yhdysvalloissa yli 100 miljoonaa levyä. Yhtyeen 38 kertaa platinaa myynyt The Greatest Hits 1971–1975 on maailman toisiksi myydyin albumi.
EASY tekee tällä hetkellä parisenkymmentä keikkaa vuodessa ja ne ovat olleet todella suosittuja. Koko repertuaari koostuu Eaglesin hiteistä, joita riittää kahdenkin pitkäsoiton verran.

Teksti Jauri Varvikko

Petterin, Lapen ja muut EASY – The Eagles Tribute Bandin jäsenet voi tavata Kanneltalon keikalla keskiviikkona 29.1.. klo 18. Liput 25,- lippupisteistä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *