Rakkaudesta taiteeseen ja luovuuteen

Sinikka Kaustisen vetämän Perspektiivin tilat pursuavat erilaisia käsitöitä ja taidetta. Suurin osa töistä tehdään kierrätysmateriaaleista ja lahjoitusten avulla. Perspektiivi järjestää toimintansa kattamiseksi myös erilaisia myyjäisiä.

Kulttuuriyhdistys Perspektiivi ry, joka on toiminut vuodesta 2004 lähtien Purpuripolku 4:ssa, pursuaa luovuuden tuotoksia.

Seinät ovat täyttyneet vuosien saatossa syntyneistä maalauksista ja pöydät notkuvat erilaisista käsitöistä kuten lasimaalauksista tai vaikkapa vain juhlapäiviin liittyvistä korteista. Ihasteltavaa riittää!
Lähes kaikki teokset on luotu kierrätysmateriaalia hyväksikäyttäen. Ja paljon materiaalia ja tavaroita on saatu lahjoituksina.

Kulttuuriyhdistys Perspektiivi ry perustettiin vuonna 2002 silloisen Horisontin tiloihin. Kannelmäessä yli 30 vuotta asunut Sinikka Kaustinen tuli mukaan yhdistyksen toimintaan melkein heti sen perustamisen jälkeen. Siitä lähtien hän on suurella sydämellä ja tarmokkuudella tehnyt töitä yhdistyksen eteen.

 

Kerhotiloja tarvitaan

Yhdistyksen puheenjohtajana toimivan Sinikan mukaan juuri vapaaehtoistyö ja -toiminta on tarpeellista. Jos vapaaehtoistyöhön perustuva toiminta lakkaisi, niin monen ihmisen elo tulisi synkemmäksi ja yksinäisyys vain lisääntyisi.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kaupunginosat tarvitsevat tämänkaltaista paikallista toimintaa. On tärkeää, että on kerhotiloja, joissa asukkaat voivat yhdessä tehden harrastaa ja tavata toisiaan. Kerhotiloja pitäisi olla kaikenikäisille, Sinikka sanoo.

Tällä hetkellä Perspektiivissä on vajaa kymmenen aktiivista jäsentä. Sinikka rohkaisee kaikkia alueen asukkaita käymään tutustumassa yhdistyksen toimintaan. Hän on tarvittaessa valmis antamaan myös ohjausta halukkaille. Ja kaikki ovat tervetulleita, ikään katsomatta. Ketään ei käännytetä takaisin.

– Sillä eihän se kuulu asiaan, taiteilija naurahtaa.

Leppävirralta kotoisin olevan, mutta pitkälti tanskalaisruotsalaiset juuret omaavan Sinikan mukaan kaikista ihmisistä löytyy jonkinlaista taiteellisuutta.

 

Tekemällä oppii

Taiteen tekeminen vaatii tietysti myös paljon ehtymätöntä työtä ja puurtamista. Erilaisia tekniikoita voi oppia. Toisaalta taiteellinen silmä ja näkemys on pitkälti luontaista, taiteilija myöntää.

Sinikka sanoo pyrkivänsä toteuttamaan monipuolisesti erilaista taidetta, sillä se kuuluu asiaan. Ja ideoita syntyy koko ajan.

– Ja kyllä varmaan tämänkaltainen luovuus kulkee geeneissä, sillä äitini oli taitava käsistään ja siskontyttöni, Sini Majuri, päätyi taiteelliselle alalle. Taiteen maisteriksi valmistunut Sini on ehtinyt niittää kansainvälistä mainetta ja pitänyt useita taidenäyttelyitä, kertoo syystäkin ylpeä täti.

Luonto on Sinikalle rakas. Mökillä ollessaan hänellä on tapana valokuvata ympäröivää luontoa.

Luonto on ollut usein myös teosten aiheena. Sinikka ei silti halua mennä taiteessa luonnon ehdoilla, vaan kaikki lähtee inspiraatiosta. Esimerkiksi siveltimeen tarttuessaan hän ei välttämättä edes tiedä mikä lopputulos tulee olemaan. Tekemisen kautta teos muokkautuu omanlaisekseen. Eikä epäonnistumistakaan tarvitse pelätä.

– Sehän vain kuuluu asiaan, Sinikka sanoo valloittavalla hymyllään.

Kerhotila on avoinna sunnuntaisin klo 12-16. Ainoastaan jouluna ja kesällä pidetään taukoa.

– Kuka tahansa voi tulla tutustumaan tiloihin, jutustelemaan tai tekemään vaikkapa kortteja ystäville.
Myös taidetta ja käsitöitä voi ostaa itselle tai lahjaksi. Samalla tulee tehtyä hyvää, sillä kaikki tuotto menee yhdistyksen toiminnan ylläpitämiseksi.

 

Teksti Nina Varvikko
Kuvat Jauri Varvikko

Kulttuuriyhdistys Perspektiivi ry
Purpuripolku 4, 00420 Helsinki
Avoinna su klo 12-16
P. 040 501 0008

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *