Säästäen Suomi nousuun – Majavan matkassa

Sota-ajan kakarana olen tottunut säästämään kaikessa. Milloin enemmän, milloin vähemmän. Olen yrittänyt miettiä, miten voisin vielä supistaa kulutustani. Ajatellen asiat selviävät. Muotivillityksiin en hairahdu, koska olen huomannut ne falskeiksi. Välillä pitäisi tehdä sitä, välillä taas tätä.

Mennäänpä ensiksi ruokailuun. Aikaisemmin söin sumeilematta ja hyvällä halulla HK:n sinistä lenkkimakkaraa kylmänä ja suoraan paketista. Maitoa join niin ikään suoraan purkista. Hyvää oli. Voin vakuuttaa, että ruokailuni ei täyttänyt gastronomian tai kulinarismin perusvaatimuksia, tapahtuma oli koruton. Olikohan ateriointini noin ravinto-opillisesti liioin täysipainoinen? Epäilen, ettei ollut. Kuidut puuttuivat. Päätin korjata puutteen ja tein radikaalin parannuksen ruokailutapoihini.

Nyt olen jo parin vuoden ajan syönyt pelkästään Saarioisten liha-makaronilaatikkoa ketsupin kanssa. Se on kohta uskoakseni täysin kotimainen tuote, koska ilmaston lämmitessä pystymme kohta itse kasvattamaan makaronia Suomessa. Ei tarvitse enää Italiasta tuoda. Jauhelihan voi käsittääkseni korvata myös vaikkapa heinäsirkoilla tai paahdetuilla jauhomadoilla. Voivat tuolloin ituhipit nukkua yönsä rauhassa. Lehmät voisivat näin tuottaa maitoa ja hoitaa maisemaa. Maidosta en luovu, koska olen sitä kakarasta alkaen juonut. Mikäli perunoita vielä syön, niin keitän ne ehdottomasti alumiinikattilassa. Tähänkin on joillakin viisastelijoilla ollut jotain sanottavaa. Sanokoot, jos siitä rauhan sielulleen saavat.

Joku saattaisi kysyä, että eikö saman satsin syöminen päivästä toiseen ala jo kyllästyttää. Ei ala, koska nälkä uusii päivittäin.

Mennäänpä sitten niihin pukupuolikysymyksiin. Vaatteiden kanssa voimme säästää pitkän pennin. Tulin hankkineeksi ennen vanhaan ns. ”hyvinä aikoina” melkoisesti kaikenmoisia kamppeita Minulla on useampi takkipuku henkarissa roikkumassa. En ole niitä käyttänyt kymmeniin vuosiin. Onneksi muoti kulkee ns. sykleissä, eli nyt vanhentunut on taas muodikas muutaman vuosikymmenien jälkeen. Älkää heittäkö mitään hyväkuntoista vaatekappaletta pois. Yksi hyvä niksi vaatteiden pidossa on se, että käyttäkää yöllä eri vaatteita kuin päivällä.

Housuja ei tarvitse välttämättä silittää. Ne voidaan viikata patjan alle yöksi siliämään, mikäli nukutte rauhallisesti. Ratkaisin kenkien korkolappujen epätasaisen kulumisen mielestäni nerokkaasti. Aloin käyttää kenkiä siten, että pidin välillä oikean jalan kenkää vasemmassa jalassani ja päinvastoin. Vinoutuma poistui kuin itsestään. Suutaria en enää tarvitse.

Hampaiden paikkaus on monelle ongelma. Niin oli minullekin, kunnes keksin, että ongelma on itse hoidettavissa. Pohjatyö vaatii tarkkuutta. Reikä puhdistetaan punahehkuisella kolvilla. Puhdistettu reikä paikataan Plastic paddingilla. Taas säästyi pitkä penni.

No ei tietenkään elämä voi pelkkää säästämistä olla. Sielukin vaatii osansa. Olen ottanut tavakseni käydä aika ajoin kadun toisella puolella olevassa ravintola Unelmassa tapaamassa ystäviäni ja laajentamassa tajuntaani. Käyn siellä melko harvoin. Olen pyrkinyt kuitenkin ottamaan ajan mittaan säästämäni juomat kerralla, kuten Suomessa yleensäkin tehdään. Nautin ainoastaan kossua ja karpalomehua. Kummatkin ovat kotimaisia tuotteita ja näin ollen kyseessä on isänmaallinen teko. Taksikuluissa säästän tosi paljon, koska kotioveltani Unelmaan on 30 askelta, takaisin 60.

Olen ilmoittautunut joogalento -kursseille. Se voisikin olla hyvä tapa reissailla etenkin nyt, kun kaikki vouhottavat jonninjoutavista hiilijanajäljistä. Joogalentäen ei jälkiä jää. Eikös se joogalentäminen ole sitä, että pysyy itsekseen ilmassa ja kämmenien kulmaa muuttamalla voi säätää korkeutta, näin se ainakin unissa on. Energiaa ei liioin kulu, ei ainakaan kerosiinia.

Pahus, kun meinasi unohtua eräs hyvin tärkeä säästöniksi.

Nähdäkseni WC-paperi on täysin turha hyödyke. Ottakaamme oppia esi-isiltämme. He käyttivät ns. ryykipuikkoa… Ryykipuikko on toiselta laidalta teräväksi vuoltu puinen lastu, joka toimii eräänlaisena kaapimena. Paperia säästyy ja puhdasta tulee. Ryykipuikko on ekologinen, hieno keksintö. Käytössä se on myös ikuinen. Kukin talouden asukas voi vuolla itselleen oman puikon, myös vieraille on huomaavaista valmistaa omansa. Kuten huomaatte, että säästäminen on omasta kekseliäisyydestä kiinni.

Heikki Majava

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *