Skönheten i design och nya mirakel i hembyn – Bök i Kårböle

Nu är det en bra tid att fokusera på skönhet och hälsa. Vad betyder skönhet för dig? Hur kan du bjuda in mera skönhet i din livsstil och i ditt hem? Jag hade varit medveten om att det fanns en second-hand butik i Gamlas som heter Muija. Nu hade jag äntligen en passlig stund att gå in och bekanta mig med det digra utbudet av finsk design. Jag märkte att butiksinnehavarna har en genuin passion för skönheten i den finska designen. Jag såg en Marimekko-klänning som jag genast visste att skulle passa mig och för att finansiera den, insåg jag att jag kunde städa mina gamla byrålådor på oanvända Kalevala Koru smycken och erbjuda dem till salu i Muija. De hade ett värde som jag inte varit medveten om.

Jani på Muija granskade mina smycken och erbjöd mig ett pris som kändes bra och när jag provade klänningen så hade han sett att en smyckeslåda kom från Kecklunds uraffär i Jakobstad. Han frågade mig hur det faller sig och han berättade att hans pappa kom från Larsmo, den lilla skärgårdskommunen bredvid Jakobstad. Jag är själv från Larsmo, svarade jag. Va, pratar du svenska, frågade jag? Pratar du österbottnisk dialekt på svenska? Jo, sa han och plötsligt blev besöket på Muija en hel ny upplevelse av delad förståelse av vårt ursprung. Våra pappor visade sig ha samma efternamn dessutom och kom från samma lilla by. Nå, vi är säkert släkt också, sade han eftersom cirklarna ofta är mycket små i små kommuner. Efter en kort utredning av släkten så visade sig att vi är småkusiner. Där hade jag gått förbi butiken många gånger utan att veta att jag har en personlig relation till ägaren. Jag blev genuint glad över denna upptäckt.

Jag är själv intresserad av design och hantverk och Österbotten har en stark tradition av företagande inom hantverk. Händernas förmåga att skapa skönhet är en gåva att använda och förmedla till andra. Jani på Muija stryker de gamla designtygen med sådan passion att de hänger av ren lycka i raka rader upprättade i sin skönhet. Människans förmåga att bringa skönhet i vardagen är något vi behöver vårda. Det kommer av att vi känner kärlek till det vi gör och skapar. Det betyder också kärlek till det vackra i tingen. När jag bär kläder som skapats av kärlek och passion så får det i alla fall mig att känna mig vackrare.

Skönhetsidealen har stressat mig och säkert många andra med. Den stressen är helt onödig och skapad av marknadskrafterna och den kan t.o.m påverka vår mentala hälsa i negativ riktning. Ett sätt att stärka hälsa är att skapa en sund relation till sin egen kropp och utseende. Genom att acceptera sig själv fullt och bejaka de sidor som känns bra så stärks den holistiska känslan av hälsa. För att detta skall ske behöver vi få höra att jag är vacker som jag är. Säg det till dina nära och kära. En autentisk människa stärker andra och är vacker. Skönheten kan finnas i våra relationer på många sätt. Ifall vi visar uppskattning och tacksamhet till varandra stärker vi hälsan på ett enkelt sätt. Varje människa förtjänar att få positiv uppmärksamhet och uppmuntran. Speciellt i dessa tider blir det ännu viktigare när vår livsstil begränsas. Ett enkelt sätt att göra det är att le mot de människor du möter och kom ihåg att vara öppen för mirakel i vardagen.

Harriet Fagerholm
Kårböle Gille r.f

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *