Sopisko vaihtis?

Kierrätä osaamisesi. Tienaa rahaa, tee hyödyllisiä vaihtiksia tai osta palveluita alan taitajilta – laitetaan osaaminen kiertoon!

Ihmiset ovat käyneet vaihtokauppaa läpi historian. Se on ollut kaupankäynnin yleisin muoto heti kotitalouksien sisäisen vaihdannan jälkeen. Vaihtokauppaa harrastettiin jo muinaisten keräilijä-metsästäjäheimojen kesken. Vaihtotaloudessa ihmiset vaihtavat tavaroita ja palveluita, eikä siinä välttämättä vaihdeta rahaa, vaikka sekin on mahdollista.

Viime aikoina ihmisten keskinäinen palveluvaihdanta on jälleen lisääntynyt. Sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa verkostoissa ihmiset helpottavat arkeaan vaihtamalla, ostamalla tai myymällä erilaisia palveluita. Joku voi tulla jonkun luokse vaikkapa siivoamaan ja työ saatetaan vaihtaa esim. kauneus- tai terveysalan palveluihin.

Tavallisesti vaihdetaan yhtä palvelua toiseen, jossa toinen on antaja ja toinen palvelun vastaanottaja, mutta palvelujen vaihto voi yhtä hyvin olla vastavuoroista, kahdenvälistä tai monenvälistä.

Palvelut kiertoon

Kannelmäkeläiset Santeri Lahermaa (25 v.) ja Hanna Linberg (25 v.) haistoivat tässä bisnesidean, sillä kukaan ei näyttänyt välittävän palveluja tai tuovan niitä tarjoavia yhteen.

– Minulle tuli viime kesänä asia mieleen, kun toivoin löytäväni jonkun, joka vaihtaisi parin tunnin hieronnan parin tunnin kampaaja-aikaan. Opiskelin tuolloin ja olin valmis antamaan oman panokseni jollekin toiselle, Hanna kertoo. – Ensimmäinen idea oli tarjota opiskelijoille mahdollisuus vaihtaa osaamistaan.

Hanna otti yhteyttä kaveriinsa Santeriin, joka innostui heti.

– Vastasin, että varmasti sellainen alusta on, missä voi vaihtaa osaamistaan… Ja jos ei ole, niin kohta on!

Santeri ja Hanna ovat asuneet ja käyneet koulunsa Kannelmäessä. He ovat tunteneet toisensa jo Kannelmäen ala-asteelta. Hannalla on liikunta- ja hieronta-alan koulutus, Santeri valmistui tänä keväänä liiketalouden tradenomiksi Laureasta. Kummallakin on kokemusta yhteisötoiminnasta.

– Aloimme pikkuhiljaa tutkia asiaa ja totesimme, ettei tällaisia palveluja ole tarjolla keskitetysti. Ajatus jäi kesän jäljiltä itämään. Marraskuussa 2020 päätimme töiden jälkeen, että nyt tehdään tämä. Sovimme treffit Kaaren kolmannen kerroksen loungeen, jossa aikaisemminkin olimme työskennelleet toisissa projekteissa. Tällöin tehtiin ensimmäisen vedos Vaihtis Oy:n liiketoimintasuunnitelmasta, Santeri summaa.

Tuore yritys

Santeri ja Hanna perustivat Vaihtis Oy:n alkuvuodesta ja nyt Santeri toimii täysipäiväisesti yrittäjänä alustan parissa.

– Hyvästä liikeideasta huolimatta emme saaneet starttirahaa, joten olemme rahoittaneet konseptin omilla investoinneilla, Santeri kertoo.

Nyt keväällä kaksikko sai kolmannen osakkaan Vaihtiksen matkaan, kun espoolainen Kim Timonen otti markkinointi- ja sisältötuotannon hommakseen yhdessä Hannan kanssa. Santeri hoitaa Vaihtiksen operatiivisen toiminnan, yhteistyöt ja myynnin.

– Vaihtiksen verkkoalusta julkaistiin 2021 huhtikuussa. Nyt teemme kovasti töitä, jotta saamme tuotua esille uudenlaista kierrätyskonseptia, osaamisen kierrättämisestä. Mottomme on: kaikki osaa jotain, mutta kaikkea ei tarvitse osata, Santeri sanoo.

Unelmista totta

– Unelmamme on tuoda osaamisen kierrättäminen uudelle tasolle. Vaihtis tarjoaa verkkoalustan, jossa käyttäjät voisivat hyödyntää osaamistaan uudenlaisella kierrätyskonseptilla, Hanna ja Santeri kertovat.

Vaihtiksen avulla voi tienata rahaa opintojen ohella, tehdä hyödyllisiä vaihtiksia tai ostaa palveluita alan taitajilta. Alusta toimii matalan kynnyksen markkinapaikkana, missä pystyy kokeilemaan yrittäjämäistä liiketoimintaa ja myydä osaamistaan. Osaamisen ei tarvitse olla ammattiosaamista, vaan jotain mistä nauttii ja kokee haluavansa jakaa sitä muille.

– Meillä on nuori hyvä porukka, jotka haluavat oikeasti tuottaa uudenlaisen kierrätyskonseptin. Haluamme luoda uuden trendin, jossa osaamista voidaan myös kierrättää ja parantaa yhteisöllisyyttä. Tuemme isoja megatrendejä, kuten talouden eri muotoja alusta- ja kiertotalous, sekä työelämän jatkuvaa muutosta, Hanna ja Santeri kertovat.

Palveluja matalan tason kynnyksellä

Vaihtiksen tarkoituksena on tuoda lisää draivia palvelujen kierrättämiseen. Verkkoalusta on helppokäyttöinen ja sopii niin kuluttajille, kevytyrittäjillä kuin pienille yrityksille.

– Emme veloita palvelujen tarjonnasta, vaan jokainen voi myydä, ostaa tai vaihtaa palveluita ilman välityspalkkiota tai lisäkustannuksia. Emme siis ota rahaa välistä. Vaihtoa tekevät sopivat keskenään vaihdon yksityiskohdista, maksuista ja ajankohdista, Santeri sanoo.

Hannan ja Santerin liiketoimintaidea perustuu riittävän suuren käyttäjämäärän kasvattamiseen, jotta se houkuttelisi sivustolle kaupallisia yrityksiä, jotka olisivat valmiita mainostamaan itseään verkkoalustalla ja maksamaan lisänäkyvyydestä.

– Idea lyhykäisyydessään: 1. Otetaan jengi sisään. 2. Myydään mainostilaa ja B&B-kontakteja, Santeri sanoo.

Suunnitelmat etenevät

Vaihtiksen alustalta voi hakea eri palveluja kategorioittain. Kartan avulla palveluita voi hakea myös alueittain. Vaihtiksen palvelusta löytyy tällä hetkellä vajaa 40 erilaista vaihtistarjousta, suurin osa pääkaupunkiseudulta. Palveluilla on noin 100 käyttäjää.

– Vaikka taustalla ovat kaupalliset intressit, ovat ensisijaiset toiveemme muualla. Haluamme luoda yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja luoda yhteistyötä ihmisten välille, antaa aloittaville pien- ja kevytyrityksille mahdollisuus markkinoida omia palveluitaan ja osaamistaan, verkostoitua. Haluamme, että jokainen aloittava yrittäjä voisi tuntea, miten siistiä yrittäminen on, Santeri ja Hanna hehkuttavat.

Vaihtiksen tarkoituksena on päivittää vaihtotalous nykypäivään ja tarjota vaihtoehtoja.

– Haluamme valjastaa palveluvaihdannan helppokäyttöiseen muotoon ja tarjota parhaita mahdollisia palveluja, Hanna ja Santeri sanovat.

– Onhan tämä alkuun tällaista yhdessä oppimista. Toiveenamme on, että tänä syksynä meillä on jo useita satoja ihmisiä ja firmoja tarjoamassa palvelujaan!

www.vaihtis.com

 

Teksti ja kuva Jauri Varvikko

 

Huomioi verotukselliset seikat
Vaihtispalvelua käyttävät vastaavat itse verotuksellisista asioistaan. Sivulle on linkitetty tätä varten verottajan ohjeet, jotta jokaiselle olisi selvää, kuka on työn suorittaja ja kuka maksaja ja mitä velvollisuuksia palvelujen tarjoajalle ja käyttäjälle sen kautta syntyy. Esimerkiksi ilman korvausta suoritettava satunnainen työ on verovapaata, mutta korvaukseksi saatu kahden- tai monenkeskinen vaihtotyö katsotaan ansiotuloksi, josta on ilmoitettava verottajalle.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *