Tervetuloa Itsepäisyysjuhliin! – Mutsi ja lähiön lumo

Arvoisa juhlaväki! Olette lämpimästi tervetulleita viettämään kanssamme Itsepäisyyspäivää. Tänä upeana juhlapäivänä on mukavaa olla yhdessä ja hiljentyä ajattelemaan päivän syvintä olemusta. Mitä itsepäisyys tarkoittaa Suomessa vuonna 2019. Muistakaamme läheisiämme ja kohottakaamme malja. Tai itse asiassa aika monta.

Kippis, pillimehu sille pienelle tytölle, joka ei halunnut pukea ulkohousuja aamulla vaan kirmasi sukkahousut makkaralla pakkasessa päiväkotiin. Malja sille isälle, joka ei uskonut, että tiskikoneen voi täyttää monin eri tavoin, vaan näki mieluummin suuren vaivan tyhjentäessään ja täyttäessään tiskikoneen uudelleen omalla tavallaan. Malja sille nuorelle pojalle, joka ei halunnut uskoa, että lukion äidinkielen tunneista voi olla vielä hyötyä vaan lähti mieluummin huoltoasemalle ryystämään kitkerää kahvia. Malja sille äidille, joka ei käsittänyt, että maailma ei kaadu lapsen eriparisiin sukkiin, ja joka katastrofia välttääkseen etsiskeli perheensä sukkia yötä myöten kodin sohvan alta. Malja sille pienelle pojalle, joka ei suostunut maistamaan intialaisittain maustettua kotiruokaa vaan söi tuohtuneena pelkkää leipää. Malja sille isoäidille, joka kieltäytyi hoitamasta pankkiasioitaan älypuhelimella ja joka linnoittautuu pankkikonttoriin tarvittaessa päiväksi eväiden ja maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Kippis, nakki sille laikukkaalle sekarotuiselle koiralle, joka kieltäytyi ulkoilemasta pakkasella ja pimeällä ja livahti sisälle lämpimään, elätellen kai toiveita synnyinmaansa Espanjan auringonsäteistä ja lämmöstä. Malja sille isoisälle, joka kieltäytyi maksamasta taloyhtiön huoltoyhtiölle ylimääräistä korvausta pihan ja kulkuväylien hiekoittamisesta vaan käy itse hiekoittamassa aamuvarhaisella maat ja mannut ja lepää sitten loppupäivän ja potee selkäsärkyä.

Iso tuoppi sille elämää nähneelle rokkitähdelle, jonka tekemä musiikki ei ole vuosiin kiinnostanut ketään, mutta joka ei tästä välitä vaan soittaa keskiviikkoiltaisin pienessä lähikuppilassa, yleisönään baarimikko ja pari kanta-asiakasta. Malja sille kaupungin terveydenhoitajalle, joka on saanut työnantajaltaan ohjeet olla vastaamatta tietosuojasyistä asiakkaiden lähettämiin sähköpostiviesteihin, mutta joka uhmaa ohjetta ja vastaa rauhoittavasti sähköpostitse sille hätääntyneelle nuorelle äidille, joka on huolissaan pienestä vauvastaan eikä tiedä mitä tehdä. Malja sille kirjaston työntekijälle, joka tietää, että opiskelijan lainaamien kirjojen laina-aika on jo aikaa sitten mennyt, mutta ei tee tästä numeroa, vaan tyynesti uusii lainat, toivoen salaa, että opiskelija vielä jonakin päivänä valmistuisi. Malja sille bussikuskille, joka oli jo lähtenyt liikkeelle bussin päätepysäkiltä ja oli juuri ja juuri aikataulussa, kunnes huomasi pimeästä huitovan ihmishahmon ja pysäytti bussin keskelle katua ottaakseen matkustajan kyytiin.

Kippis kaikille heille! Ja kippis kaikille meille, jotka tänään olemme täällä juhlimassa, kukin pukeutuneena omaan lempijuhla-asuunsa. Mukava nähdä, ettei hipsterimuoti ole vallannut tätä juhlatilaa. Tuolla näyttääkin olevan vanhempi herra frakissa ja täällä nuorempi neiti uimapuvussa ja uimalaseissa ja räpylöissä. Jaa, mutta tuolla näyttää olevan vilkas keskustelu käynnissä hipsteriherran ja vintage-tyyliä edustavan rouva välillä. Tänne asti kuuluu pätkiä keskustelusta, ajan ja muodin virtauksista.

Olkaa hyvät, nauttikaa tarjoiluista. Toivomme, että noudatatte ruokailutapoja, syötte ruoat aterimilla pöytien ääressä. Mutta näin poikkeuksellisena ja arvokkaana juhlapäivänä sallimme ja ymmärrämme sen, että se ei ole kaikille luontevaa. Jos siis haluat syödä sormin ruoat pöydän alla, sekin sopii. Niille vieraille, joiden on luontevampi muodollisemmin lähestyä koko käsitettä ruokailu eli siis suomeksi ne, jotka tykkäävät säännöistä ja ohjeista ja etsivät niistä mielellään virheitä ja tekevät niistä omat tulkintansa, on pöydillä nähtävissä ruokalistat sekä Käytöksen kultainen kirja. Hauskaa iltaa!

Karolina Lamroth

Kirjoittaja rakastaa musiikkia ja lukemista, on MLL Kannelmäen yhdistysaktiivina aina pienten puolella ja toivoo maailmanrauhaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *